Engelliler Çaresiz

Engelliler kendilerinden her resmi işlem karşılığında istenilen Engelli Raporu’nu almakta sıkıntı yaşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2013 10:20
Engelliler Çaresiz

Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı İsmail Er, Başbakanlığın konuyla ilgili 81 ilin Valisine yayınladığı “Rapor almak isteyen engelliden hem Devlet Hastaneleri hem de Tıp Fakülteleri hiçbir ücret almayacak” demesine rağmen SDÜ Tıp Fakültesi’nin ücret talep ettiğini ileri sürdü.

Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı İsmail Er, engelli vatandaşları temsilen son günlerde sıkıntı duydukları Engelli Raporu konusunu kamuoyuyla paylaştı. Er, Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgede ‘Ücretsiz alınacaktır’ denilmesine rağmen Süleyman Demirel Tıp Fakültesi’nin rapordan ücret almaya devam ettiğini ileri sürdü.

Devlet Hastanelerinin şu anda bu rapordan para almamasına rağmen SDÜ Tıp Fakültesi’nin ücret almasına kayıtsız kalamayacaklarını ifade eden Er, konuyu yetkili mercilere taşıyacaklarını söyledi. Hatta SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer ile de bu konuyu konuştuğunu ve beklenmedik cevaplar aldığını ileri süren Er, şunları söyledi:

“Başbakanlık konuyla ilgili 81 ilin Valisine genelge yayınladı. ‘Engelli Raporu almak isteyen engelliden hem Devlet Hastanesi Hem de Tıp Fakülteleri hiçbir ücret almayacak’ Genelgeye rağmen Türkiye’de devlet hastaneleri almıyor ama bazı tıp fakülteleri alıyor. 1 haftadır bu konuyla uğraşıyorum. SDÜ Tıp Fakültesi ücret alıyor. Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer ile bir araya geldim konuyu anlatmak için. Engelliliğimizi ispatlamak için sürekli rapor isteniyor bizden.

SDÜ Tıp Fakültesinde sosyal güvencen olsun olmasın bu raporu ücretsiz alamıyorsun! Sosyal güvenlik kurumu bu rapor için ücret ödemiyormuş bunu da öğrendim. Başhekim, ‘ben buna bir maliyet harcıyorum’ diyor, ‘nasıl ücretsiz yapabilirim’ diyor. ‘Kapıya kilit vurur giderim’ diyor. Burada rapor için tahlil ve tetkiklerden ücret alınıyor. Sezer Bey ‘Bana devlet bunun karşılığını bir kanaldan karşılarsa ancak ben bunu ücretsiz yaparım’ diyor. Ama devlet hastanesi ücretsiz yaparken tıp fakültesi alıyor. Hatta Türkiye’de birkaç Tıp Fakültesi haricinde hiçbir sağlık kuruluşu almıyor. Yanı başımızda mesela Antalya almıyor.

“ONLAR ALMAYABİLİR AMA BEN ALIRIM”
Bir rapor 120 TL’den aşağı değil. Asıl zoruma giden şu; Sosyal güvencesi olandan bari alma. Ondan da alınıyor. Başbakanlığın genelgesine rağmen ücret alınıyor. Isparta’da uygulanmıyor. Başhekim kendini savunuyor. Ortada bir genelge var. Sezer Bey kendince haklı olabilir ama ortada bir genelge var. Ben Türkiye’de ki yerleri örnek gösterdim. ‘Onlar almayabilir ama ben alırım’ diyor. ‘Bunun maliyeti var’ diyor.

Bu konuyu Milletvekillerimizle görüşeceğim. Rektör Yardımcımızla geçen hafta görüştüm bana döneceğini söyledi ama hala oradan da bir sonuç çıkmadı. Tuğrul Hocam çok net konuştu. Alacağını söyledi. Aslında konu çok ciddi. ‘Hakkınızı başka türlü arayın’ dedi. ‘Ücretsiz almak istiyorlarsa engelli vatandaşlarımız gitsin Devlet Hastanesinden alsınlar’ dedi.

RAPOR NEDEN SÜREKLİ İSTENİYOR?
İşin birde şu tarafı var. Biz her resmi işlemde bu raporu almamız gerekiyor. Ben belliyim görmüyorum, gözüm mü açılacak benim? Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Sistemde çok sıkıntı var.

TIP FAKÜLTELERİNE MECBUREN GİTMEMİZ GEREKEBİLİYOR
Tıp fakültesini tercih etmemizdeki nedenler var. Devlet hastanesinde sıra çok oluyor ya da deniliyor ki tıp fakültesinde araştırılsın deniliyor. Bazen mecbur kalınıyor bu raporu Tıp fakültesinden almak için.”

“HAFTAYA İLGİLENELİM!”
AKP İl Başkanı Nuri Uzaktaş’ı arayan Başkan Er, durumu kendisine anlattı. Uzaktaş, konuyla haftaya ilgileneceğini belirtti. Er, Uzaktaş’ın bu yaklaşımını yorumsuz bıraktı.

DİĞER ENGELLİ DERNEKLERİNE SİTEM ETTİ
Öte yandan diğer engelli derneklerini de eleştiren Er, şöyle devam etti: “Diğer dernekler bu tür konuların üzerine gitmiyorlar. Bir de derneklerin kendini ifade edememe gibi bir sorunları var. Yüreğindeki yangını feryada dök. Derdini anlatmazsan yardım alamazsın.

Mücadele noktasında yetersizler net söylüyorum. Bu konuda kızgınım. Sadece bizim derneğin üyeleri rapor almıyor, hepsi rapor alıyor. Tabela derneği olmasınlar! Engelliler platformu kuruldu, tam bir fiyasko. Ben açıklama yapıyorum, arkamdan çıkıp bir kişi açıklama yapmıyor. Hatta kendilerine kırgınlığımı da ilettim.

Sadece kendi sorunlarımız değil, diğer engelli derneklerinin sorunlarıyla da ben uğraşıyorum. Ben zamanı geliyor en sevdiğim kişiyi bil eyerden yere vuruyorum. Kendi aralarında konuşuyorlar, basına, dışarıya susuyorlar. Son bir örnek daha veriyorum. İşitme engelliler derneğiyle alakalı bir konu vardı. Bizzat o konuyu gittim çözdüm. Bunu yapan biziz. Onların da derneği var. Gelin görüşelim dedim ona da gelmediler.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.