Ergenekon Duruşmasında Olay

Birinci Ergenekon davasının 183'üncü duruşmasında sanık taleplerinin alınması sırasında olaylar çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Nisan 2011 16:03
Ergenekon Duruşmasında Olay

Birinci Ergenekon davasının 183'üncü duruşmasında sanık taleplerinin alınması sırasında olaylar çıktı.

PERİNÇEK: 12 SEÇİMİN 9'UNDA İÇERDEYİM
Duruşmada söz alan tutuklu sanık İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Seçim oluyor. Beni her seçimde bir sistem içeri alıyor. 12 seçimden 9'unda içerdeydim. Bu nasıl demokrasi?" dedi.

"MAHKEME GENELKURMAY'I ESİR ALDI"

Perinçek, mahkemenin Genelkurmay'ı esir aldığını savunarak, "200 subayı içeri tıktınız. 40 komutan tutuklu. Silivri ve Hasdal zindanlarında korku imparatorluğu duruyorö diye konuştu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Perinçek'e, "Mahkemeyi itham etmeyin" uyarısında bulundu. Doğu Perinçek, "Yurtsever hakim arıyorum. Ben sizi nasıl etkileyeceğim? Ben sizin neyinize güveneceğim" dedi.

TEKİN'DEN MAHKEME BAŞKANI'NA: BAĞIRMADAN KONUŞ
Bu sırada emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin'in, oturduğu yerden bağırmaya başladı. Özese, Tekin'e, "Oturduğun yerden konuşma" dedi. Özese, Tekin'in, "Bağırmadan konuş" sözleri üzerine, "Sesini çıkarma. Sıran geldiğinde konuşursun" dedi. Tekin, "Dosya kapsamında Danıştay'daki bütün rezaletler ortaya çıktı. Burada yalancı tanıkların olduğunu görmeyecek siniz? Her şey yalan. Her şey tertip" iddiasında bulundu. Özese de "Dosya kapsamında karar veriyoruz. Lehe ve aleyhe olan deliller toplanıyor" dedi.

"KÜRSÜ İLE TÜRK TOPLUMU ARASINDA HAKİKAT DUYGUSU KOPMUŞTUR"
Doğu Perinçek, hakimlerin hakikat duygusunu kaybettiğini öne sürerek, "Kürsü ile Türk toplumu arasındaki hakikat duygusu kopmuştur. Buradaki hakikatın hiçbir kıymeti yoktur" iddiasında bulundu.

"BEN UMUDUMU KAYBETTİM"
Duruşmada söz alan tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük, 3, 5 senedir tutuklu bulunduğunu belirterek, havanda su döveceğimi biliyorum ama yine de konuşacağım. Bunda da haklıyım. Gelinen bu noktada biz neyin kovuşturmasını yapıyoruz? Danıştay saldırısının mı, Ergenekon denilen olmayan örgütün kovuşturmasını mı? Danıştay saldırısının bu mahkemede sıfırdan başlayarak yeniden yargılama yapılması konusunda bir karar var mı? Hayır yok" diye konuştu.

"BİRİLERİ ZİL TAKIP OYNARDI"

Kendisiyle ilgili içerisinde suç unsuru barındıran bir tek telefon konuşmanın ortaya konamadığını savunan Küçük, "Alparslan Arslan ile Süleyman Esen'in, Kemalettin Gülen'in, Salih Kunter'in yaptıkları birçok konuşma var. Süleyman Esen ifadesi dahi alınmadan serbest bırakıldı. Alparslan Arslan avukat. Beni telefon ile arasaydı, tabiki görüşürdüm. Hatta gelir çayımı da içerdi. O zaman neler olurdu? Düşünebiliyor musunuz? Belki birileri zil takıp oynardı" diye konuştu.

"DOSYADA NE İŞİ VAR"
İstanbul Avcılık Atıcılık Kulübü dışında hiçbir derneğe üyeliğinin bulunamadığını kaydeden Küçük, Ağrı ve Giresun jandarma komutanlıkları görevlerinde, Karadeniz'de rum örgütlerinin ve Doğu Anadolu'da da Ermeni örgütlerine karşı yaptığı resmi faaliyet yazışmalarının iddianameye ek olarak konulduğunu belirterek, "Bu çalışmalarım suç unsuru olarak mı kabul edilmiştir? Değilse dosyada ne işi var?" ifadesini kullandı.

"TORUNUM BİLE İNANMAZ"
"Osman Yıldırım'ın beyanları dışında beni burada tutmaya yarayacak delil var mı?" diye soran Küçük, "Hayır yok. Osman Yıldırım'ın söyledikleri de yalanlandı. Ataşehir'de Osman Yıldırım'ın iddia ettiği gibi toplantı yapıldığına hala inanılıyor mu? Buna ancak bebeklerin leylekler tarafından getirildiğine inananlar inanabilir. Burada onlardan kimse yok. Arada bir torunum geliyor ama buna o bile inanmaz" dedi.

DURUŞMADA OLAYLAR
Bu arada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, Küçük'ü yarım saat olan talep süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatmasına Veli Küçük tepki göstererek "Ben 3, 5 senedir tutukluyum. Daha fazla konuşacağım" dedi. Bunun üzerine izleyici bölümünden bir kişinin yüksek sesle "Burada halkı suçluyorsunuz" dediği duyuldu. Bunun üzerine Başkan Özese, "Konuşan kim?" diye sordu. İzleyicilerden bazılarının ayağa kalktığı görüldü. Başkan Özese, görevlileri konuşanları dışarı çıkarmasını söyledi ve "Burası mahkeme salonu, saygılı olun" diyerek uyarıda bulundu. Bir izleyici kendisini dışarı çıkarmak isteyen jandarma görevlisini itti. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından Özese duruşmaya ara verdi. Duruşmada "Burada halkı suçluyorsunuz" diyen izleyici Ayfer Arabacı ile jandarma görevlisini iten Ahmet Bekçi dışarı çıkarıldı. Bekçi hakkında "memura mukavemet" suçundan işlem yapılırken Ayfer Arabacı'nın duruşmalara girmesi yasaklandı.

"BİZ ESARET KAMPINDAYIZ"

Duruşma aranın ardından yine olaylı başladı. Talep süresini aştığı gerekçesiyle konuşmasını bitirmesi konusunda uyaran Başkan Özese'ye, Küçük tepki gösterdi. Bir süre daha konuşmaya devam eden Küçük'ü mahkeme başkanı tekrar uyardı. Başkan'ın "Veli Bey süreniz bitti, lütfen sözlerinizi toparlayın" uyarısı üzerine Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük araya girdi. Zeynep Küçük'ün başkanın bu uygulamasına itiraz etmesi üzerine, başkan avukat Küçük'e söz vermeyerek yerine oturmasını söyledi. Sanık Veli Küçük, kızı ve avukatı olan Zeynep Küçük'e hitaben, "Kızım boşver. Ne yapıyorsun sen biz esaret kampındayız" diye konuştu. Ardından Atatürk'ün bir konuşmasını okumaya başlayan sanık Küçük, mahkemenin sözlerini kesmesine engel olmak için de "Atatürk'ün sözünü kimse kesemez!" dedi. Yazının bitmesi üzerine, Başkan Özese, konuşmasını bitirmesini söyledi. Küçük'ün konuşmasına devam etmesi üzerine, mahkeme başkanı sanığın mikrofonunu kapattırdı. Bu arada sanıklardam Muzazaffer Tekin ve avukat Zeynep Küçük yerlerinden kalkarak mahkeme heyetine bağırmaya başladılar. Mahkeme başkanının jandarmaya Küçük'ün kürsüden alınması talimatı vermesi üzerine, Veli Küçük, bağırmaya başladı.

"SEN BANA DOKUNAMAZSIN"
Kürsüye gelen görevli jandarma yüzbaşıya da parmağını sallayarak, "Sen bana dokunamazsın, Beni buradan hiç kimse alamaz" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Özese, mahkemenin bir düzeni olduğunu hatırlatarak, "Bu düzene herkes uymak zorunda. Siz de uyacaksınız" dedi. Duruşmaya kısa bir ara verdiğini açıklamasının üzerine Veli Küçük'ün bağırmaya devam edince üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Mahkemeye saygılı olmak zorundasınız. Bağırmayın" diye uyardı. Buna karşılık sanık Küçük, "Sen bağırma be!" diye bağırmaya devam etti. İzleyiciler ise mahkemeye alkışlarla tepki gösterdi. Duruşmaya yeniden ara verildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.