Esnaf Satamaz Halk Alamaz

BDDK’nın ‘1 Şubat’tan itibaren cep telefonları ve altının kredi kartıyla taksitli satışının yasaklanması’ kararına Ispartalı kuyumcular, “esnaf satamaz, halk alamaz” yorumunu yaptı.

Yayınlanma:
Esnaf Satamaz Halk Alamaz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nın 1 Şubat tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu taksitlendirme yasağı en çok düğüncüleri düşündürmeye başladı. Şimdiden düğün hazırlıklarına başlayan çiftler kredi kartına taksit yasağının kendilerini zor durumda bırakacağını ifade ederken kuyumcu esnafı da işlerinin durağanlaşacağından hatta bazı esnafların kepenk indirmek zorunda kalacağından endişe ediyor.

KREDİ KARTINI HALKA DAYATANLAR
ŞİMDİ KREDİ KARTI SİSTEMİNDEN YAKINIYOR
Kuyumcular, “Hakikaten zaruri ihtiyacı olan, düğün derneği olan kişiler bu yasakla sıkıntı yaşayabilir. Kredi kartı sistemini halka yöneltenler şimdi, bu sistemi durdurmak istiyor. Yasak uygulanırsa bu çarkın ana dişi kırılacak. Bizim insanlarımız altını yatırım unsuru olmasından ziyade düğün, dernek ve cemiyetlerde birbirlerine taktıkları altınları borç kabul ediyorlar. Borçlu kişinin cebinde altın alacak parası yoksa borcunu kredi kartı taksitlendirme seçenekleri ile altın alarak yerine getirme imkânı oluyordu. Burada kredi kartının faydası ortaya çıkıyor. Kredi kartı ile yapılan bir alışveriş resmiyete dökülmüş olur. Kredi kartı taksitlendirme olanağı olmaz ise esnaf ve tüketici kredi kartları ön plana çıkar. Gayri resmi alışverişler çoğalır” şeklinde konuştu.

PİYASALARDAKİ DENGELER BOZULACAK
Isparta Kuyumcular Odası Başkanı Abidin Arıkaya, 1 Şubat itibariyle başlayan altın satışlarındaki taksit sınırlandırmasının, altın piyasalarındaki dengeleri bozduğunu belirtti. Oda Başkanı Arıkaya, uygulamanın kuyumcu esnafını zor durumda bıraktığını söyledi.

BİZİM TALEBİMİZ TAKSİT SAYISI DÜŞÜRÜLSÜN
Isparta Kuyumcular Odası Başkanı Abidin Arıkaya, 1 Şubat’ta uygulamaya giren kredi kartına taksitin sınırlandırılmasının kuyumcu esnafını ve vatandaşları zora sokacağını belirterek, düşüncelerinin taksit yasağı yerine taksit ayının düşürülmesi olduğunu söyledi.

SATIŞLARIMIZDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ
Isparta Kuyumcular Odası Başkanı Abidin Arıkaya, 1 Şubat itibariyle başlayan altına kredi kartı taksit yasağının esnafın kazancını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, satışlarında bir düşüşün olacağını beklediklerini söyledi.

GERİ ADIM ATILMASINI UMUD EDİYORUZ
Oda Başkanı Arıkaya, “1 Şubat itibariyle başlayan altına kredi kartı taksit yasağının sektörü etkileyeceğini biliyorduk. Kuyumcu esnafı için bu düzenleme hiç iyi olmadı. Bu konuyla ilgili kuyumcular olarak bizim bir düşüncemiz vardı. Düşüncemiz en azından taksit yasağı yerine taksit ayının düşürülmesiydi. Ama taksit komple yasaklandı. Biz yinede umutluyuz. Bu yasakla ilgili geri adım atılacağına inanıyoruz. Çünkü bir çok kuyumcu esnaf arkadaşımız zor durumda kalacak” dedi.

DEFTERE YAZMA DEVRİ GERİ GELİYOR
Kuyumcu esnaflarından Gözde Gold İşletme Sahibi Aytekin Hızlan da 1 Şubat tarihinde başlayan kredi kartı sınırlandırılmasının kuyumcu esnafını zora sokacağını belirterek, altın satışlarında eski usul deftere yazma devrinin geri geldiğini söyledi.



UYGULAMA SIKINTILI
Hızlan, “Sadece benim değil kuyumculuk sektöründe bir durgunluk var. 1 Şubat itibariyle kredi kartına taksit yasağı uygulamasının çıkmasıyla birlikte hem kuyumcu esnafı, hem de vatandaşlar çok büyük sıkıntı içerisine giriyorlar. Bu uygulama kesinlikle sıkıntı yaratıyor. Satışlarımız oldukça düştü. Belki bazı esnaf arkadaşımız dükkanlarını kapatacak. İleriki zamanlarda ben sanıyorum ki eski usul deftere yazma devri geri gelecek” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum