Esnaf, Uzun Tatilden Memnun Değil

Esnaf, Uzun Tatilden Memnun Değil

Yayınlanma:
Esnaf, Uzun Tatilden Memnun Değil

Bayramlarda tatillerin uzun tutulması nedeniyle vatandaşların şehirde kalmak yerine tatil bölgelerine gittiğini belirten esnaflar; “Esnaflar olarak uzun tatilden memnun değiliz” dediler. 

 

Bir çok kez olduğu gibi, bu yılda Bakanlar Kurulu, önümüzdeki Kurban Bayramı için 10 günlük resmi tatil kararı aldı. 

10 günlük bayram tatilinin esnaflara etkisinden bahseden ve bu etkinin olumsuz olduğunu ifade eden Esnaflar, bayram tatillerinin kısa olmasının kendileri için daha iyi bir durum olduğunu vurguladılar. 

Esnaflar olarak uzun tatilden memnun olmadıklarını dile getiren esnaflar, konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdiler; “Bilindiği gibi, bu yılki mübarek Kurban Bayramı 1 Eylül 2017 Cuma günü başlayıp 4 Eylül 2017 Pazartesi günü sona erecek. Ancak, Bakanlar Kurulu, 15 Ağustos tarihinde yaptığı toplantıda Kurban Bayramı tatilini 10 gün olarak belirledi. Buna göre; 28 – 29 Ağustos tarihleri ile 30 Ağustos resmi tatil de birleştirilerek, 31 Ağustos arefe günkü yarım gün tatil de tam gün olarak kabul edilerek Bayram tatili 10 güne çıkarıldı. 

“ŞEHİR ADETA BOŞALIYOR” 

Dolayısıyla, normalde 4 veya 5 gün olan Bayram tatillerinde vatandaşlar kendi şehirlerinde kaldıkları için alışverişlerini de kendi şehirlerinde yapıyor ve dolayısıyla biz esnaflar için Bayram tatilinin bir katkısı oluyordu. Ancak, Bayram tatili uzun tutulunca herkes tatil yörelerine otellere, plajlara gitmek için rezervasyonlarını yaptırdılar ve tatilin başladığı gün sabahtan şehir adeta boşalıyor” dediler. 

“BEKLENTİMİZ RAMAZAN 

AYINDAN DAHA FAZLA” 

Bu nedenle, uzun bayram tatillerinde esnafın çarkının dönmediğini dile getiren esnaflar; “Uzun tatiller çalışanlar ve turizm için uygun ama ülkemizin barometresi olan biz esnaflar için hiç uygun değil. Kurban Bayramı dolayısıyla on günlük bir bayram tatili var. Ancak okulların bayram sonrasında açılacak olması ve kurban kesimleri nedeniyle beklentimiz Ramazan Bayramı’na rağmen çok daha fazla. 

“ALIŞVERİŞLERİNİZİ ŞEHRİNİZİN ESNAFINDAN YAPIN” 

Halkımızdan ricamız, alışveriş tercihlerini Isparta esnafımızdan yapmaları yönünde. İhtiyaç duyulan her şey şehrimizde mevcut. Bu nedenle Isparta esnafları olarak halkımıza en güzel hizmeti sunmak için tüm hazırlıklarını tamamladık” dediler. 

“İNŞAALLAH UZUN TATİLDEN 

OLUMSUZ YÖNDE FAZLA ETKİLENMEYİZ” 

Esnaflar, uzun süreli tatil hakkında da görüşlerini ifade ederek; “Tatil 26 Ağustos Cumartesi günü itibarıyla başlayacak ve 4 Eylül Pazartesi akşamı sona erecek. Yani 10 günlük uzunca bir tatil daha. Bayram için mutlaka il dışına, memleketlere gidişler olsa da bu bayramın hemen ardından okulların açılacak olması münasebetiyle il dışına fazla bir çıkış olacağını düşünmüyoruz. Böyle olsa da ticari açıdan esnaflar olarak fazla etkilemeyiz diye düşünmekteyiz. Kurban Bayramı ile Ramazan Bayramı arasında farklılıklar çok. Kurban kesimi, bir de okulların açılacak olması ve okul giderleri, tüketiciyi planlı hareket etmeye sevk edeceğinden il dışına çıkışın önceki bayramlara nazaran az olacağını düşünüyoruz” dediler. 

“TÜRKİYE, SADECE AKDENİZ 

VE EGE’DEN İBARET DEĞİL” 

Tatil, on gün olduğu için Maliye; vergiyi, SGK primlerini, Bağ ¬ Kur primini eksik verin demez. İşyeri sahibi ‘Kirayı 10 gün eksik verin’ demez. Çalışan işçi de ‘Maaşımı 10 gün eksik alayım’ demez. Bu nedenle bu uzun tatiller, biz esnaflar olarak için hiç de olumlu karşılanmamaktadır. Uzun tatil, Antalya, Bodrum, Marmaris gibi tatil yöresindeki esnaflar için iyi olur. Ancak Türkiye Akdeniz ve Ege bölgelerinden ibaret değil. Bir şeyi arz etmek için önce üretmeniz lazım. Uzun tatiller, üretim motivasyonunu bozmakta. Turizmciler, uzun tatilleri istemekte elbette haklılar ancak üretimi direkt etkilediği için biz esnaflar, bu tür tatillere karşıyız. Bu milletin tatile harcayacak parası yok. Parası olan zaten tatili beklemeden gidiyor” dediler. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.