En Ballı Orman...

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Güneykent’e kurulan bal ormanı ile Güneykent’in tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi haline getirileceğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ağustos 2012 20:55
En Ballı Orman...

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Güneykent’e kurulan bal ormanı ile Güneykent’in tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi haline getirileceğini söyledi.

Gözgün bal ormanına 40 bin akasya ve yaban elması gibi çiçekli bitkiler dikildiğini yanına ise 50 badem dikilerek vatandaşlara ek gelir sağlanması için çalışma başlatıldığını söyledi.

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Güneykent’te Uludere göleti üzerinde bulunan araziye kurulan bal ormanının yanına 50 bin adet badem fidanı dikmeye hazırlandıklarını söyledi. Gözgün gölet üzerindeki arazinin teraslandığını belirterek “Araziye bal otu, Macar otu, akasya, yabani akasya, kekik, lavanta ve kır yoncası gibi bitkiler dikildi.

Bu bitkilerin çiçekleri sırası ile açacak. Köyden 23 gencimize arıcılık sertifikası aldırmıştık. Böylece Güneykent’te arılar yılın her ayı bal yapabilecek. Yıllık bal üretimimiz şu anda 2-2,5 ton civarında” dedi.

Güneykent Belediyesinin tarımda köylülere örnek oluşturacak projeler üretmek için çalıştığını söyleyen Fahrettin Gözgün “Organize sanayi bölgesi çevresindeki 130 dekar araziye Tarım İl Müdürlüğünün desteği ile üzüm dikeceğiz. Bağcılığın yaygınlaştırılacağı bu bölgenin kapalı sistem sulaması için çalışmaya başladık” diye konuştu.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ MERKEZİ OLACAK
Güneykent Isparta’nın en ballı ormanını kurmak için başlatılan çalışmanın ardından şimdide badem ormanı kuruluyor. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün Güneykent’e kurulan bal ormanı ile yeni bir dönemin açılacağını ve Güneykent’i tıbbi ve aromatik bitkiler merkezi haline getirmeyi planladıklarını söyledi.

Belediye Başkanı Gözgün “Bal ormanı projesini Uludere Göleti üzerindeki arazide oluşturduk. Bu arazi üzerine bal otu, Macar otu, akasya, yabani akasya, kekik, lavanta ve kır yoncası gibi bitkiler dikildi. Dikilen 40 bin akasya ve yaban elması gibi bitkilerden arılar gelecek yıl polen toplamaya başlayacak. Bu bitkilerin çiçekleri sırası ile açacak. Böylece sürekli arılar bu bitkilerden beslenerek bal yapabilecek” dedi.

YILLIK BAL ÜRETİMİ 2,5 TON
Bal ormanı projesi ile beraber köyün gençlerine arıcılık sertifikası aldırdıklarını belirten Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün “geçen yıl 23 gencimize arıcılık sertifikası aldırdık. Yarın bu gençler kovanlarını koyup arıcılık yapmaya başladıklarında başka gençlerde onlardan görerek arıcılığa yönelecektir diye düşünüyoruz.

Isparta bölgesi arıcılık konusunda zaten iyi bir konumda biz Güneykent’te kuracağımız bal ormanı ile bu konumu birkaç kat daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Güneykent’in bugün için yıllık bal üretimi 500 kovandan 2-2,5 ton civarında bal ormanı ile bu rakam birkaç katına çıkacak diye düşünüyoruz” dedi.

BALA YATIRIM ÇEKİLEBİLİR
Belediye Başkanı Gözgün Güneykent’in örnek olması ile Isparta’nın başka bölgelerinde de bal ormanları oluşturulabileceğini belirtti. Gözgün “Isparta ve çevresinde bir çok yaylada devam eden arıcılık faaliyetlerine yeni bir bakış açısı getirmeyi hedefliyoruz. Güneykent’in örnek olması ile birkaç ayrı yerde daha bal ormanı oluşturulması sonucu arıcılıkta yeni bir dönem başlatabiliriz. Hatta bölgeye bal konusunda faaliyet gösteren çeşitli firmalarda gelerek yatırım yapabilir.

Bu konu daha önce BAKA tarafından da ortaya atılmış ve çeşitli girişimlerin yapıldığı basına yansımıştı” diye konuştu.

BAL ORMANI YANINA 50 BİN BADEM
Bal ormanına dikilecek tüm bitkilerin sırası ile çiçek verecek şekilde seçildiğini belirten Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün “böylece bal ormanı çevresine yerleştirilen kovanlar hiç yer değiştirmeden arı sürekli olarak bal yapabilecek. Sırasıyla açan çiçeklerden beslenen arıların kovanlarını mevsim bitince taşımak zorunda kalan balcılar bu zahmetten kurtulmuş olacaklar” dedi.

Arıcılık faaliyetlerinin yanında Güneykentliler için ek gelir kaynaklarıda sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Gözgün “bal ormanın yanındaki araziye 50 bin badem fidanı dikmek için çalışma başlattık. Bu badem fidanlarının yetişmesi ile Güneykent halkına ek bir gelir kaynağı sağlamış olacağız” diye konuştu.

ÖRNEK BAĞ İÇİN SULAMA SİSTEMİ YAPILACAK
Güneykent Belediyesinin yöre halkına örnek olacak tarım uygulamaları yapmaya gayret ettiğini belirten Belediye Başkanı Gözgün “Organize Sanayi Bölgesi çevresinde kuracağımız 130 dekar modern bağ ile köylülerimize modern bağcılığı göstermek istiyoruz.

Dikeceğimiz bağ için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün desteğini aldık. Alfonso türü üzüm dikilmesi için ön çalışmalara başladık. Dikeceğimiz bağda üzümler yetiştiği zaman çevredeki çiftçilerde modern bağcılık ile verimin ne kadar yükseldiğini gözleri ile görecek. Böylece uygulamalı olarak çiftçileri eğitmiş olacağız” diye konuştu.

Bağcılık yapılacak alandaki hazırlık çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Gözgün “bağcılık projesinin uygulanacağı havaalanının üstündeki bölge için kapalı sistem damlama sulama yapılacak. Bu yöndeki çalışmalarımızda devam ediyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.