Esad Tarihi Affı Onayladı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, siyasi suçları da kapsayan tarihi affı onayladı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Haziran 2011 14:23
Esad Tarihi Affı Onayladı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, siyasi suçları da kapsayan tarihi affı onayladı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, siyasi suçları da kapsayan tarihi affı onayladı. Esad'ın onayladığı genel af 31 Mayıs 2011 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyor.

Suriye'de yönetim karşıtı gösteriler onuncu haftasını geride bırakırken Suriye yönetimi muhaliflerin en önemli talepleri arasında bulunan siyasi tutukluları kapsayan af yasasını çıkardı. Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın onayıyla yürürlüğe giren af yasasında çok sayıda tutuklunun yararlanacağı ifade ediliyor.

Suriye lideri Esad'ın onayladığı af yasası Müslüman Kardeşler olmak üzere, siyasi akımlara bağlı tüm tutukluları kapsadığı gibi kişisel hak ya da şikayetin bulunmaması koşuluyla kriminal suçluları da cezanın yarısından muaf tutmayı öngörüyor.

Genel af yasası gereğince, idam cezası suç vasfına göre ömür boyu ağır hapis cezası ya da ömür boyu ağır tutukluluk cezasına dönüşecek. Ömür boyu ağır hapis cezası ise 20 yıl ağır hapis cezası, ömür boyu tutukluluk cezası da 20 yıl tutukluluk cezasına dönüşecek.

Af yasası ayrıca 1980 yılı 49 sayılı kanun cezalarının tümü, kriminal cinai suçlarda cezanın yarısı, küçük suçlarda cezanın tamamı, ihlallerde cezanın tamamından muafiyet sağlıyor.

Asker kaçaklarının tüm cezalarını muaf tutan yasama kararı; anayasanın bir kısım maddeleri kapsamında düşen suçlarda da cezanın çeyreğinden muafiyet sağlıyor. Devlete sivil tazminat öngören suçlar af yasasından istisna tutulurken, af yasasından yararlanmak için kanun kaçaklarının karar tarihinden itibaren en geç üç aylık bir süre içinde kendilerini ilgili kurumlara teslim etmeleri gerekiyor.

Devlet Başkanı Esad'ın onaylamasıyla resmen yürürlüğe giren genel af, Suriye tarihinde bir ilk olması bakımından önem taşıyor. Suriye'de zaman zaman adli suçlarla ilgili af çıkarılırken siyasi suçluların affedilmesi konusunda ilk defa bu çapta genel af yasası çıkarılıyor. Suriye'de onuncu haftasını dolduran protestolarda bin 200 kişiye yakın insanın yaşamını yitirdiği binlercesinin de tutulduğu ifade ediliyor.

Suriyeli muhalifler siyasi tutukluların bırakılmasını yanı sıra Anayasanın 8. Maddesi (Baas Partisi devleti yönetir) değiştirilmesi, yeni siyasi partiler kanunun çıkarılması gibi bir takıp talepleri bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dünya