Enerji İçin Gölcük'te Sondaj Açılacak

Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Isparta (‘- Gölcük’) ve Muğla’da 2.5 Milyon TL kaynak ile 155 M derinlikte lavların inceleneceğini; (‘- Jeotermal Elektrik Enerjisi’) potansiyelinin araştırılacağını açıkladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2014 13:25
Enerji İçin Gölcük'te Sondaj Açılacak

Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Isparta (‘- Gölcük’) ve Muğla’da 2.5 Milyon TL kaynak ile 155 M derinlikte lavların inceleneceğini; (‘- Jeotermal Elektrik Enerjisi’) potansiyelinin araştırılacağını açıkladı.

Uydu, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (Anadolu Üniversitesi/ Eskişehir) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, 6 Milyon yıl önce oluşan Volkanik Yapı Gölcük’te Jeotermal Elektrik Enerjisi Potansiyeli’ni araştıracaklarını açıkladı.

BÜTÇE 2.5 MİLYON TL
Isparta ve Muğla’da 2.5 Milyon TL bütçeli proje ile 155 M derinlikte lavları inceleyeceklerini anlatan Prof. Dr. Ecevitoğlu, böylelikle Jeotermal Elektrik Enerjisi potansiyelini ortaya çıkaracaklarını ifade etti.

SONDAJ AÇILACAK
Uydu, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, yol haritalarını şöyle anlattı: ‘Lavlardan uzaktan kumandalı su altı araçlarıyla kaya örnekleri alacığız. Sıcaklık değerlerini ölçeceğiz.

BUHAR TÜRBİNİ
Faylardan çıkan gazlardan örnekler alıp analiz edeceğiz. Böylelikle Gölcük’teki Jeotermal Elektrik Enerjisi potansiyeli ortaya çıkacak. Bazı noktalara sondaj vurup buhar türbinleri kurulacak.

6 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTU
Gökova Körfezi girişindeki 3 Yunan Adası Hattı’nda yer alan; 6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Yanardağı’nda Jeotermal Elektrik Enerjisi için bilimsel araştırma yapılacak. En son 24 Bin yıl önce patlayan ve Gölcük Gölü’nün oluştuğu havzadaki bilimsel araştırma için 2.5 Milyon TL bütçe öngörülüyor.

Jeotermal Elektrik Enerjisi potansiyelini araştırmaya yönelik bilimsel çalışma Muğla ile birlikte entegre şekilde yönetilecek.

2.5 MİLYON TL BÜTÇELİ
Uydu, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (Anadolu Üniversitesi- Eskişehir) Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, yol haritalarını şöyle anlattı:
“Proje Anadolu Üniversitesi koordinasyonunda hayata geçirilecek.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) de bu çalışmada taraf olacak.
Isparta (‘- Gölcük’) ve Muğla’da bulunan fay hatlarında inceleme yapacağız.

Maliyeti 2.5 Milyon TL’yi bulacak proje 155 M derinlikte bulunan lavların incelenmesiyle başlayacak. Bu lavlardan uzaktan kumandalı su altı araçlarıyla kaya örnekleri alacağız.

Sıcak noktaların sıcaklığını ölçeceğiz. Faylardan çıkan gazlardan örnekler alıp analiz edeceğiz.

Böylelikle bölgedeki jeotermal elektrik enerji potansiyeli ortaya çıkarılacak. Bazı noktalara sondaj vurulup buhar türbinleri kurulacak.
Sonrasında yapılması gerekenleri de yetkililere bir dosya halinde sunacağız.”

KAN DONDURAN TEHLİKE
‹‹Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir.› › En son 24 Bin yıl önce patlayan Gölcük Volkanı’nın mutlak surette TÜBİTAK, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından ‘izlemeye’ alınması gerekiyor.

GELDİ, İNCELEDİ, YAZDI
Dünyada 110 Ülkede edisyonu olan Evrensel Dergi NATIONAL GEOGRAPHIC, Aralık 2013 yayınında Isparta’yı kapak yaptı: ‘Anadolu’nun Volkanları: Ya Patlarsa…’ Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, 6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Volkanı’nın patlama riskinin var olduğu saptamasında bulundu; ‘mutlak surette ‘Volkan İzleme Ağı’ kurulmalıdır’ şeklinde görüş belirtti.

24 BİN YILDIR SUSKUN
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgür’den de değerlendirmeler alan Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Gölcük Volkanı’nın en son 24 Bin yıl önce patladığını yazdı. Isparta’nın volkan eteklerinde kurulmasına şaşırdığını anlatan Bilim İnsanı, “eğer bir patlama olursa, lav ve küller gölün suyuyla birlikte şehre boşalır” dedi.

YA PATLARSA !...
6 Milyon yıl önce oluşan Gölcük Volkanı, hâlâ aktif. Ve Isparta, en son 24 Bin yıl önce patladığı tespit edilen Gölcük Volkanı eteklerinde kurulmuş bir kent. Bilim İnsanları Gölcük Volkanı’nın patlama riski taşıdığı tezinde birleşiyor.

110 ÜLKEDE YAYIN YAPAN
DERGİDE ISPARTA KAPAK OLDU
Dünyada 110 Ülkede edisyonu bulunan National Geographic Dergisi, Aralık 2013 sayısında ‘Anadolu’nun Volkanları: Ya Patlarsa’ başlıklı Belgesel yayımladı. 32 sayfa ayrılan Belgesel’de Isparta’ya ilişkin çarpıcı veriler yer aldı.

Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Gölcük Volkanı’na geldi, incelemelerde bulundu ve bilimsel makale kaleme aldı. Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta Volkanı’nın (Gölcük) mutlak surette İzleme Ağı’na alınması gerektiği saptamasında bulundu.

ŞEHİR VOLKAN ETRAFINDA
KURULMUŞ. ŞAŞIRDIM
Çevrebilimci, Jeolog Dr. Uygar Özesmi, Isparta’nın Volkan etrafında kurulmuş olmasına şaşırdığını söyledi. Özesmi, makalesinde özetle şu saptamalarda bulundu:
“Anadolu’nun yüzlerce yıldır suskun aktif volkanları, düzenli izlenmezlerse tehlikeli olabilir.
Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir
1750 m Rakım’daki Gölcük Volkanı, sürekli izleme hattında değil
Yakın dönemde gaz çıkışlarıyla gündeme gelen Gölcük Volkanı’nın eteklerinde yer alan Isparta’nın ışıkları, gecenin karanlığında gökyüzüne yansıyor. Eğer bir patlama olursa, lav ve küller, gölün suyuyla birlikte şehre boşalabilir.

PROF. ÖZGÜR NE DEMİŞTİ?
National Geographic Dergisi, Anadolu Volkanları Belgeseli’nde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Özgür’ün de görüşlerine yer verdi. Özgür, Gölcük Volkanı’nın her an patlama riskinin bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, 1988 yılından bu yana Gölcük Volkanı’na çalıştığını ifade etti.

Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkan olduğunu belirterek, ‘Sürekli gözlem altında tutulmalı’ dedi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi eski Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Gölcük volkanizmasıyla ilgili ikisi ulusal, biri uluslararası 3 araştırma projesi yapıldığını söyledi. Bölgede 1988'den bu yana çalışma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Özgür, hazırlanan çalışmaların ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanarak Isparta ve Gölcük Yanardağı'nın tüm dünyaya tanıtıldığını ifade etti.

Gölcük Yanardağı'nın genç ve aktif bir volkanizma olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özgür, bu yüzden volkandaki hareketlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtti. Gölcük Yanardağı'nda radyojenik yaş tayinleri yaptıklarını ve buna göre, yaklaşık 6 milyon yıl önce başlayan bir volkanizmanın varlığından haberdar olduklarını ifade eden Özgür, "Daha sonra bu volkanizmanın zamanla sustuğunu ve bir müddet sonra tekrar aktif olduğunu gördük. En son 24 bin yıl önce patlayan volkan, her an patlayabilir. Gölcük kraterinin sürekli gözlem altında tutulması için istasyon kurulmalı" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum