Erken Emekliliğin Önü Açılıyor!

Emeklilik için yaşa takılanlara bir müjde daha geldi Yaşı beklemeden daha düşük maaşla erken emekli olacakların sağlık giderlerini de SGK karşılayacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Nisan 2013 12:40
Erken Emekliliğin Önü Açılıyor!

Emeklilik için prim günü ve yıl şartlarını tamamlayıp yaşı bekleyen 5 milyon kişi büyük bir heyecan içerisine girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatının ardından harekete geçen bürokratlar, bu kişilerin mağduriyetini gidermeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Üzerinde durulan en önemli formül, bu kişilerin daha düşük maaşla erken emekli olması. Bu şekilde daha düşük de olsa emekli maaşına kavuşacak olan kişiler, böylece sağlıktan da yararlanacak.

PRİM ÖDEMEYECEK
Çünkü yaşı bekleyenlerin, çalışmıyorlarsa veya eşi ya da çocuğunun sağlık yardımından yararlanamıyorlarsa, gelir testi yaptırarak genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekiyor. Bu kişiler, erken emekli olunca genel sağlık sigortası primi ödemesine gerek kalmadan, yeniden sağlık şemsiyesine kavuşacak.

Sağlık giderleri, çalıştıkları dönemlerde olduğu gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Kısaca emeklilerin faydalandığı tüm haklardan da yararlanabilecekler. Yaklaşık 5 milyon kişi, yapılan çalışmanın tamamlanarak hayata geçirilmesini bekliyor. Yaşı bekleyenlere daha düşük maaşla erken emeklilik getirilmesi halinde, şartlarının nasıl olacağı merak ediliyor. Avrupa'daki örneklerde normal yaşından önce emekli olacaklara yüzde 10-20 arası iskonto ile maaş ödeniyor.

KADINLAR DA ERKEN EMEKLİLİK BEKLİYOR
Çalışan kadınları çocukla barıştırmak ve kadın istihdamının teşvik edilmesi için de çalışmalar hızlandırıldı. Bakan Çelik, şu an 1 çocuk doğuran kadına 2, 2 çocuk doğurana da 4 yıl prim borçlanması hakkı bulunduğunu hatırlatarak, "2 çocuk, 3 çocuğa çıkabilir" demişti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.