Engelliler İçin Uygun Düzenlemeler Yapılmıyor

Engellilerin kamu ve özel kuruluşlardan hizmet almasını kolaylaştıracak tedbirlere yönelik çok sayıda düzenleme olmasına rağmen Isparta’da engellilerin ulaşabilirliğine uygun düzenlemelerin yapılamadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Nisan 2012 11:33
Engelliler İçin Uygun Düzenlemeler Yapılmıyor

Meclis komisyonlarının hiç de iç açıcı olmayan raporuna göre Isparta genelinde, fiziksel çevrenin, engellilerin ulaşabilirliğine uygun olarak düzenlenmesi amacıyla yapılan yasal düzenlemelerdeki ön görülen süreler dolmuş veya dolmak üzere. Ancak yerel yönetimler, kamu ve özel kurum ve kuruluşları, engellilerin ulaşabilirliğine uygun düzenlemeleri yeterince yapmadı.

3 YILDIR DÜZENLEME BEKLEYEN RAMPA

İl Genel Meclisi’nde gündeme taşınan raporda kamu binalarında, rampalarda, yollardaki engeller örneklerle ortaya konuldu. İşte o örneklerden bazıları: SGK binasına girişten sonra asansör katına çıkış rampası yok. Yürüme engelliler asansöre binmek için merdivenleri çıkamıyor. Merkez PTT binasına yapılan rampa çok yüksek. 3 yıldır o rampa düzenlenmeyi bekliyor. Valilik binasında yürüme engelliler için girişi bölümü var ama o girişi gösteren yön levhası bile yok.

Kendisi de bir engelli olan MHP’nin İl Genel Meclisi Üyesi Hetem Karabulut tarafından Isparta’da kamu binalarında engelliler için gerekli düzenleme ve önlemlerin alınması teklifinden sonra hazırlanan Meclis raporu, engelliler için Isparta’nın hiç de yaşanılabilir bir kent olmadığını ortaya koydu. Engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir çok yasal düzenleme yapılmasına rağmen, alınması gereken tedbirlerin yerine getirilemediği tespit edildi

OYSA HUKUKİ DÜZENLEMELER YAPILDI

Engellilerin sorunlarının dünyanın en önemli meselelerinden biri olduğuna yer verilen raporda, Türkiye’de son 10 yılda özürlülerin sorunlarına önemli çözümler üreten düzenlemelerin yanı sıra, özürlülerin sorunları noktasında, sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler getiren 5378 Sayılı Özürlüler Kanunu çıkartıldığına dikkat çekildi. Her şeyden önce zihniyet olarak, anlayış olarak, değişimin önü açılmış, sosyal devlet olmanın gereği olarak hakların tüm vatandaşlara verilmesinin önünün açıldığının ifade edildiği raporda “Özel eğitim desteği, eğitim kurallarına ücretsiz taşıma, üniversitelerimizde okuyan özürlü öğrencilerimize burs ve yurt imkânları noktasında öncelik verilmiş ve yurtlarda özürlü odaları sağlanmıştır. Sosyal devlet olmanın gereği olarak hayatını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek olan özürlülerimize de toplumsal yapımıza uygun olan, evde bakım hizmetleri verilmesi ve karşılığında her ay asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanmıştır. Bunun yanında bütün teknik çalışmalarda, parklardan kaldırımlara, yaya geçitlerinden binalara kadar her alanda kalıcı düzenlemelerin yapılmasını sağlayan hukuki düzenlemeler getirilmiştir. Ayrıca özürlüler yasasının yanı sıra, özürlülerin istihdamı noktasında, iş yasalarında da değişiklikler yapılmış, kota kapsamında çalıştırılan özürlülerimiz için, işveren sigorta primlerinin tamamı, kota fazlası çalıştırılanlar için de işveren sigorta primlerinin yüzde 50’sinin karşılanması gibi, özürlüler lehine birçok yeni düzenlemelerin getirildiği, engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılmaya çalıştığı görülmüştür” denildi.

YEREL YÖNETİMLER ÖNEM VERMEDİ

Özürlülerin yaşamlarını kolaylaştıracak bu önemli düzenlemelerin, özellikle daha fazla duyarlı olması gereken yerel yönetimlerde nasıl algılandığı sorusundan hareketle, Plan Bütçe ve Çevre Sağlık Komisyonu üyeleri, Yalvaç Özürlüler Derneği, Merkez Özürlüler Platformu, Yürüme Engelliler Yaşam Derneği yetkilileriyle görüştü. O görüşmelerde devletin hukuki düzenlemelerde gereken hassasiyeti gösterdiği ihtiyaç duyulan kanun ve yönetmeliklerin çıkarıldığı, bazı düzenlemelerde süreli ve zorunlu uygulamaların getirildiği belirlendi. Ancak yerel yönetimler bu düzenlemelere yeteri kadar önem vermediği, uygulamaların yavaş olduğu veya hiç yapılmadığı tespit edildi

BİR RAMPA ÜÇ YIL BEKLER Mİ?

Isparta’da engellilerin kamu binalarında nasıl engellendiği örneklerle ortaya konuldu. Düzenleme yapılması istenmesine rağmen düzenleme yapılamadığı görüldü. İşte onlardan bazıları:
“ S.G.K Binasına girişten sonra asansör katına çıkış rampası yok. Yürüme engelliler asansöre binmek için merdivenleri çıkamamaktadır. Bu durum ilgili Kuruma 01.03.2011 tarihinde gereken düzenleme yapılması için yazılı talep edilmesine rağmen bu güne kadar düzenleme yapılmadı. Isparta merkez P.T.T binasına yapılan rampa çok yüksek. Standartlara uygun değil. Yardımla dahi çıkılması zor. 27.02.2009 tarihli yazıyla rampanın standartlara uygun şekilde yeniden düzenlenmesi istenmişse de gereken düzenleme yapılmadı. Milli Eğitim Müdürlüğünden gerekli binalara özürlü rampalarının düzenlenmesi, bazılarının da düzeltilmesi istendi. Ancak her hangi bir düzenlemeye gidilmedi. Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş Kur Müdürlüğü iş birliğiyle özürlülere yönelik trikotaj (dikiş, nakış, konfeksiyon) gibi el becerisi gereken konularda Yürüme Engelliler Yaşam Derneğince kurs talep edildi. İş kur Müdürlüğü olumsuz cevap verdi. Valilik binasında yürüme engelliler için giriş katında gereken düzenleme yapılmakla birlikte, nereden girileceği bilinmiyor. Yönlendirme levhası ya yok, ya da görülmeyecek noktalara konulmuş. Özürlülere ait dernek yöneticilerinin ilgili kurumlardan sözlü taleplerine olumlu cevap verilmesine rağmen, verilen sözlerin yerine getirilmemiş”

YAŞANILABİLİR KENT!

Isparta genelinde, fiziksel çevrenin, özürlülerin ulaşabilirliğine uygun olarak düzenlenmesi amacıyla yapılan yasal düzenlemelerdeki ön görülen süreler dolmuş veya dolmak üzere olduğu hatırlatılırken, yerel yönetimlerin, kamu ve özel kurum ve kuruluşların özürlülerin ulaşabilirliğine uygun düzenlemeleri yeterince yapmadığı gerçeği ortaya çıktı. Bu durum yaşanılabilir en iyi üçüncü kent unvanını taşıyan Isparta’ya yakışmadı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum