Erlere Asgari Ücret...

Erlere Asgari Ücret...

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Ağustos 2015 13:01
Erlere Asgari Ücret...

CHP, askerlik hizmetini yerine getiren er ve erbaşlara asgari ücret düzeyinde harçlık verilmesi için kanun teklifi hazırladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklif, er ve erbaşlara ödenecek olan harçlıkların net asgari ücret seviyesine yükseltilmesini öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, belirli zaman aralıkları ile gündeme getirilen “bedelli askerlik uygulaması”nın Anayasa ve kanunlar çerçevesinde zorunlu olan askerlik hizmetini para karşılığı yapabilme imkânı tanıdığı belirtilerek şöyle denildi:

“Bu noktada, gelire orantılı bir şekilde kademelendirilmeyen tutarlar sebebiyle ‘bedelli askerlik uygulaması’ hakkaniyetten uzak bir sistem yaratmaktadır. Zira, belirlenen tutarlar çoğunlukla yoksul halk kesimlerinin ödeyemeyeceği tutarlar olmaktadır. Askerlik çağına gelen gençler arasında açıkça haksızlık yaratan bu uygulama ile maddi imkânı olan gençlerin parasıyla tezkere alabildiği, yoksul halk çocuklarının ise zorla askere alındığı eşitsiz bir sistem ortaya çıkmaktadır.

Hakkaniyetten uzak bir askere alım süreci yaratan bu uygulamaya ek olarak askerlik hizmeti süresince er ve erbaşların 12 ay süreyle çalışma hayatından alıkonulması yoksul halk kesimlerine ek maddi külfete neden olmaktadır.”

“ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE HARÇLIK ALMALARI
SAĞLANARAK EŞİTSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALIDIR”
Yoksul gençlerin hem bedelli askerlik uygulamasından faydalanamadığı hem de hiçbir gelir getirmeyen şekilde askerlik hizmetini ifa ettiği belirtilen gerekçede, “Bu noktada, askerlik hizmetinin ifa edildiği zaman zarfında er ve erbaşlara ödenen harçlık tutarları göstermelik düzeyde olduğundan, yapılacak bir düzenleme ile er ve erbaşlara ödenecek harçlıklar yeniden belirlenmelidir. Çalışma hayatından 1 yıl süre ile uzaklaşan er ve erbaşların kamu hizmeti yürütüyor olmalarından hareketle, asgari ücret düzeyinde harçlık almaları sağlanarak eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır” denildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum