Esnaf Fakirleşti

Isparta İnşaatçılar Marangozlar Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan CHP İl Başkanı Vedat Şenol, “Eskiden esnafın sözü senetti. Ama şimdi esnaf fakirleşti ve herhangi bir alışverişinde sözü geçmiyor.” dedi.

Yayınlanma:
Esnaf Fakirleşti

Gelinen noktada çalışan esnafın Bağ-Kur’unu ve sigortasını ödeyemez hale geldiğini belirten Şenol, “Bir ülkede milli gelirin artısı temel olmak zorundadır. Milli gelir yükselecek, insanlar bu pastadan pay alacak. Gelir seviyesi yüksek şekilde asgari ücret standardı gibi olaylar üst seviyede olursa refah seviyemizde artmış demektir. Temel amacımız bu olmalı ama ilk önce ben size esnaf olarak hatırlatmak istediğim bir şey var. Belki geçmişe özlem anlamında değil esnafın 70’li 80’li yıllarda sözü senetti. Hangi esnaf hangi toptancı ile alışveriş yaptığında ya da hangi banka ile iş yaptığında sözü geçmiyor. Çünkü artık esnafında itibarı kalmamıştır. Esnafta fakirleşmiştir. Türk toplumunun temel bireyi Isparta gibi orta Anadolu’da ki Akdeniz bölgesinde ki esnafların belirleyici olduğunu düşünürsek; büyük sanayi kuruluşlarının az sayıda olduğunu biliyoruz. Bu gelirden en çok payı alması gereken ve belli bir yaşam standardının üzerinde olması gereken kesimlerin başında esnaf gelmesi gerekir. Çalışan esnaf emekli esnaf çalışan esnaf Bağkur primini ödeyemiyor. Yanında çalışan sigortalı işçinin primini ödeyemiyor. Emeklilerin intibak yasası ne zamandır çıkarılacak. Çalışan esnafın katkı payı %15’tir bunların kalkması lazım. Emekli çoluğunu çocuğunu yetiştiremiyor demek ki maddi sıkıntılar yaşıyor. Bence Türkiye zenginleşmiyor. Türkiye’de halk fakirleşiyor zaten en büyük sebep bu % 80’e varan oralarda fakirleşme içerisindeyiz. Türkiye’de %5’lik kesimin zenginliği var.” diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAFIN YÜZDE 50’Sİ POTANSİYEL İŞSİZ
Eskiden insanladır teşvik almak için çalıştıklarını ve bankalardan uzun vadeli krediler aldıklarını dile getiren Şenol, “Eskiden iş vardı piyasada, insanlar iş yapabiliyordu. Ürettiği ürünü satabiliyordu. Şimdi her yer kredi veriyor ama esnafın o krediyi alacak durumu yok. Sıfır kredi ile verilen faizleri bile ödeyemiyorlar. Ürettikleri ürünleri satamadıkları için adam zaten kendisi ayakta zor duruyor. Dükkânda potansiyel işsiz esnaf Türkiye’de ki işsizlik oranı rakamları gerçek değil. Küçük esnafımızın %50’sinin potansiyel işsiz olduğuna inanıyorum. Dükkân kiralarını esnaf ödeyemiyor. Bir yılda kazandığı birikimlerle bir dükkân kirasını ödeyemiyor.” ifadelerini kullandı.

SANAYİ YATIRIMI SIFIR
CHP Belediye Başkan Adayı Lütfi Çakmakçı’nın yaptığı tüm projelerni Isparta’nın nasıl zenginleşeceği üzerine oluşturduğunu belirten CHP İl Başkanı Vedat Şenol sözlerini şöyle sürdürdü; “Isparta’da zenginleşmenin adresi zenginleşme imkânı sağlayacak Belediye başkan adayı Lütfü Çakmakçı yaptığı bütün projeler ve çalışmalarda Isparta nasıl zenginleşir üzerine kurdu. Isparta Belediyesi ile iktidarı ile ve tüm kurum ve kuruluşlarıyla hep beraber çalışarak zenginleşmenin yolunu bulmak zorunda. Başka türlü kalkınamayız ve ayakta duramayız. Isparta’nın 2. bölgede olmasının izahı yok. Sıfır teşvik ile Isparta nasıl 2. bölgede bulunuyor akıl alacak iş değil. Türkiye’nin en gelişmiş şehirleri arasındayız ama sanayi yatırımı neredeyse sıfır.

Sanayiciler odası başkanının girişimlerini biliyorum. Özellikle izliyorum ve destekliyorum gayretleri çok güzel ama Isparta’da zenginleşmenin ve yatırımların önünün açılması için teşvikte 3 ya da 4’e gelmesi lazım. Geçen gün bir incelemede İş bankasının araştırmasına göre Isparta 2. bölgede olmaması lazım Isparta 3 ya da 4. bölgede olması lazım. O zman gerçekleri gözlerimize kapamayalım Isparta’nın gerçek bulunduğu noktaya gelelim. Isparta eğitim şehri olabilir. Sağlıkta önemli adımlar atmış olabilir. Bilgisayar ve internet kullanımı en üst seviyede olabilir ve Isparta’da banka sayısı da çok bankada parası olanda çok ama Isparta’da yatırım teşvik yapma ortamı yok. Mevcut yatırımlar bile Isparta’dan gidiyor. Isparta’nın organize sanayisi var neden yeteri kadar dolmuyor. Uzun yıllardır havaalanı var neden günü birlik seferler olmuyor. Isparta’nın turizm potansiyeli var neden değerlendirilmiyor. Isparta çok büyük bir Üniversite şehri belki en çok öğrenci barındıran şehir ama öğrenci alanında doğru düzgün yatırım yapılmıyor. Isparta asker ve öğrenci şehri bu şehrin zenginleşmesinin yollarının bulunması gerekiyor. Ve biz bunun adresi olarak Lütfü çakmakçının bu konuda çok projeler ürettiğini ve bunları aşama aşama anlatacağını esnaf arkadaşlarıma duyuruyorum.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.