Engelliler Topluma Kazandırılacak

Aylarca süren eğitim çalışmaları için dün SDÜ Konukevinde kahvaltılı bir toplantı düzenlendi. Toplantının kahvaltılı olmasının önemli bir anlamı vardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Şubat 2012 11:18
Engelliler Topluma Kazandırılacak

Aylarca süren eğitim çalışmaları için dün SDÜ Konukevinde kahvaltılı bir toplantı düzenlendi. Toplantının kahvaltılı olmasının önemli bir anlamı vardı. Zira, kahvaltıyı engelli öğrenciler hazırladı ve toplantıya katılanlara da çay-kahve servisini onlar yaptı.

Vali Memduh Oğuz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Bakal, Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, Okul ve Dernek Yöneticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği Başkanı Belkıs Çomak yaptı.

Çomak konuşmasında; “Derneğimiz için yapmış olduğumuz çalışmalarda dershanelerimiz, okullarımız ve rehabilitasyon merkezlerimiz var. Artık sıra iş ve aşa geldi. Anne ve babalarımızla oluşturduğumuz rehberlik araştırma merkezlerinin müdür ve müdür yardımcılarının dâhil olduğu, üniversitemizin akademisyen arkadaşlarımız dâhil olduğu 22 kişilik bir dernek kurduk.

1 Şubat 2011 tarihinde kurulan bu derneği nokta bir atışlı bir dernek oldu. Neden nokta atışlı bir dernek? Eğitim uygulama okulu ve iş eğitim merkezinden mezun olacak olan engelli bireylerin eğitim ve iş istihdamı sağlamak. Yani bütün çocuklarımız öğretilebilir seviye. Bu çocuklarımız başkasının yanında çalışmaları bir başka kişilerin yanında çalışmaları çok zor. Çocuklarımız çok özeller. Bunlar için ne yapabiliriz muhatap olmak için bir dernek kurduk ve bugün hep beraber buradayız. Derneğimiz, 6 ay gibi bir kursla eğitim veriyor ve çocuklarımız şu an 4 ayını tamamladı. Sizlerin karşısına çıkıyor. Hepsi de çok heyecanlılar” dedi.

Isparta Genç İşadamları Derneği (IGSİAD) Başkanı Oğuzhan Tortop da toplantıda yaptığı konuşmada; “Engelliler de bizim çocuklarımız. Onların eğitimi bizi yakından ilgilendiriyor. Hatta ben bizzat onların öğretmeniyim. Bir çok kelimeyi onlara ben öğrettim. Engellilerimizi eğitmek emek isteyen bir iş. Onun için eğiticilere ve ailelerine gerçekten büyük iş düşmektedir. Zaten onlarda bunu sevgiyle yaparak büyük bir işi başarmaktadırlar” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun da konuşmasında, engellilerin daha iyi bir hayat sürmeleri için yapılacak her türlü projeye ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise, engelliler için yapılacka projiye destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da toplantıda yaptığı konuşmada; “Engelli kardeşlerimiz genel anlamda masum ve günahsız insanlar. Bu insanların duasını almak ve bu insanların bereketinden yararlanmak bizim için son derece önemli.

Engelliler konusunda paylaşımlı olmalıyız. Engelliler meselesin yasal düzenlemeye ihtiyacımız yok. Eğer yasal düzenlemelere ihtiyaç duyuyorsak, bir toplum düşününki, engelliler meselesini yasalarla düzenlemek zorunda kalıyorsak, gerçekten oturup düşünmemiz lazım. Yani yasalar olmasaydı, herhangi bir dayatma olmasaydı biz engelli yavrularımıza sahip çıkmayacak kadar canavarlaştık mı. Bir kardeşimizin problemi çözemeyecek kadar canavarlaştık mı? Bu sorularımız sormamız lazım. Bir toplumda bizim kamuoyu olarak üzerimize düşenler var. Biz üniversite olarak iki tane sosyal konuyu çok önemsiyoruz. Bunlardan bir tanesi engelliler konusu. Engelliler meselesini değil Türkiye’yi Dünya gündemine oturtmaya kararlıyız. Yapacağımız konferanslarla her türlü taleplere olumlu yanıt vermek ile bir takım bu konuda modeller geliştirerek, engelliler için mikro ve yasal konularda diri tutacağız. Buna kararlıyız. İkincisi de kadın sorunları konusuydu. Karınca Derneği yöneticilerin bana teklif geldiğinde çok mutlu ve ilgilendim. Yapacağımız projelerin daha iyisi olması için çaba gösterdik. Isparta’da bu konuyu herkes üzerine düşen görevi yapıyor. İnşallah bundan sonra bu tarz projelerin kalitesini artıracağız. Model olmak istiyoruz. Adımızı Türkiye’ye değil Dünya’ya duyuracağız. Önümüzdeki günlerde de üniversitemizde engelliler kampus projemizi hayata geçiriyoruz. Engellilere yönelik olarak model olmamız lazım. Hepimize engelsiz kafalar nasıl etsin. Bu projede üniversite olarak yer almaktan dolayı çok mutluyum” dedi.

Toplantıda son konuşmayı ise Vali Memduh Oğuz yaptı. Oğuz da konuşmasında, engellilerin de bu toplumun bir parçası olduğunu belirterek; “İnsanlar bir iyilik yaparsa yanlarına kar kalır, kötülük yaparsa zarar kalır. İşte bu detay hayatta insanın gününü nasıl geçirdiği yönünde çok önemli bir unsurdur. Biz valilik olarak engelli çocuklarımıza yönelik yapılan bu proje ve eğitim çalışmalarına sonuna kadar destek veriyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.