En Büyük Zararı Esnaflar Çekiyor

EKKK’nin 55. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleşti. Mevcut Başkan Ahmet Tural ve ekibi güven tazeledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ocak 2011 23:08
En Büyük Zararı Esnaflar Çekiyor

EKKK’nin 55. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleşti. Mevcut Başkan Ahmet Tural ve ekibi güven tazeledi. Kongrede konuşan Başkan Tural, ekonomik krizin en ağır faturasını esnafın ödediğini söyledi.

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi genel kurulunu yapıldı
Esnaf Odaları Birliği toplantı salonunda yapılan kongreye Vali Memduh Oğuz, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Halil Kızılşimşek, banka müdürleri, oda başkanları, üyeler ve davetliler katıldı.

Divan Başkanlığına Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, yardımcılığına Eğirdir EKK Başkanı Osman Aslantürk’ün seçildiği kongreye katılan Vali Memduh Oğuz, esnafın toplumun en önemli kesimlerinden biri olduğunu ve her zaman esnafa destek vereceklerini söyledi.

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Tural yaptığı konuşmasında; “26.01.2010 tarihinde yapılan 55. Olağan Genel Kurulumuzda sizlerin itimat ve teveccühlerinizle Yönetim Kurulu olarak görev aldık. Görevimizin ilk senesi içersinde 19 toplantı yaparak 1163 sayılı kanun ve ana sözleşmenin bizlere vermiş olduğu yetki ve imkanlar çerçevesinde ihtiyaç sahibi ortaklarımızın kredi talipleri bekletilmeden karşılanmıştır.
Kooperatifimiz hizmetlerine 01.Ocak.2009 tarihinden bu yana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Binasında devam etmektedir. Kooperatifimiz taşınmasından sonra atıl duruma gelen kooperatifimizin öz malı olan eski hizmet binamız ise kiraya verilerek, buradan kira geliri elde edilmeye başlanmış ve kooperatifimiz ortaklarının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmış ve kullanılmaya devam edecektir. Bu sayede Yardım Sandığımızdan ortaklara verdiğimiz para limitini geçen yıl 2.000-TL den 3.000-TL den 5.000-TL ye çıkarıyoruz. Ayrıca Yardım Sandığından alınan masrafları da günümüz koşullarına uygun hale getirmek için aylık %3’den %2 ye indirmiş bulunmaktayız. Bundan sonrada kooperatifimizin imkânları doğrultusunda bu limiti daha da artırarak ve masrafları düşürerek siz değerli ortaklarımıza kaynak oluşturmaya devam edeceğiz. Ayrıca yardıma muhtaç durumda bulunan esnaf ve sanatkârlarımıza da gerekli durumlarda maddi ve manevi yardımlarda bulunulmuş her konuda yardım edilmeye çalışılmıştır ve bundan sonrada yardım edilmeye devam edilecektir.

2007 yılı sonu itibari ile Kooperatifimizin vermiş olduğu kredilerde takip oranı sıfır iken 2008 ve 2009 yılları sonunda takipte bulunan krediler mevcuttu. 2010 yılını ise %8,47 takip oranı ile kapattık. Buda her ne kadar zor durumda da olsa esnaf ve sanatkârlarımızın borcuna ne kadar sadık olduğunun bir göstergesidir. Tüm esnaf ve sanatkârlarımıza gösterdikleri bu duyarlılıktan dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz.

Hükümetimizin çıkardığı KOSGEB kredilerine teşekkür ediyoruz. Ancak burada verilen KOSGEB kredilerinin hem daha uzun vadeli hem de ilk ödeme için geçen sürenin daha fazla olması Esnaf ve sanatkârlarımızın toparlanması için daha faydalı olacaktır. Ayrıca bizburada KOSGEB tarafından desteklenen kredilerin kooperatifler aracılığı ile dağıtılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını arzu ediyoruz.

Esnaf ve Sanatkarımıza bir nebzede olsa soluk adların Kooperatif kredilerine uygulanan faiz oranı 01.09.2010 tarihi itibariyle %6,5 den %6 ya bir yıl vadeli kredilerde ise beşe çekilmiştir. Kredi üst limitimiz ise 35.000 TL’den 50.000 TL’ye yükselmiştir. Bu olumlu gelişmeler için yetkililere buradan teşekkür ediyoruz. Ancak Esnaf ve sanatkarlarımızın kredi temin etmekte çektiği güçlükler hususunda da düzenlemeler istiyoruz. Biz kooperatif olarak kefalet etmemize rağmen kredi kartları, kredi, çek ve senetlerde yaşanmış küçük olumsuzluklar esnaf ve sanatkarımızın kredi temininde engel teşkil etmektedir. Yapılacak düzenlemelerle kooperatif kefaleti ile verilen kredilerde bu incelemeleri daha yüzeysel tutularak esnaf ve sanatkarımızın kredi alabilmesi konusunda yol açılması hususunu da özellikle talep ediyoruz. Dün olduğu gibi bugünde esnaf ve sanatkarlar toplumun çimentosu, ekonominin güvencesi istikrar unsurudur. Esnaf ve sanatkarlar bugün artık KOBİ kavramı içinde mikro işletme olarak yer almakta ve toplam işletmelerimizin % 97’sinin geçen bir bölümü oluşturmaktadır.

İstihdamın % 60 lara yakın bir bölümünü oluşturan esnaf ve sanatkarlar üretim ve ihracat hacimleri ve yarattıklara  katma değer ile de ekonominin en önemli unsurudur. Ekonomik boyutu yanında öne çıkan sosyal ve toplumsal rolleri nedeniyle de artık hükümetlerce de desteklenen teşvik edilen bir kesimdir. Ahilik ilkelerinin ışığında bugünden yarına daha da gelişecek büyüyecek bir camiadır. Bu camia toplumun can simididir. Bundan dolayı esnaf ve sanatkarımızı daha çok katkı sağlanmaladır.

Merkez birliği ve bölge birliğimizle yakın ilişkilerimiz kanun ve ana sözleşme doğrultusunda devam etmektedir. Bizler için olumla çalışmalar yapan merkez birliği genel başkanı Sayın Selahattin Hünü ve yönetim kuruluna Bölge Birliği Başkanı Recep Kalkan, ve Yönetim Kuruluna ayrıca kooperatifimize Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Birliği binasında yer tahsisi sağlayan kooperatifimizin her türlü sorununa duyarlı yaklaşan ve çözümleri konusunda kamu kurumları nezdinden bizleri yalnız bırakmayan Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Mehmet Aybatılı ve yönetim kuruluna, huzurlarınızda teşekkür eder. Başarılı çalışmalarının devamını dileriz. Esnaf ve Sanatkarımızı finanse eden verdiği kredileri esnaf ve sanatkarımızı ekonomik sıkıntılarını gideren her türlü yardımları bizden esirgemeyen Halk Bankası Antalya Bölge Koordinatörü Sayın Hakan Yüksek’e ve Halk Bankası Isparta Merkez Şube müdürümüz Sayın Yaşar Kutlu’ya ve çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Denetim Kurulu raporu, bütçeler ve yasa gereği görüşülmesi gereken maddelerin kabul edilmesinin ardından, yönetime bazı konularda yetki verilmesi kabul edildi.

Daha sonra yapılan seçimlerde EKK yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
Yönetim Kurulu: “Ahmet Tural, Ramazan Şişman, Mehmet Çelik, Ercan Süslü, Kaya Öksüz.”

DENETİM KURULU ise şöyle oluştu  “Murat Uzuner, Halil İbrahim Dışpınar” oarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum