Esnaf Ekonominin Omurgasıdır

Esnaf Ekonominin Omurgasıdır

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Kasım 2019 12:51
Esnaf Ekonominin Omurgasıdır

Isparta’da kooperatif ve esnaf odaları başkanlarıyla bir araya gelen Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan “Esnaf ekonomimizin omurgasıdır bunun farkındayız. Esnafımız her zaman devletinin milletinin yanındadır” dedi. ESKKK Altıncı Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural da “Bu dönemde bölge esnafımıza eski parayla 3 katrilyon liralık kredi kullandırmışız. Bu çok büyük başarı. İşte devletimiz güçlü olursa esnafımız da güçlü olur” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, kooperatif ve esnaf odaları başkanları istişare ve değerlendirme toplantısına katılmak üzere Isparta’ya geldi. Erkan, ilk olarak Esnaf Odaları Birliği’ni ardından ESKKK 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural ve Burdur ESOB Başkanı Metin Sipahi ile birlikte Vali Ömer Seymenoğlu’nu makamında ziyaret etti. Erkan, Valilik ziyaretinin ardından Barida Otel’de düzenlenen Isparta, Burdur ve Afyonkarahisar kooperatif ve esnaf odaları başkanları istişare ve değerlendirme toplantısına katıldı.
3 MİLYAR LİRALIK KREDİ KULLANDIRILDI
ESKKK 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’a esnafın beklentilerini iletti. Altıncı Bölge Birliğine bağlı olarak 65 kooperatifin faal olduğunu belirten Tural, “Ekim ayı sonu itibariyle kooperatiflere kayıtlı yaklaşık 54 bin ortağımız bulunuyor. 37 bin 500 kredi kullandırılan üyemiz var. Kredi kefalet limitimiz 3 milyar lira. Plasmanımızda 3 milyar 3 milyon lira. Takip oranımızda yüzde 25’lerde seyrediyor. Isparta EKK’da bine yakın ortağımıza 90 milyon liralık kredi kullandırmış durumdayız. İlimizde takip oranı yüzde 5. Ispartamız bir esnaf şehri. İlimizde Esnaf Odalarına kayıtlı 12 bin 500 esnafımız 13 bin 500 işyerimiz mevcut. Yani her 100 kişiden 3’ü esnaf. İlimizde birliğimize bağlı 28 odamız faaliyet gösteriyor” dedi.

ssssss-(1).jpg

ÖNCELİĞİMİZ VATANIMIZDIR
Esnafın her zaman devletinin milletinin yanında olduğunu kaydeden Başkan Tural, “Biz her zaman Türkiye’nin bekasının temeli esnaftır diyoruz. Esnaf dün olduğu gibi devletinin yanındadır. Esnaf öncelikle vatanına bayrağına, devletine sahip çıkar. Ekonomik anlamda ülkemiz sıkıntılı dönemlerden geçse de, ardı ardına piyasayı rahatlatmaya yönelik atılan adımlar bizleri son derece memnun etmektedir. Bizlerin önceliği ülkedir, vatandır. Biz her zaman güçlü ve lider Türkiye diyoruz. Bakın 2002 Yılında faiz oranları yüzde 47 idi ve plasman bulamıyorduk. Esnafa kredi kullandıramıyorduk. Ama şimdi bir ortağımız başvurduğunda 200 bin liraya kadar kredi kullandırabiliyoruz. Bugün bölge esnafına eski parayla 3 katrilyon liralık kredi kullandırmışız. Bu çok büyük başarı. İşte devletimiz güçlü olursa esnafımız da güçlü olur. Rabbim devletimize milletimize zeval vermesin. Kooperatiflerimizin bu dönemde beklentileri vardı. Antalya’da yapılan kooperatif başkanları istişare toplantısında TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül’ün öncülüğünde Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’dan kredi ödeme süresinin 60 aya çıkarılması, 3 aya kadar olan ödeme süresinin 6 aya yükseltilmesi, banka komisyonun indirilmesi müjdesini almıştık. Son olarak faiz oranının yıllık yüzde 8’den 6’ya gerilemesiyle sevincimiz ikiye katlandı. Esnafımızın krediye kolay ulaşımını sağlayacak bu düzenlemelerden dolayı Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümetimize, Sayın Ticaret Bakanımıza, Hazine Bakanımıza ve sizlere esnafımız adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

ssssss-(2).jpg

ESNAFIN BEKLENTİLERİNİ TEK TEK İLETTİ
Esnafın düzenleme beklediği talepleri de ileten Başkan Tural, “ Taleplerimizin en başında sicil affı geliyor. Birçok banka, özellikle de özel bankalar, geçmiş dönemlerde kredi taksitlerini ya da kredi kartı borcu ödemesini bir gün aksatanları bile kara listeye aldı. Oysa esnaf ve sanatkarlarımız günümüz şartlarında finansman desteğine çok fazla ihtiyaç duyuyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın rahat bir nefes alabilmesi için krediye ulaşmalarının önündeki kara liste engelinin bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Çok sayıda esnaf ve sanatkarımız, bankaların sicil affına uyarak kara listeyi tamamen kaldırmasını dört gözle bekliyor. Talebimiz etkin bir sicil affı yasası çıkarılması. Yeni yasa çıkarılarak, tüm bankaların sicil affına uymasının kesin bir şekilde belirlenmesi ve düşen bu faizlerden esnafımızın da yararlanmasının sağlanmasını istiyoruz. Bir başka talebimiz de sıfır faizli cansuyu kredisi. Ekonomik dalgalanmadan en çok etkilenen kesim esnaf ve sanatkarımız oldu. En son 2008 yılında esnafa sıfır faizli cansuyu kredisi verilmişti. Özellikle böyle bir dönemde esnafa verilecek cansuyu kredisi esnafımızı büyük ölçüde rahatlatacaktır diyoruz. Bir diğer çözüm bekleyen konu AVM’ler konusu. AVM’ler ile mantar gibi her sokak başına açılan zincir marketlerin sayıları ile çalışma saatlerine bir düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Zincir marketlerin açılışlarının bir kurala bağlanması, her isteyenin istediği yere zincir market açamamasını istiyoruz. Zincir marketler haftanın her günü açık oldukları gibi, dini bayramlarda da açıklar. Sabah 9 ile 10’da açılıp, akşam 22.00’a kadar açık kalıyorlar. Hiç tatil yapmadan bu kadar uzun süre açık kalmalarına artık bir çeki düzen getirilmeli. Yan yana ve kuralsız açılarak sadece esnafımıza değil birbirlerine de zarar verdikleri için AVM’ler şehir merkezlerinden uzağa yapılmalı. Zincir marketlerin açılışı da açılacağı yerdeki nüfusa göre belirlenmelidir. Bunun için de etkin bir yasal düzenleme talebinde bulunuyoruz. Bir de esnaf yanında çalıştırdığı sigortalıya 7 bin 200 gün prim öderken kendisi için 9 bin gün prim ödemek zorunda hem de günde 18 saat çalışarak, Bizler bu eşitsizliğin de bir an önce giderilmesini istiyoruz. Sayın Genel Müdürümüz Necmettin Erkan esnafın ağabeyi kardeşidir. Her zaman bizlerle birliktedir. Bizlere yardımcı olmaktadır. Kendisini burada ağırlamaktan büyük şeref duyuyoruz. Kendisine bizlere gösterdiği ilgi ve alaka dolayısıyla teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ssssss-(5).jpg

ISPARTA’DA SÜREKLİ KOŞTURAN
BİR BAŞKANA SAHİPSİNİZ
Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, esnaf ve sanatkarın sorunlarını çözmeye yönelik bir çalışma yaptıklarını belirterek şöyle konuştu; “ Bu süreçte bir kısmı halloldu bir kısmını da takip ediyoruz. Çıkan sonuçları tüm bakanlarımıza ilettik bunları takip ediyoruz. Esnaf kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredi faizlerinde düşüş oldu. Bu arada sizlere Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan’ın selamlarını da getirdim. Elimizden geldiği kadar esnaf ve sanatkarımızı bir hamle daha ileri nasıl götürebiliriz diyoruz. Esnaf ekonomimizin omurgasıdır bunun farkındayız. Esnafımız her zaman devletinin milletinin yanındadır. 15 Temmuzda da bunu göstermiştir. En fazla şehit veren meslek kuruluşudur. Esnaf ve sanatkarımıza hizmet etmekten her zaman onur duyduk. Esnafımız için telefonumuz 7 gün 24 saat açık. Isparta bu konuda şanslı bir şehir. Sürekli sahada koşturan bir başkana sahipsiniz. Allah nazar değdirmesin.
TEDARİK KOOPERATİFİ KURULACAK
Esnaf Bilgi Sistemimizi yeniledik. Genel Sekreterlerimizi sicil müdürlerimizi geçen ay içinde eğitime aldık. Bu sistemle artık meslek kuruluşları muhasebesini tutabilecek, coğrafi bilgi sistemi ile alanda ne kadar işletme açılmış kapanmış bunları görebileceksiniz. Uzaktan eğitim sistemini de değiştiriyoruz. Esnafımıza işyerlerini bırakıp gelmeden işyerlerinde eğitim vermeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. PTT Genel Müdürlüğü ile yaptığımız anlaşmayla değişen dünya şartlarına esnafımızı nasıl hazırlayabiliriz diye e-ticaret üzerinden ürünlerin satışına yönelik bir çalışmanın protokolü de hazırlanıyor. Bununla ilgili de yakın dönemde eğitim çalışmaları başlayacak. Şimdi diğer kooperatifler de Genel Müdürlüğümüzün bünyesine girdi. Bununla ilgili bir tedarik kooperatif çalışmamız var. Esnafımız satacağı ürünleri tedarik kooperatifinden daha ekonomik nasıl alabilir ve rekabet gücü artabilir bunun hedefindeyiz. Aynı zamanda kooperatiflerimizin sorunlarının çözümüne yönelik sektör analizi başlattık. Üniversitelerimizle beraber çalışma yapıyoruz. Türkiye’de 170 kooperatifimizin katılımıyla Ankara’da 5-8 Aralık tarihlerinde fuarımız olacak. Burada kooperatifçilikte iyi örnekleri nasıl tanıtabiliriz amacındayız. Başkanımızın ilettiği konularla ilgili çalışmalarımız var. Tabi bunlar kanun düzenlemesi yapılması gereken konular. Bunlar bildiğimiz, sektör analizlerinde çıkan takip ettiğimiz konular. Sizler kutsal bir görev yapıyorsunuz. Bizler sizlerin hizmetindeyiz. Sizler esnaf ve sanatkara dokunan bir noktadasınız. O yüzden Halka hizmet Hak’ka hizmet anlayışıyla çalışmalıyız. Bize düşen bir şey varsa da sizlerin her zaman emrindeyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.