Esnafın Hastane Tedirginliği

Sümer Halı arazisine yapılması planlanan Bölge Hastanesi tamamlandığında Devlet Hastanesi ve Kadın Çocuk ve Doğum Hastanesi’nin de buraya taşınacak olması hastane çevresindeki iletmecileri tedirgin ediyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Temmuz 2013 13:45
Esnafın Hastane Tedirginliği

Hükümet, Isparta kamuoyunda 2006'dan bu yana tartışmalara neden olan Bölge Hastanesi'ni Kamu Özel Ortaklığı ile yapılmasını planlıyor. Bölge Hastanesi, Kadın Çocuk ve Doğum Hastanesi de dahil olmak üzere toplam 728 yatak kapasitesine sahip. Sümer Halı arazisine inşa edilecek olan hastanenin tamamlanması halinde Devlet Hastanesi ve Kadın Çocuk ve Doğum Hastanesi buraya taşınacak.

35 SORULUK ANKET
Konu ile ilgili Isparta Devlet Hastanesi çevresinde faaliyet gösteren işletmelerin düşüncelerini tespit etmek için Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) tarafından Nisan 2013 tarihinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında Isparta Devlet Hastanesi çevresinde yer alan 153 iş yeri ile görüşülmüştür. Araştırma, güneyde Çay boyu olarak bilinen Cahit Mavili (122.), doğuda Aksu (106.), kuzeyde Hacı İbrahim Parlar (113.) ve batıda Mehmet Gürkan (128.) Caddelerinin içine aldığı alan içerisinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılarla yüz yüze görüşülerek 35 soru yöneltilmiştir.




HASTANENİN YERİNDEN MEMNUNLAR
Görüşülenlerin faaliyet alanı olarak şu anki yerlerini seçmelerinde % 37,4 merkeze yakınlık, % 28,6 hastaneye yakınlık, % 19,7 hareketlilik, % 8,8 mülkiyet, % 4,8 diğer faktörler etkili olmaktadır. Katılımcılar yer seçiminde hastane ve merkez olguları etrafında yoğunlaşmaktadır. Katılımcıların % 82,2'si hastanenin bugünkü yerinden memnun görünmektedir.
Faaliyet alanını seçerken hastaneye yakınlığı göz önünde bulunduranların oranı % 52,3’tür. Faaliyet alanını hastaneye yakınlığa göre belirleyen iş yerlerinin başında % 100 ile gözlükçüler gelmektedir. Onu % 94,4 ile medikalciler, % 69,7 ile eczacılar, % 50 ile çiçekçiler, % 28,8 ile bakkallar ve son olarak % 8,3 ile muayenehaneler izlemektedir.
İşyeri sahiplerinin % 48'i hastane taşınırsa kazancının azalacağını düşünmektedir. % 44,7'si kazancının değişmeyeceğini düşünürken, %6,7'si bu konuda fikir sahibi olmadığını belirtmiştir. Gelirinin artacağını düşünenlerin oranı ise % 0,7.

EN FAZLA MEDİKALCİLER ENDİŞELİ
Devlet hastanesinin taşınmasının kazancını azaltacağını düşünen faaliyet alanı en fazla % 83,3 ile medikalcilerdir. Onu % 61,5 ile çiçekçiler, % 60 ile gözlükçüler, % 53,1 ile eczacılar 34,6 ile bakkallar izlemektedir. Bu konuda muayenehanelerden biri hariç tümü kazancının değişmeyeceğini beyan etmiştir. ‘Hastane bugün taşınacak olsa iş yerini taşımayı düşünür müsünüz?’ sorusuna medikalciler % 57,9 ile yarıdan fazla evet cevabı veren tek faaliyet koludur.

PEKİ ORAYA NE YAPILMALI








Hastanenin taşınması durumunda, katılımcıların %36,8'si yerine okul yapılırsa işlerinin artacağını düşünmektedir. % 24,3 alışveriş merkezi, % 17,4 konut,% 14,6 kent ormanı, % 6,9 otopark tercihinde bulunmuşlardır.

HASTANENİN TAŞINMASININ KENTE
NE TÜR ETKİLERİ OLUR
Devletin taşınmadan kaynaklı zararları tazmin etmeyeceğini düşünen katılımcıların tek kaygıları kendileri ile ilgili değil. Hastane taşınırsa mağaza çeşitliliğinin azalacağını, bölgedeki ATM’lerin kalkacağını, kiraların artacağını ve şimdiki yerinin ulaşım açısından avantajlı olduğunu beyan etmişlerdir. Katılımcılara göre taşınma gerçekleşirse en büyük fayda ise özel hastanelere olacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum