Erken Açtı Ama Kuraklık Riski Var

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karışlayan Isparta’da havaların sıcak gitmesi gülde hasadın erken başlamasına neden oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Mayıs 2013 10:31
Erken Açtı Ama Kuraklık Riski Var

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karışlayan Isparta’da havaların sıcak gitmesi gülde hasadın erken başlamasına neden oldu. Şimdilik tehlike görünmese de, yüzyılın en sıcak yazının yaşanacağı tahmini gülde kuraklık riskinin olduğunu gösteriyor.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da kış mevsiminin ılıman geçmesi ve sıcakların erken başlamasıyla gül çiçeğinde hasat erken başladı. Gül-Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış KooperatifleriBirliği (Gülbirlik) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeği toplama kampanyasının geçmiş senelerde Mayıs 15-20’si arasında başladığını anımsattı.

Çelik, “ Ancak bu yıl kış sezonunun yumuşak geçmesi ve ılıman ikilim şartlarının sıcaklık lehine artıyor olmasından ötürü iklim şartlarının değişimine bağlı olarak kampanyanın daha erken geleceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle kampanyayı önümüzdeki hafta başlatmak zorunda kalacağız. Bölgede neler olup bittiğini takip ediyoruz. Üreticilerle istişare yaptık. Fabrikaların açılması kantarların konulması konularında toplantılar yaptık” açıklamasında bulundu.

İKLİM ŞARTLARI BÖYLE GİDERSE 7500 TON REKOLTE BEKLENİYOR
İki yıl önce gül çiçeğinde rekoltenin aşırı yağışlardan ötürü, geçen yıl da aşırısıcaklardan ötürü düştüğünü anımsatan Çelik, “2013 sezonu için şu ana kadar her şey gülün lehinde gerçekleşti. Bundan sonra da sıcak veya aşırı yağış olmazsa iyi bir sezon bekliyoruz. 7 bin 500 ton gibi bir rekolte beklentimiz var.

Bizim gibi bu işin ticaretini yapana alım satan yapan firmalar da gül çiçeğinirahatlıkla temin edecekler. Ancak meteoroloji uzmanlarından aldığımız bir bilgi var. ‘Bu yıl yaz mevsimi yüzyılın en sıcak mevsimi olacak’ diye söyleniyor. Umarım gülsezonunda böyle bir sıcağa maruz kalmayız. Gül sezonu etkilenmeden İnşallah bu sıcaklar gelmez. Ama sıcakla karşı karşıya kalırsak bunda üretecinin yapacağı bir şey yok. Doğal bir olay. O zaman büyük riskle karşı karşıya kalırız” dedi.

SICAKLIK VERİMİ DE REKOLTEYİ DE DÜŞÜRÜYOR
Aşırısıcakların hem rekolteyi etkileyeceğini hem verimi düşüreceğini ifade eden Çelik, “Gül çiçeğinin başındaki yağ torbacıkları aşırısıcaklıktan ötürü koku kaybına uğrayacak. Bu da verimin düşmesi demek. Yani almamız gereken yağın uçup gitmesi demek. Sıcaklık, hem gül çiçeğinde asit oranın yükseltecek, hem de gülün kimyasında dengesizliğe neden olacak bu da kaliteyi etkileyecektir. Ben öyle tahmin ediyorum gülün erken açması bir avantaj.

Umut ediyorum ki aşırısıcaklar bastırmadan. Haziran ortalarına kadar İnşallah alınması gereken gül çiçeği alınır. Geçen sene haziran başı gibi aşırı sıcaklıklara yakalandık. Bu sene erken açtığı için İnşallah yakalanmayız belki de hep böyle gider” dedi.

ÜRETİCİ HIZLI DAVRANMALI
Üreticiden gülün çok erken saatlerde toplanıp bir an önce ilam merkezine getirilmesi noktasında duyarlı olması gerektiğini kaydeden Çelik, “Çünkü gül çok nazik bir ürün. Sıcağa karşı dayanabilen bir ürün değil. Bir an evvel toplanması lazım. Üreticimize düşen vazife gül çiçeğini gün ortasına sarkıtmadan sabahın serinliğinde toplayıp alım merkezlerine getirmesi ve bir an önce işlenmesinisağlamak.

Öğleden sonraya bıraktığınızda o gülden bir şey beklemeyin . Üreticilerin bu konuda duyarlı olup en geç 11:00’e kadar alım merkezlerine gülü getirmesi. Biz zaten alım merkezlerinde bekliyoruz . Saat 8.00’de kazanın kaynaması 4-5 saat zaman kazanmak demektir.

Bu da bizim için çok önemli bir kazanım Üreticinin iklimişartlarını da dikkate alması gerekiyor. Gülcülük sektörü açısından verim kaybı demek onların cebine girecek paranın kaybı demek onlara en iyifiyatı verebilmek için kaliteli gül işlememiz gerekiyor.

Bu konuda üreticinin duyarlı olacağını biliyoruz. Biz hazırız onlar da bu konuda destek olurlarsa kazsız belasız bir kampanya dönemini kapatırız diye ümit ediyoruz” görüşünü iletti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.