Ev Fiyatları Rekora Koşuyor

İlimizde ev ve kira fiyatları tarihte görülmemiş bir yükselişe geçti. Eskiden m2’si 250 TL ile 500 TL arasında değişen evlerin şuan ki değeri 1500-2000 TL. Emlakçılar, ilimizdeki evlerin 300- 500 bin TL arasında satılmaya başladığını bildirdiler.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ağustos 2014 11:29
Ev Fiyatları Rekora Koşuyor

Isparta’da gayrimenkulü bulunan vatandaşlar kârına kâr katmaya devam ediyor. İlimizde ev fiyatları son 5 yılda rekor düzeyde artmış durumda. Buna paralel olarak kira fiyatları da yükselişe geçti. Günümüzde 80 ila 100 m2 arası dairelerin kira fiyatları 500-1200 TL arasında değişiyor. Hal böyle olunca yıllardır dişinden tırnağından artırarak ev alma hayali olan vatandaşlar umutlarını ertelemeye devam ediyor.

Ev ve kira fiyatlarının bu denli yükselmesinin nedenlerini açıklayan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Ticarette bir kural vardır. Eğer arz azsa talep çoksa o üründe fiyat artar. Arz çok talep azsa fiyat düşer. Bu kendiliğinden oluşan bir serbest piyasadır. Bu Türkiye’nin genelinde gelişen bir sektör. Bugün Isparta’ya soruyorsunuz fiyatlar bu şekilde. Kütahya’ya gidince Kütahya’da aynısını söyleyecektir. Çünkü serbest ekonomide olan bir taleptir” dedi.

35 MAHALLE YENİDEN YAPILANMAYA MÜSAİT

Öte yandan önemli bir tavsiyede bulunan Başdeğirmen, şöyle devam etti; ‘’Burada sizin buna karşı koymanız mümkün değil. Arz neden az? Bizim arazimizde çok fazla arsa üretilemiyor. İnsanlarımız yeni bölgelere gidip oralarda iş yapmak istiyorlar. Bizim 44 mahallemizin en az 35 tanesi yeniden yapılanmaya müsait. O kadar çok boş arazisi olan mahallelerimiz var ki, eski evlerin, boş arsaların olduğu yerler. Bu araziler kesinlikle değerlendirilmiyor. Ama nedense şehir hep yeni yerleşim yerlerine göre akıyor şehir. Böyle olunca talep de o yöne akıyor ve oralarda fiyatta artıyor. Burada Belediyemiz o mahallelere yeniden bir düzen getirebilir, kat artışı yapabilir. Örneğin Emre, Yenice Mahallelerinde izin 3 kattan 4 kata çıkartıldığında müteahhit o bölgelere gidecektir.

BOŞ ARSALAR DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Altyapısı, suyu, elektriği hazır olan arsalarımız var bizim. O arsalarımız değerlendirilecektir. Bu durumda arsa üretildikçe arsa değerleri düşecektir. Bugün kat karşılığı yüzde 50 ile veriliyor her yer. Müteahhit yüzde 50 ile aldığı yerin maliyetine bakıyor, ona göre de sizden fiyat istiyor. Müteahhitte bir şey söyleyemezsin. Aynı zamanda bu yıl inşaat malzemelerindeki artış da bu konuda etken oldu. Hem ürüne talep var hem ürünün maliyetinde artış var. Böyle olunca da fiyat artışlarına engel olmanız mümkün değil. Yeni yapı alanlarının açılması belediyemize de bir külfettir. Oralarda altyapı yapılması gerekiyor. Mahallelerimizde kentsel dönüşüme önem verilir ve bunun yanında da yeni alanların oluşturulursa Isparta biraz daha rahatlar diye düşünüyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.