Engelsiz Camii’de En Büyük Sorun Isıtma

7 Bin m2 arsasını dahi yöre halkının satın aldığı, inşasını 3 yılda tamamladığı Binbirevler Camii’nde sonbahar ve kış mevsiminde büyük sorun yaşanıyor. Zira kaynak olmadığı için Caminin ısıtma sistemi çalıştırılamıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Eylül 2011 15:35
Engelsiz Camii’de En Büyük Sorun Isıtma

7 Bin m2 arsasını dahi yöre halkının satın aldığı, inşasını 3 yılda tamamladığı Binbirevler Camii’nde sonbahar ve kış mevsiminde büyük sorun yaşanıyor. Zira kaynak olmadığı için Caminin ısıtma sistemi çalıştırılamıyor.
 
KİRA İÇİN AÇIK DAVET
Binbirevler Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği 6’ncı Dönem Başkanı Halil Gencer, Yerleşke içerisinde bulunan 500 m2 alanı, AVM ya da depo olarak kiraya vermek istediklerini, uygun tekliflere açık olduklarını söylüyor.
 
KADINLARA ÇAĞRI
Binbirevler Camii’nde kadınlara özel Mahfil bulunuyor. Ancak kadınlar sadece Ramazan Ayı içinde Cuma ve Teravih Namazlarına geliyor. Ayrıca eserde ‘duyarlılar’ için de giriş sistemi var. Bu açıdan Binbirevler Camii ‘engelsiz.’
 
EL UZATILMASI GEREKİYOR
Binbirevler Mahallesi’nin en eski eserlerinden biri olan Mabet, sade ama göz alıcı güzellikler taşıyor. Ses akustiği de etkileyici olan eserin en büyük sorunu ısıtma sistemi. Binbirevler Camii’ne sürekli gelir kaynağı bulunamadığı için konuşlu olan ısıtma sistemi sonbahar ve kış mevsiminde çalıştırılamıyor. Bu nedenle 400 m2 olan İbadet alanının Ana Salonu kapatılıyor. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere soğuk zamanlarda Vakit Namazları işte bu küçücük alanda kılınıyor.

GELİR KAYNAĞI İÇİN DAVET
7 Bin m2 Yerleşkeye sahip eserin içerisinde ticari alan olarak değerlendirilebilecek bir bölüm var. 500 m2 yüz ölçümüne sahip bu bölüm şartlara uygun olduğu takdirde kiraya verilecek. Elde edilen gelir kaynağı ile de Caminin ısıtma sorunu çözümlenecek.

Binbirevler Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin 6’ncı Dönem Başkanı Halil Gencer ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cantürk, 500 m2 alanı Alışveriş Merkezi ya da ‘depo’ için kiraya vermek istediklerini söylediler. Bu yönde gelebilecek her türlü uygun teklife açık olduklarını söyleyen Gencer ve Cantürk, Isparta’dan bu konuda sağduyulu yaklaşım rica ettiklerini ifade ettiler.

HALKIN ESERİ
Binbirevler Camii, 7 Bin m2 Yerleşkeye sahip. İnşaat alanı 700 m2. Cami iç alanı ise 400 m2’den oluşuyor. Mahalle halkı eserin arsasının satın alınmasından inşasına kadar tüm süreçlere katıldı. Yapımına 1987’de başlanan eser, 3 yılda tamamlandı. Mimar Hacı Hasan Önal’ın (rahmetli) çizdiği eser, sade ancak göz alıcı güzellikler taşıyor. Ses akustiği de çok güzel olan Cami aynı anda 533 kişiye ibadet etme imkânı sunuyor.

‘DUYARLI’ CAMİ
Binbirevler Camii, ‘duyarlı’ vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran tasarıma sahip. Zira Caminin 2 ayrı girişi var. Biri ‘engelsiz’ giriş sistemi. Diğeri ise normal vatandaşlar için giriş sistemi.

KADINLARA ÇAĞRI
Eser içerisinde kadınlara özel Mahfil de var. Caminin üst katı tamamen kadınlar için ayrıldı. Ancak mahallede yaşayan kadınlar sadece Ramazan Ayı içerisinde Camiye gidiyorlar. Cuma Namazlarını ve Teravihlerini kılıyorlar. Diğer zamanlar ise pek Camiye gelmiyorlar.

KUBBE SİSTEMİ YOK
Binbirevler Camii’nin iç tasarımı da farklı. Mimarisinde ‘belirgin Kubbe’ sistemi yok. Caminin tam orta bölümünde hafif bir Kubbe göze çarpıyor. Çatı sistemi de farklı. Eserin çatısı kubbe tarzı değil.

ZARURETTEN ÇİFT MİHRAP
Camide sonbahar ve kışın ısıtma sorunu olduğu için çift Mihrap yapılmış. Sonbahar ve kışın işte bu daracık yerde ibadet ediliyor.Caminin ana salonunun Mihrap’ında Ayet- El Kürsi yazıyor. Caminin iç tasarımı da sade. Ancak Hat Sanatı açısından çok ama çok fakir. Aynı anda 533 kişi ibadet edebiliyor. Binbirevler Camii’nin minaresi tek şerefeli. Minber ise 8 basamaktan oluşuyor.

KUR-AN-I KERİM KURSU VERİLİYOR
Binbirevler Camii bir anlamda Külliye niteliğinde. Zira Cami Yerleşkesi’ne 1995 yılında Kur-an-ı Kerim Kursu için bina inşa edildi. Müftülük Din Görevlisi olarak Seher Betün’ü atadı.

YÜKSEK LİSANSLI İMAM- HATİP
Binbirevler Camii’ne Yüksek Lisanslı İmam- Hatip atandı. İmam- Hatip Abdullah Aslan, 5 yıllık Din Görevlisi. 2 aydır Binbirevler Camii’nde görev yapıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) İlahiyat Fakültesi mezunu olan Abdullah Aslan, Yüksek Lisans yaptı. Aslan Selçuk Üniversitesi’nde (SÜ/ Konya) Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Arap Dili ve Edebiyatı üzerine Yüksek Lisans yaptı. Camide Müezzin- Kayyım kadrosu da bulunuyor. Müezzin- Kayyım Durmuş Altunbaş 12 yıldır burada görev yapıyor. 18 yıllık Din Görevlisi Altınbaş, İlahiyat ön lisans programı mezunu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.