Esnafımızın Yanındayız

Esnafımızın Yanındayız

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2017 23:20
Esnafımızın Yanındayız

Isparta’nın tarihi çarşısı Kunduracılar Sitesindeki esnaflara destek olmak amacıyla Belediye tarafından “bizim esnafımız kazansın, kazanan Isparta olsun” sloganıyla indirim günleri düzenleniyor.

Bahar İndirim Günleri bugün düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, oda başkanları ve esnaf katıldı.                   

Gerçekleştiren törende ilk konuşmayı yapan Kunduracılar Odası Başkanı Ercan Süslü, “Başkanımız bize esnafın yanında olduğunu bu projeyle göstermiştir” dedi.

Kunduracılar Odası Başkanı Ercan Süslü “ Belediye Başkanımızın katkılarıyla bu festival düzenlenmektedir. Bu yaptığı katkılardan dolayı kunduracı esnafı ve odası olarak kendisine çok teşekkür ederiz. Sayın başkanımız esnafın yanında olduğunu göstermiştir. Başkanımız bu tarihi binanın atıl olduğunu gördüğünde nasıl canlandıralım diye görüş alışverişinde bulunduk. Böyle bir festival kararı aldık.” dedi

Isparta’nın yıllar önce kunduracılık sektöründe lider olduğunu ancak markalaşma ve birliktelik yapılamadığı için bu unvanı koruyamadıklarını dile getiren Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, “Bu bir başlangıç. Diğer esnaf gruplarına yönelikte bu tür etkinlik yapılacak. Çünkü Isparta esnafı kalkındığı zaman Isparta’mız kalkınacaktır” dedi.

Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural “Kunduracılık sektörüne baktığımız zaman ilimiz sektörde başta gidiyordu. Ama maalesef 35-40 yıl öncesine baktığımızsa markalaşma, sanayileşme ve fabrikalaşma yapamamışız, en önemlisi de birlikteliği sağlayamamışız ve elimizden kaçırmışız. Bunu da dibimizdeki Konya ilimiz kunduracılık sektörünü almış. Elimizde satışını yaptığımız kunduracılar sitemiz kalmış. Burası tarihi bir sitedir. İşlev hürriyetini kaybetmek üzere. Mesleğini kaybetmeye yüz tutmuş meslekler arasına girmek üzereydi. Sayın belediye başkanımız Isparta’daki esnaf ve sanatkârın kalkınması ve ekonomk olarak daha iyiye gitmesi bakımından hem de devletine vergisini ödeyen, istihdam yaratan esnaf ve sanatkârımızın böyle girişimlere ihtiyacı olduğundan yola çıkarak böyle bir proje geliştirdiler. Böyle birliktelik çok önemli ve bunu da önemsiyoruz. İnşallah bu bir başlangıç olacaktır. Bu başlangıcı başka esnaf kategorilerine yaymak suretiyle esnafımızı kalkındırmış olacağız. Isparta esnafı kalkındığı zaman Isparta’mız kalkınacak. Bundan dolayı sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.

Ben görevim icabı kooperatiflerin bölge birlik başkanıyım. 2 ayda 66 tane kooperatifin genel kurulunu tamamladık. Biz kooperatif genel kurullarında şunu söylüyoruz; illerimizde, ilçelerimizde önce esnaftan alışveriş yapalım. Esnaf arkadaşlarımıza da bunu söylüyoruz. Mahalle bakkalından, kasabından alışveriş yapalım. Önce biz bunu yapalım ki diğerlerinin de yaptığını göreceğiz. “ dedi

Kunduracılar Sitesi’nin Türkiye’nin ilk avm’si olduğunu dile getiren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kunduracılar Sitesinde yapılan indirim günlerinin bir başlangıç olduğunu bunun diğer sektörlere de yayılacağına inandığını kaydetti.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Bu kalabalığı görünce bizler de çok mutlu olduk. Sayın başkanımız bu konuyu bizlerle paylaştığı zaman çok güzel olacağını, fikir birliği yaparak böyle bir şeyin uygulanmasında fayda olacağını düşündük. Şahsım adına burada bir nostalji yaşıyorum. Bu bina 1974’te sanırım faaliyete geçti. Benim çocukluğum bu mahallede geçti. Hem temel atıldı, hem açıldığını, hem de ilk günlerini çok iyi hatırlıyorum. Rahmetli annem ve babam kardeşimle beraber bizi buraya getirir, her bayram her özel gün öncesi buradan bize ayakkabı alırdı. Biz de yıllarca buradan alışveriş yaptık. Ama yıllar içerisinde rekabet ortamı çok değişti, değişik markalar, değişik ortamlar ve cazibesi yüksek alışveriş merkezleri buraların cazibesini azalttı. Ama 1974’te burası yapıldığında belki Türkiye’ye örnek olan hem kümelenme olan, hem de AVM sistemi ile yapılan işyeriydi burası. Belki de burası Türkiye’nin ilk AVM’si. O günlerde doğan AVM’ler buradan da esinlenmiş olabilir. Hem Tuhafiyecilier Sitesi hem de burası bir AVM’deydi. Kunduracılar Sitesi’ne geldiğimizde bütün ayakkabı ihtiyacımızı görürdük ve birçok ayakkabının imalatı da burada yapılırdı. Tuhafiyeciler Sitesi’ne yürüyen merdivenli bina derdik. Ama yıllar içerisinde Türkiye’de o kadar gelişmeler oldu ki yürüyen merdiven artık farklı ve çok normal hale döndü.

Buraları yeniden canlandırmak için bu çalışma değişik sektörlere de yayılarak el birliği ile Isparta’mızın ekonomisini çok daha iyi noktaya götürebilmek için bir başlangıçtır. Şahsi yaptığımızın dışında hepimiz etrafımızı buna teşvik etmemiz lazım ki burası başarıya ulaşsın. Başarısız olursak, kuru kuruya gezip çıkarsak, elimizde en az bir poşet olmazsa bu işin hiçbir anlamı olmaz. Hepimiz en azından uygun şekilde neyi görüyorsanız ihtiyacınız olmasa da yakınlarınıza bir hediye de almanız ve buradan bir poşetle çıkmanız en büyük arzumuz. Sayın başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bundan sonra Tuhafiyeciler Sitesi, Üzüm Çarşısı ve diğer esnaflarımıza bunu çoğaltarak bir çalışma içerisinde olmamız inancındayım” dedi

Yerel esnafın zamanla unutulduğunu söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Eskiden annesiyle buraya gelen çocuk sonra belediye başkanı oldu, ticaret odası başkanı oldu ama bir daha buraya uğramaz oldu. Ama buraya gelmemiz lazım” diyerek öz eleştiride bulundu.

Belediye Başkanı Günaydın  “Bizim çok önemli hasretlerimiz ve güzelliklerimiz var. Çağın getirdiği olaylardan dolayı bu hasretleri unutuyoruz. Bazen marka, bazen AVM diyoruz. O güzel hasretlerimizi kaybetmeye başladık. Türk milletinin çok güzle arastaları, çarşı sokakları vardır. Buralarda esnaflığın zirvesi vardır. Ayakkabı çarşısı vardır. Biz bunları biraz unuttuk. Kendi öz ve öz esnafımızı, o güzel sohbeti olan esnafımızı Isparta’da unuttuk. Ticaret Odası Başkanımız çocukken, gençken annem ve babam bizi buraya getirirdi, burada alışveriş yapardık. Ama sonra o çocuk belediye başkanı, o çocuk ticaret odası başkanı, o çocuk doktor, avukat, her şey oldu fakat buraya bir daha gelmez oldu. Buraya gelmemiz lazım. O güzellikleri görmeliyiz. O olayları hatırlamamız ve o güzel hasretleri yaşamamız lazım. Bu bizim benliğimiz, özlüğümüz, kimliğimiz. Çağın getirdikleri bu yaşantıyı unutturmaması lazım. O güzel insanların da para kazanması lazım. Para kazansın ki bu güzellikleri korusunlar. O korumakla o kültürümüze hizmet etmiş yani yaşatmış oluyorlar. İşte bunu yaşatalım istiyoruz.

Kunduracılar Sitesi’ndeki esnaflarımız çeşitlerine ilave ettiler. Ayrıca tüm ürünlerini etiketlediler. Belki indirim oranı da etiketlerde belli oluyor. Bu çarşı bundan sonra hem kaliteli ürün satacak ve o markalara da rest çekecek. Aradığınızı da burada bulacaksınız. İçerisi ayakkabı dünyası. Burası nasıl unutulur. Nasıl bu mütevazi esnaflar unutulur? Unutulmaması lazım. Kunduracılar Sitesi sonbahar indirimi de yapacak. O güne kadar ucuza satacaklar. Keşke esnaflarımızı çağırıp sorsaydık evet diyeceklerdir. Zaten evet dedik yönetimi de değiştirdik. Hayırlısı olsun bakalım. Öyleyse burada da kazanç olarak değişim olacak.  Esnafımızın nüfusunun azalmasını istemiyorum. Başka illere göç edenler oldu. Ama böyle olursa her şeyimizi unutursak göç ederler. Isparta’mızı sevelim, esnafımızı koruyalım ve sayalım. 

ITKM’nin altında otoparkımız var. Oradan ücret almıyoruz. Orası akşam 19.00’da kapanıyordu. Esnaflarımız saat 22.00’a kadar açık kalsın dediler. Ben de 22.00 değil gece 12’ye kadar açık tutuyorum orayı. Oraya arabası olanlar park etsinler. Ama çok durmasınlar. Bedava diye durutmasınlar arabayı işi bitince çıksın başkası girsin. Buralara geliş alışverişlerini yapsınlar. “ dedi

Konuşmaların ardından açılış törenine geçildi. Yapılan duanın ardından açılış kurdelesi kesildi. 

Açılış sonrası katılımcılar, vatandaşla birlikte kunduracı esnafından alışveriş yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.