Esnaf, Elektrik ve Doğalgazda Vergilerden Muaf Olmalı

Esnaf, Elektrik ve Doğalgazda Vergilerden Muaf Olmalı

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Kasım 2020 13:25
Esnaf, Elektrik ve Doğalgazda Vergilerden Muaf Olmalı

Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, pandemi döneminde kazancı düşen ve maliyetleri artan esnafın elektrik ve doğalgaz faturalarındaki vergilerden muaf olması gerektiğini söyledi. Başkan Tural, doğalgaz ve elektrikte indirim beklediklerini de ifade etti

Covid 19 salgınının etkisini sürdürdüğü, vakalardaki artışla birlikte yeniden kısıtlamaların uygulamaya konulduğu bir dönemde, esnaf ve sanatkarın salgın sürecinden olumsuz yönde etkilenmeye devam ettiğinin altını çizen Başkan Tural “Esnafımızı bu sıkıntılı dönemde, en çok zorlayan kalemlerin başında elektrik ve doğalgaz faturaları geliyor. Mart ayından bu yana devam eden pandemi sürecinde, evden çalışmalar, evde kalmalar gibi durumlarda elektrik tüketimi iki katına çıktı. Bununla birlikte kış aylarına girdiğimiz bu süreçte doğalgaz kullanımı da artacak. Esnafımız ise bu süreçte dükkanları kapalıyken dükkanındaki tabela, buzdolabı gibi cihazlar nedeniyle elektrik faturası öderken, normalleşme süreciyle birlikte yine yüksek faturalar ödemeye devam etti. Ancak, elektrik bedeli esnafın eski kazancına ulaşamaması nedeniyle önemli bir maliyet gideri olarak kalmaya devam etti” dedi.

ESNAF VERGİ VE KESİNTİLERDEN MUAF OLMALI
Doğalgazda, gelen zamlarla birlikte birim fiyatının artmasının ve yüzde 18 oranında KDV oranının kış aylarına girdiğimiz bu dönemde faturaları daha da kabartacağına dikkat çeken Birlik Başkanı Tural, “Elektrik faturasında ise kayıp-kaçak bedeli, okuma bedeli, kullanım bedeli adı altında kullanım bedelinin oranı yüzde 29. Enerji fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisi ve KDV adı altında geçen vergi ve fonların oranı ise yüzde 19. Dolayısıyla elektrik faturasının yüzde 48’ini tamamen vergiler, fonlar ve diğer bedeller oluşturuyor. Esnafımız bu zorlu süreçte, kış aylarına da girmişken, elektrik ve doğalgaz faturalarında vergi ve kesintilerden muaf olmalı. Bunun yaşanması durumunda gelen faturalarda sevindirici bir değişiklik olacağı için esnafımızın bu talebi göz ardı edilmemeli. Pandemi döneminde kazancı düşen ve maliyetleri artan esnafımız bu faturalardaki vergilerden muaf olmalı” diye konuştu.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA İNDİRİM BEKLENTİSİ
Öte yandan pandeminin halen devam ettiği bir süreçte havaların da soğumasıyla temel ihtiyacımız olan elektrik ve doğalgaz kullanımının daha çok artacağını söyleyen Başkan Tural “ Dolayısıyla elektrik doğalgaz faturaları esnafımızın cebini yakmaya başladı. Öyle ki hem elektrik hem doğalgaz bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde arttı. Esnafımızın beklentisi elektrik ve doğalgaz da indirime gidilmesidir. Bu yüzden, hükümetimizden kış aylarına girmişken, pandemi dolayısıyla esnafın da kazancı düşmüşken, elektrik ve doğalgazda indirim yapılmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum