En Çok Maaş Konusunda Şikayette Bulunuyorlar

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, Bölge Çalışma Müdürlükleri’nin kapatılıp görevlerinin kendilerine verilmesinden sonra işçi şikayetlerine kurumlarının bakmaya başladığını belirtti.

Yayınlanma:
En Çok Maaş Konusunda Şikayette Bulunuyorlar

Ergin, çalışanın patronunu en çok maaşını zamanında vermediğinden şikayet ettiğini söyledi. Patron şikayet üzerine İŞKUR’a gelmezse süreç 12 bin TL’lik ceza ile başlıyor.

İşçi ve işveren arasındaki sorun nedeniyle ortaya çıkan şikayetler Bölge Çalışma Müdürlüklerinin kapatılmasıyla bundan sonra İŞKUR’a yapılacak. İl Müdürü Hüseyin Ergin, bu konuda cezaların ağır ve caydırıcı olduğunu belirtti.

Öyle ki işçinin şikayeti üzerine İŞKUR’a çağırılan ancak gelmeyen patron başlangıçta 12 bin TL’lik cezayı ödemek zorunda kalıyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ergin, şunları söyledi:

“İşçiler fazla çalıştırılıp mesai alamıyorsa, maaşını zamanında alamıyorsa, bununla ilgili şikayetlerini yapmak üzere bize başvuruyorlar. İşverenleri ile ilgili anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları, hepsi bizimle ilgili. Bu şekilde bize başvurular çok. Dilekçeler geliyor. SSK’sının ödenmediğini, fazla mesaisinin ödenmediğini, fazla çalıştırıldığını belirten dilekçeler geliyor.

Bu dilekçeleri alıyoruz, gerekli yerlere, müfettişlere göndererek tetkik ettiriyoruz. Müfettişlerimiz bunlara ceza-i müeyyidelerini zaten uyguluyor. Elbette sadece işçinin değil işverenin de haklarını savunmak adına kurumsal anlamda bir çabamız var. Bu da görevlerimiz arasında. Bu çalışmamız 2012 yılının Mart ayında başladı.

EN FAZLA ŞİKAYET MAAŞ KONUSUNDA GELİYOR
En fazla şikâyetler; mesailerinin ödenmediği, ücretlerinin zamanında verilmediği yönünde. Ayda ortalama 5 – 10 tane şikâyet geliyor. Gelenlere çare olduğumuzu da çok açık şekilde söyleyebilirim. Bu gelen şikâyetlerin yüzde 60 – 70’ini çözüyoruz.

İşçi ve işvereni buluşturuyor, anlaştırıyor, hiçbir mahkeme yoluna başvurmadan sorunu çözüyoruz. Benim en fazla sevindiğim noktalardan bir tanesi de bu. Ama anlaşamayıp da mahkemeye gidenler de mutlaka var.

ARABULUCULUK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Dilekçeye baktığımız zaman, öncelikle işvereni davet ediyoruz buraya. O işveren buraya gelmezse 12 – 13 bin TL cezası var. Belgeleriyle geliyor işveren, diyoruz ki ‘şu işçi sana şu şekilde ithamlarda bulunuyor’. O da ödediyse belgelerini gösteriyor. Ödemediyse bir anlaşmaya varıyoruz ‘ben bunu ödeyeceğim’ diyor.

Bu şekilde sorunu çözmeye çalışıyoruz. Aynı şekilde işverenin hakkını da savunuyoruz. Eğer kişileri anlaştıramadıysak, biz aradan çekilip bunu müfettişlere bırakıyoruz. O işyerini tetkik edip, cezai müeyyidesini belirleyecek olan müfettiştir. Eğer o işçi işten ayrılmışsa artık aralarında bir bağ kalmamışsa o sorunu da mahkeme çözüyor.

İşçi hakkını aldıktan sonra şikâyetini geri çekiyor. Bu da artık barıştıkları anlamına geliyor. Bu şekilde birçok kişi de dilekçesini geri çekmiştir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum