Esnaf ve Sanatkara Müjde

Esnaf ve sanatkarlar tarafından olumlu karşılanan gelişmeleri Göller Bölgesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Tural, açıkladı.

Yayınlanma:
Esnaf ve Sanatkara Müjde

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin kredilerden aldığı bloke sermaye payı, yüzde 1.5 puan'dan, yüzde 1'e indirildi. Halk Bankası da bu doğrultuda adım atarak esnaflardan aldığı kredi komisyon payını yüzde 1'den, yüzde 0,5 mertebesine düşürüldü. Kooperatif aracılığıyla kullanılan kredi limitlerine de artış kapıda.

Bu müjdeler esnaf ve sanatkar tarafından olumlu karşılandı. Göller Bölgesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Tural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi limitlerinin artması ve komisyon oranlarının düşürülmesi konusunda verdiği müjdeleri kamuoyuna açıkladı.

Birlik Başkanı Ahmet Tural açıklamasında, "Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri kendilerine kayıtlı ortakları mevcut işlerini büyütme ve geliştirme ve iş yerlerindeki teknik aksam ve diğer imkanların temininde finansal olarak destek olan bir kuruluştur. Yine Esnaf Kefalet Kooperatiflerimiz esnaflarımızın yer temininde banka aracılığı ile kredi kullandıran bir kurumdur. Bilindiği gibi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi merkez birliğimiz tarafından 2013 Mart Ayında yapılan toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığı ile Halk Bankası’ndan kullandırılan kredilerde faiz oranlarını yeniden açıkladı. Bu açıklamaya göre bir yıllık faizlerde yüzde dört, bir ve beş yıllık kredilerde yüzde beş idi. Bu güne kadar bir yıl içerisinde Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halk Bankasından on milyar lira kredi kullandırılmıştır. Bir yıl içerisinde bakıldığında da bu meblağın ne kadar büyük olduğunu görmekteyiz. Yine geçtiğimiz hafta TESKOMB merkez birliği 64. Yıl vizyon buluşmasında yine başbakanımız esnaf ve sanatkara müjdeli bir haber verdi. Banka aracılığı ile kullanılan kredilerde banka yüzde bir komisyon ücreti alıyordu. Bunu sayın başbakanımızın talimatı ile yarım puan indirdiler. Yine TESKOMB tarafından yüzde bir bucuk olan bloke kesintisi de yüzde bire genel başkanımız tarafından düşürüldü. Yani buna bakıldığında da faiz oranları bir puan daha azalmıştır. Başbakanımızın da açıklamasında belirttiği gibi her türlü olumsuzlukları rağmen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi’nden kullandırılan krediler de yükseliş yoktur. Aksine Cuma günü yapılan toplantının sonuçlarına göre de bir puan kadar da aşağı çekilmiştir. Ayrıca başbakanımız tarafından yeniden gruplandırma yapıldı. Bilindiği gibi eskiden birinci gruptan yedinci gruba kadar gurubumuz vardı. Birinci gruptaki kooperatifimiz 125 bin TL yedinci gruptaki kooperatifimizde 40 bin TL kredi kullanabiliyordu. Yeni sisteme göre ise birinci grup 150 bin TL yedinci grup ise 75 bin TL kredi kullanabilecek. Yani taban 75 bin TL üst limit ise 150 bin TL oldu. Bu da esnafımıza faydalı bir çalışma olduğu düşüncesindeyiz. Bu kapsamda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Her zaman söylediğimiz gibi ülkemiz ekonomisinin bel kemiği esnaf ve sanatkarımızdır. Esnaf ve sanatkarımıza yapılacak olan olumlu düzenlemeler ülke ekonomisine katkıdır" dedi.
Tural ayrıca Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla üç banka aracılığıyla esnafa faizsiz kredi imkanı sağlanması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, bunun müjdesini de en yakın süre içerisinde açıklanacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.