Engelliye Evde Mobil Diş Hizmeti

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından engelli bireylere yönelik evde ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmeye başlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Haziran 2014 10:40
Engelliye Evde Mobil Diş Hizmeti

Kamu Hastaneleri Birliği'nin tahsis ettiği Mobil Diş Ünitesi aracıyla şu ana 12 engelliye evde diş tedavisi yapıldı.

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği, Dr. Sadık Yağcı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi tarafından 'Evde Sağlık Hizmetleri kapsamında il genelinde 'yatağa bağımlı' hastalar ve engelli bireylere yönelik evde ağız ve diş sağlığı hizmetine başladı. Isparta Kamu Hastaneleri Birliği, bu amaçla 'Mobil Diş Ünitesi' tahsis etti.

MOBİL HİZMET

Bir diş hekimi, bir protez diş teknisyeni ve bir hemşireden oluşan mobil ekip, engelli veya yatağa bağımlı hastaların evlerine giderek sağlık hizmeti veriyor. İlk muayeneleri evlerinde gerçekleştirilen hastalar, bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Hastaya yapılacak işlem ev şartlarında yapılabilir ise gerekli malzemelerle evinde tedavi işlemi tamamlanıyor. Hastanın işlemi ev şartlarında yapılamaz ve kendi imkanlarıyla sağlık merkezine gelmesi olanaksızsa geliş ve gidişleri merkezin aracıyla sağlanarak tedavisi yapılıyor. Yine eğer hastanın fiziksel ya da zihinsel özrü nedeniyle tedavisinde ameliyathane şartları gerekiyorsa hasta, protokol imzalanan devlet hastanesine sevk edilerek, burada tedavisi yapılıyor.

EVDE YA DA HASTANEDE

Isparta Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Harun Tepeli, evde ağız ve diş sağlığı hizmeti kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün engelli aileleri arayarak randevu aldığını ve ev ziyaretleri yaptıklarını söyledi. Bu ziyaretlerde tedavi gerektiren engelli bireyleri tespit ettiklerini anlatan Dr. Tepeli, "Tespit edilen engelli aileler tek tek aranmakta. Sonra aileleri evlerinde ziyaret edilmekte. Özellikle engelli vatandaşların ağız ve diş sağlığı bakımı çok zor. Kullandıkları ilaçlar ağız florasını bozuyor. Bu nedenle hastaneye gelemeyecek durumda olan vatandaşlara bu hizmeti veriyoruz" diye konuştu.

HASTALARIN HAYATLARI KOLAYLAŞTIRILIYOR

Özel bakım gereksinimleri nedeniyle bu tür hastaların daha sık koruyucu bakıma ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Dr. Tepeli, "Evde bakım hizmetleri ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerini hastaların evine götürüyoruz. Bununla birlikte kişiye özel ağız ve diş sağlığı bakımı sağlayarak aile fertlerini bu konularda bilgilendiriyoruz. Dolayısıyla bizim sunduğumuz evde diş bakımı hizmeti kişinin yaşam kalitesini artırmasının yanı sıra, periyodik ağız ve diş sağlığı bakımına olanak tanıyor. Bu hizmetle evinden çıkamayıp diş bakımı yaptıramayan hasta ve yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN KİMLER FAYDALANIR?

Çalışma kapsamında 100 engelli bireyin evlerine ziyaret düzenlediklerini, şu ana kadar 12 hastaya evde diş tedavisi hizmeti verildiğini, bu hastalardan 2'sine evde protez takıldığını, 2 hastanın dişlerinin ise Gülkent Devlet Hastanesi'nde anestezi altında çekildiğini kaydeden Dr. Tepeli, "Evde sağlık hizmetinden öğrenme bozukluğu (down sendromu, otizm), fiziksel engelliler, kronik medikal sorunları olanlar (terminal dönem kanser hastaları vb.), mental bozukluğu olanlar, yatağa bağımlı felçli hastalar, ileri derece kas ve nörolojik hastalığı olanlar, KOAH (akciğer ve solunum sistemi hastalıkları olan, oksijen tedavisine ihtiyacı olan hastalar) yaralanabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.