Engellilerin Kaldırım İsyanı

Özellikle engelli vatandaşlar için adeta çile haline dönüşen kaldırımların yetkili eller tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirten Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan, Isparta’nın bu konuda bir türlü mesafe alamadığını ileri sürdü.

Yayınlanma:
Engellilerin Kaldırım İsyanı

Özellikle engelli vatandaşlar için adeta çile haline dönüşen kaldırımların yetkili eller tarafından düzenlenmesi gerektiğini belirten Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan, Isparta’nın bu konuda bir türlü mesafe alamadığını ileri sürdü.

Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Ramazan Erdoğan Ajans 32’ye konuştu. Erdoğan engelli vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Belediye’den ve yetkili kurumlardan engelli vatandaşların isteklerini taleplerini anlatan Erdoğan Isparta kaldırımlarının düzenlenmesi konusunda önerilerini ve sıkıntıları belirtti.

KALDIRIMLAR VE RAMPALAR AB STANDARTLARINDA DEĞİL
Ortopedik Engelliler Derneği başkanı Ramazan Erdoğan “Avrupa birliği engelliler yasasına göre 156 ülkede uygulanan stardanlar var. Türkiye’de ise Başbakanlık Engelliler Daire Başkanlı, Mimarlar ve Mühendisler Başkanlığı, Türk Standartlar Endüstrisi, diyor ki. Rampa Eğimlerini yüzde 5 olacak. Bu kurallara herkesin uyması gerekiyor.

Isparta’da aldığımız mesafe ise sıfır. Çünkü kaldırımlarımız aynı düzeyde değil rampalarımız hiç uygun değil sadece çarşıda bir kaç yere yapıldı. Defalarca belediye başkanıyla bu konuyu konuştuk rampa eğimlerinin yüzde 5 olduğunu, zorunlu hallerde yüzde 8 olduğunu, kaldırımlarında kesinlikle aynı yükseklikte olması gerektiğini söyledik. Kendiside kaldırım ve asfalt çalışmalarımızda bunları göz önünde bulundurarak çalışmalarını yapacaklarını söyledi. Ancak taşeron firmalar bu kurallara hiç uymadılar.

Belediye son görüşmemde engelliler haftası münasebetiyle Sayın Belediye Başkanımıza bir önerim oldu. Önerim Kaymak Kapı Meydanından çıkan engelli bir vatandaşımız, bebek arabalı bir anne veya yaşlılarımızın kaldırımı kullanarak otogara kadar yeni adliye ya kadar yeni Emniyet Müdürlüğüne kadar gidip gelmeleri için yeni bir düzenleme istedim; kendilerinden ve bir önerimde oldu.

Kaldırımı kaldırıp kaldırımların genişliği yeterli değil zaten ya ağaç dikiyoruz ya da direk dikiyoruz geçemiyoruz. Bende dedim ki kaldırım kalksın bir çizgi çizelim bu çizgi içerisinde engelli vatandaşlarımız bebek arabalı anneler, yaşlılarımız gitsin gelsin aksi taktirde trafikte gidip geliyoruz bu da çok büyük bir yetenek istiyor. Engellilerimiz nasıl gidip gelecekse bu olmayacak bir şey burada da meydana gelen bir trafik kazasından başta biz dernek başkanları olmak üzere, Sayın Belediye Başkanı ve Yöneticiler sorumludur”dedi.

EĞİTİM KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ
Erdoğan, Eğitim konusunda yaşadıkları zorluklardan da bahsetti. “Eğitim konusunda ise zorlanıyoruz okullarımızda rampa ve asansör eksikliklerimiz var bu yüzden okulu bırakmak zorunda kalan ortopedik engelli vatandaşlarımız arkadaşlarımız var.

Biz bunları yetkililerimize iletiyoruz, İnşallah bundan sonra 7 Temmuz 2013 den sonra bu rampa ve asansör eksikliklerini halletmeyen kurum ve kuruluşlara mahkeme kararıyla okullarda açmaya başlayacağız ve birde okullarda rehberlik saatinin bir saatini bize ayrılmasını istiyoruz. Okullarda seminerler vermek istiyoruz. Son yıllarda Türkiye de iyi şeyler olmaya başladı. İş ve Eğitim okulları açıldı. Bundan sonra tüm Eğitimlilerini almasını istiyoruz engellilerimizin”.dedi.

VATANDAŞLAR DA DAHA DUYARLI OLMASIN
Erdoğan “İş kurla zaman, zaman görüşmelerimiz oluyor. Bunlar genelde el sanatları kursları oluyor. Yeteneklerini kabiliyetlerini artırarak hem kendi ekonomisine katkı sağlıyor hem de vakit geçiriyor biz birde yaşlı bakım kurslarına önem veriyoruz.

Sonra iş kura kayıtlı engellilerimizi özel sektörde istisnam edilmesi için uğraşlarımız var. Memur kadroları açıldı. KPPS ile alınıyor bizde bunlardan çok mutluyuz; bu böyle devam eder inşallah. Ben bir trafik kazası sonucunda engelli oldum. Engelli olduktan sonra sokağa çıktım ve kendime şu soruyu sordum. Benim gibi olan arkadaşlar ne yapar nerelere gider ve daha sonra engelli vatandaşlarımızın sokaklarda değil de evlerde hapis olmuşlar evlerden çıkmıyorlar.

Net bir sayı olmasa da Isparta da 30 bine yakın engelli vatandaşımız var. Bunun 1.3 ortopedik engelli bu vatandaşlarımızı sokalar da görmeniz gerekirken maalesef göremiyorsunuz. Biz derneğimizde engelli arkadaşlarımızın sıkıntılarını dertlerini çözmeye çalışıyoruz. Tekerlekli sandalyelerinin bakımlarını yaptırıyoruz. Yaptığımız etkinliklerde edilen kazançlarla bizim derneğimizin üyesi olsun olmasın engelli vatandaşlarımıza tekerlikli sandalye ve protez veriyoruz.

Devletin karşılamadığı kısımlarda biz dernek olarak yardım ediyoruz. Biz vatandaşlarımızdan biraz duyarlı davranmalarını ve Eğirdir Belediye Başkanımızdan Eğirdir gölünden engelli vatandaşlarımızın da yararlanabilecekleri yüzebilecekleri bir şekilde çalışmaları yapmasını istiyoruz” dedi .

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum