Engelsiz Yaşama Umut Evleri

Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, engelli çocuklara umut olacak ‘Umut Evleri’ için kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mart 2013 10:08
Engelsiz Yaşama Umut Evleri

Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, engelli çocuklara umut olacak ‘Umut Evleri’ için kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Mülk sahipleri konuya mesafeli durmayı tercih ederken, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü büyük bir özveriyle engelli çocuklara umut oluyor.



Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla engelli birey ve ailelerine bakım ve destek veren sosyal politikaları uygulayan bir kuruluş olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor.

1992 yılında faaliyete geçen kuruluş, 12’si umut evlerinde, 8’i kuruluşta olmak üzere 20 yatılı 15 gündüzlü çocuğa bakım hizmeti veriyor. Daha önceleri sadece gündüzlü çocuklara hizmet veren kuruluş, geçen seneden itibaren yatılı çocukların kalabileceği konuma getirildi.
Kuruluş müdürü İbrahim Demirkale personel ve çocuklarıyla birlikte bizi karşılıyor. Yüzümüze vuran sıcak hava, aile ortamının yaratılmış olduğunu gösteriyor bize.

Kuruluş yapısını anlatan Demirkale;“Engellilere hizmet veren bir kuruluşuz. İlk başta sadece gündüzlü çocuğa bakım hizmeti vermekteydik fakat geçen sene nisan ayından itibaren yatılı bakıma da geçtik. Evde bakım hizmeti ile gündüzlü çocuk sayımızda ciddi düşüş olmuştur. Birçok aile, evde bakım kanunundan faydalanmak isteyip çocuklarına evde bakıyorlar. Fakat çocukların kurumumuza gelmesi son derce önemli. Biz burada çocuklara fiziksel eğitimler, oyun kapsamı içerisinde bedensel eğitim, resim elişi okuma yazma eğitimi veriyoruz. Uzun yıllar bir çocuğa bakıyoruz. Okuma yazama öğrettiğimiz, çok güzel resimler yapan, takılar hazırlayan çocuklarımız var. Sabah servisle çocukları evlerinden alıp, öğleden sonra 15.30’da yine servisle evlerine bırakıyoruz. Evde bakım hizmetinin verdiği ücretten yaralanmak isteyen aileler, çocuklarını kuruluşumuza gönderirlerse bu çocuklar için daha faydalı olacaktır” dedi.



AİLELERDE REHABİLİTE EDİLİYOR
Ailelerin de rehabilite edildiğini anlatan Demirkale; “Çocuklarımıza burada verdiğimiz eğitim ve kurslarla onları rehabilete ediyoruz. Aynı motivasyon ve moralin ailelerinde ihtiyacı olduğunu düşünerek isteyen ailelerle de HEM (Halk Eğitim Merkezi) destekli kurslarda program veriyoruz. Ayrıca binamızın içinde Halk Eğitim Merkezi’ne bağlı dikiş nakış kursu verilmektedir. Bu kursta HEM kursiyerleri, aynı zamanda yatılı kalan çocuklarımıza da haftanın üç günü eğitim vermekteler.” Şeklinde bilgi verdi.



ENGELSİZ YAŞAM EVLERİ
Demirkale; Bakanlık ev kuruluş olarak yatılı yurt sisteminden ev sistemine geçildiğini anlatarak; “Bahçemizde inşaatı neredeyse tamamlanmış olan engelsiz yaşam evlerimizin önemi çok büyüktür. Bu evler ile yatılı kalan çocukların yurt gibi bir ortamda kalmaları yerine evde kalmaları amaçlanmıştır. Bahçemizde yapılan bu evlerimiz 1 sene içerisinde açılacak. Bizim dışımızda gelişen bazı aksaklıklardan dolayı açılışı uzadı. Fakat bir sene içerisinde bu evlerimiz tamamlanacak. Evlerimiz açıldıktan sonra ülkemizin her yerinden çocuk kabul edeceğiz.



Ayrıca Umut evlerimiz var çocuklarımız kuruluşumuzda eğitim alacaklar fakat akşam evlerine gidecekler umut evlerimizde en fazla 6 çocuk kalıyor ve yanlarında en az lise mezunu eğitimli bakıcı anneler kalmaktadır evlerimizden hemşire ve fizyoterapist çalışanlarımız sorumlu. Bu evleri bakanlık ve kuruluş olarak çok önemsiyoruz. Çünkü biz çocuklarımızı evde kalma sistemiyle topluma hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz. Burada kalan çocuklar kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılıyorlar. Alışverişlerini kendileri yapıyorlar, hayata hazır hale geliyorlar. Evler bu kadar önemliyken biz ev kiralamakta çok zorlanıyoruz toplumuzdan ricamız lütfen duyarlı olalım ev kiralamada kurumumuza destek verelim” diye konuştu.

UMUT EVLERİ
Kuruluş fizyoterapisti Hüseyin Mahiroğlu umut evlerinin önemini vurgulayarak; “Isparta halkından ev paylaşımı istiyoruz. Ev ararken duyarlı olmalarını bekliyoruz. Birçok kiralık ev bulduk ama kurumumuz adına olduğunu öğrenince ev sahipleri kiraya vermiyorlar. Sanırım engelli olmaları ve devlet dahilinde olmaları halkı korkutuyor.



Halbuki hiçbir sorunun yaşanmadığı çocuklarımızın kaldığı kiralık evlerimiz var. Bu örnek teşkil edebilir. Tamamen zararsız bireyler bizim çocuklarımız. Engelsiz vatandaşların kiralık evde sorun çıkarma ihtimali çok daha yüksek iken, zararsız olan çocuklarımıza ev kiralarken bunu göz önünde bulundurmalarını istiyoruz. Umut Evleri ile çocuklar koğuş sistemi, yatılı yurt ortamından uzaklaşıp ev ortamında kalıyorlar. Çocukların topluma, hayata hazır hale gelmesi için son derece önemli bir projedir Umut Evleri. Bu çocuklar hepimiz çocukları ve devlet koruması altındalar. Bütün halkımızdan destek ve duyarlılık bekliyoruz.” Açıklamalarında bulundu.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.