Enflasyonda Batı Akdeniz Katkısı

Enflasyonda Batı Akdeniz Katkısı

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Temmuz 2017 13:14
Enflasyonda Batı Akdeniz Katkısı

TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı enflasyonu değerlendiren Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, bölge enflasyonunun 0,41 düşüş ile ülke enflasyonunun düşmesine önemli katkı sağladığını belirtti.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Tüketici enflasyonunun (TÜFE) beklenildiği gibi sıfırın altında kalarak yüzde 0.27 düşüş gösterdiğini belirten Çandır, böylece tüketici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 10.90’a gerilediğini kaydetti.

Son 5 yılın Haziran ayı tüketici enflasyon rakamlarına bakıldığında ikinci kez negatif enflasyon ilan edildiğine dikkat çeken Çandır,  “2015 yılındaki negatif enflasyon yıllıkta yüzde 7.20’lik bir düzeyi bize yaşatırken bu ay yaşadığımız düşüş yıllıkta yüzde 10.90 gibi oldukça yüksek bir enflasyona neden olmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken konu, yılsonu tüketici enflasyonunun tek haneli düşüp düşemeyeceğidir. Bunu doğru bir şekilde öngörebilmek için kalan ayların geçen yılki enflasyon değerlerini dikkate almak gereklidir” diye konuştu.

YÜZDE 1’İN ALTINI YAŞARSAK TEK HANEYİ GÖRÜRÜZ
Yılın ikinci yarısında toplam yüzde 2.75’lik bir enflasyon yaşanırsa, geçen yılki yüzde 8.53’lük enflasyonun yakalanabileceğini söyleyen Ali Çandır, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu önümüzdeki altı ay için her ay ortalama olarak yüzde 0.46’lık bir enflasyon yaşamamız gerektiği anlamına gelir. Ancak bunun gerçekleşme ihtimali oldukça düşüktür. Yılsonunda tek haneli bir enflasyon öngörüsü bundan daha gerçekçidir. Çünkü kalan 6 ay için aylık ortalama enflasyonun yüzde 0.70 civarında seyretmesi gereklidir. Hatırlanacağı üzere geçen yıl temmuz, ekim, aralık aylarında yüzde 1’in üzerinde enflasyon yaşanmıştı. Önümüzdeki bu aylarda eğer yüzde 1’in altında kalmayı başarabilirsek yılsonunda tek haneli bir enflasyon ile karşılaşabiliriz.”

ENFLASYONA BATI AKDENİZ KATKISI
Yılsonu enflasyonunu tek haneye çekebilmek için Antalya, Isparta, Burdur’u kapsayan Batı Akdeniz’in üzerine düşen katkıyı uzun bir süredir yaptığını kaydeden Çandır, bölge  enflasyonunun bu ay yüzde -0.41 düşüş ile ülke enflasyonunun düşmesine ciddi katkı sağladığını vurguladı. Çandır, “Batı Akdeniz genel enflasyona 26 bölge içerisinde en iyi katkı sağlayan 4. bölge olmuştur. Toplam 12 ana kalemden oluşan tüketici enflasyonunun mobilya, sağlık, eğitim, çeşitli mallar olmak üzere sadece 4 kaleminde bölgemiz enflasyonu, ülkemiz enflasyonunun üzerinde gerçekleşirken, diğer 8 kalemde Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir” diye konuştu.

Çandır, üretici enflasyonunda (Yİ_ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 0.07, yıllıkta ise yüzde 14.87 artış görüldüğünü kaydederken, çekirdek enflasyonun yüzde 9.38’den yüzde 9.20’ye gerileyerek düşüş yönündeki seyrini sürdürdüğünü ifade etti.

DOMATESİN HAVASI SÖNDÜ
Haziran ayında yüzde 28,14 artış oranıyla yurt içi turlarının en fazla artış gösteren kalem olduğunu belirten Çandır, yüzde 10.59’luk artışla ile salatalık, yüzde 9.91’lik artış oranıyla sivri biberin fiyatı en çok artan ürünler arasında yer aldığını belirtti.  Çandır, bahar ayında fiyatı yüksek olduğu için eleştirilen domatesin Haziran ayında yüzde 41,93’lük azalışla fiyatı en fazla düşüş gösteren ürün olduğuna dikkat çekti. Çandır, mevsimsel ve dönemsel farklılık gösteren meyve sebze fiyatlarının enflasyonun günah keçisi ilan edilemeyeceğini vurguladı.

ÜRETİM ŞART
Enflasyondaki olumlu seyrin sürdürülebilir olmasının sıkı para politikasından çok, üretimi artırıcı tedbirlerin uygulanmasından geçtiğin vurgulayan BAGEV Başkanı Ali Çandır, şunları kaydetti:

“Nisan Ayı itibariyle zirveyi gören tüketici enflasyonunun bu ay dahil olmak üzere gerileyen bir eğilime sahip olması, özellikle sıkı para politikası ile dizginlenen kur fiyatlarından ciddi ölçüde olumlu yönden etkilenmiştir. Ancak bunun sürdürülebilir olması, sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulamaya konmasına bağlıdır. Diğer taraftan kredi kolaylıklarının sağladığı talep artışı, geçici süreli büyüme sağlasa bile enflasyon üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.