Ev Kiraları 2 Bin TL'yi Görebilir

Isparta'nın en büyük sorunu olan ev ve kira fiyatlarının yüksekliği bir grup emlakçının dikkatini çekti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Eylül 2014 12:22
Ev Kiraları 2 Bin TL'yi Görebilir

Fiyatların gerçek sevilere çıkılması uğruna harekete geçen emlakçılar ilimizde ilk kez Emlakçılar Birliği Derneği'ni kurdu. İlk kongresini kısa süre önce gerçekleştirilen dernek, başkan olarak uzun yıllardır emlak sektörünün içinde olan Ömer Çobaner'i getirdi. Şu anda 33 üyesi bulunan dernek her geçen gün büyümeye devam ediyor.

AMACIMIZ KAÇAK EMLAKÇILARLA MÜCADELE ETMEK
Derneğin kurulma amacından bahseden Çobaner, "Arkadaşlar arasındaki birliği ve beraberliği sağlamak için bu derneği kurduk. Amacımı/: İsparta'da kaçak emlakçilik yapan kişilerle dernek çatısı altında mücadele etmek. Isparta'daki em-lakçıları insanlar artık öcü olarak görüyorlar. Vatandaş, emiakçıdan öte kendilerini yiyecek, dolandıracak olarak görüyor. İlimizde emlakçiliği oturtabilmek için bir dernek çatısı altında toplandık.

HER YERE İLAN ASIYORLAR, TEDİRGİNİZ
Biz de şuanda çok tedirginiz. Her türlü dükkânda ve direkte satılık, kiralık yazıları var. Bu dimim İsparta'ya yakışmıyor. Bunların kaldırılması için daha önce Zabıta Müdürümüz, Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Günaydın'ın talimatıyla bunları temizlemişti ancak son üniversite kayıtlarında yeniden başladı. Her yer çöplüğe döndü. Vatandaş emlakçılarla ilgili bir sorun yaşadığında bize gelip, yardım isteyebilir. Üye emlakçılarımızın dükkânlarına dernek üyesidir diye çıkartmalar yapıştırdık. Ayrıca fiyat listesi oluşturduk. Bu fiyat listelerine üyelerimizin uymalarını istiyoruz. Burası bir üniversite şehri. Bu konuda öğrencilerimizin emlakçılar konusunda çok büyük yakınmaları vardı. Üniversite öğrencilerinin sıkıntılarını dinleyip bu konuda bir çalışma yapacağız. Emlakçı arkadaşlarımız için de daha düzgün bir çalışma ortamı sağlayacağız. Emlakçılarımızın bir kısmı ITSO'ya bir kısmı esnaf odalarına kayıtlı. Bir kısmı da hiçbir yere kayıtlı değil. Bunu yasal çerçevede kayıt altına alarak, doğru dürüst çalışmayı sağlayıp, bizim de bir esnaf grubu olduğumuzu gösteren bir yapıya kavuşturmak için bu yola çıktık" dedi.

AYAKLI EMLAKÇI SAYISI 100'Ü GEÇMİŞ DURUMDA
Öte yandan İsparta'da kaçak emlakçiliğin ürkütücü boyutlara ulaştığını bundan en çok alım satım yapan ya da kiralayan vatandaşların zarar gördüğünü ifade eden Çobaner, "Ayaklı emlakçı tabir edilen, gezip, dolaşan kişi sayısı İlimizde 100 civarında. Bu insanlar vergi ödemiyorlar. Bunlar da direklere ya da dükkânlara asılan ilan-lardaki telefon numaralarından tespit edilebilir. Önümüzdeki haftadan sonrada yönetim kurulu olarak ilgililerden randevu talep edeceğiz. Daha sonra da bu sorunları dile getireceğiz. İsparta'da her tarafta ilan kirliliği var. Buradan ev tutanlar kimi nereye şikâyet edecekler? Ama kayıtlı emlak bürosundan kiraladığı zaman bir yaptırımı var. Bizi örneğin kira komisyonu aldı fatura kesmedi diye vergi dairesine şikâyet edebilir. Şikâyet üzerine vergi levhası olan her yer yetkili kurumlardan cezalandırılabilir" diye konuştu.

"KİRALAR İSPARTA'DA ÇOK YÜKSEK
ÖĞRENCİLER DE İSYAN ETMEYE BAŞLADI"
Diğer taraftan Isparta'daki kira fiyatlarının yüksekliğine de değinen Çobaner, şöyle devam etti: "Şuanda kiraların yüksek olduğundan yakınıyorlar. Ayrıca emlakçıların ve İsparta esnafının da kendilerini para kasası olarak gördüklerini söylüyorlar. Derneğimize kayıtlı üye emlakçılar-dan yapılan kiralamalarda biz önce daireyi kiralıyoruz. 12 boyunca da takip ediyoruz. Ev sahibine karşı sorumluluğumuz var. Ama herhangi bir yerden kiralandığı zaman parasını ödediği halde ödenmediği olarak söylendiği, senedinin iade edilmediği, ayaklı emlakçının komisyonunu alıp, ev sahibi ile muhatap olmadığı söyleniyor.

Ama kiralar İsparta'da çok yüksek. Sıfır eşyalı daire ile ikinci el ürünlerden döşenen ev arasında fark var. Daire kira ve satımlarda fiyat herkesin iki dudak arasında belli oluyor. Alırsın ya da oturursun, oturmazsan. Dernek olarak bunun önüne geçmesine mümkün değil. Alanla satan arasına hiçbir zaman giremiyorsun.

FİYATLAR YÜKSEK AMA TALEP DE VAR
Bu şekilde olmasına rağmen de talep görüyor. Biraz mecburiyetten biraz da insanların İsparta'yı bilmemesinden bu durum kaynaklanıyor. Bazı duyduğumuz olaylar var. Bunlar ürkütücü boyutlarda. İnsanlar bu kadar kazıklanmaz diye düşünüyorum ama bu insanlar derneğime kayıtlı değil. Bir şey yapamıyoruz. Bunları aşmanın en önemli yöntemi emlak işiyle uğraşanları kayıt altına almak. Bir emlakçı tapuya gidip işlem yapıyorsa her şey bellidir.

Kaç lira komisyon aldığı vs. Bunun için de fatura kesmeli. Bu faturanın sorulması lazım. Bunu insanların kazancına ortak olalım diye yapmıyoruz. Her şeyin yasal olması lazım. İsparta'da bir daire hemen satılıyor. Satılamayan bir mal olmaz satamayan insan olur. İsparta'da bir talep var. Bu talebi karşılamak gerekir. Şuanda İsparta'da yeni daire fiyatları afaki şekilde arttı. Ama bunun da bir alıcısı var. Talep olduğu için artıyor.

MAKUL OLANI M2'Sİ 1000 TL OLAN DAİRELER
3+1 140-150 m2'lik yeni bir dairenin aylık kirası 1000-1500 TL civarında. 20 yıllık daire var onun kirası da 750 TL seviyesinde. Yeni dairenin m2 fiyatını 1000 TL'ye satan da var, 2000 TL'ye satan da var. Ama bunun makulü 1000 TL civarında olan rakamlar. Ama İsparta'da zemin etüdü, arsa fiyatlarının yüksek olması vs nedenlerden daire fiyatları artıyor. Sıfır 3+1 bir dairenin fiyatı da 270-300 bin TL civarında. Ben 6 yıl önce apartmanın birinden bir daireyi 124 bin liraya sattı. 2 yıl sonra bu dairenin bir eşi 160 bin liraya satıldı. 2 sene sonra bu dairenin bir eşi 225 bin liraya satıldı. Yani alıcı var.

KİRALAR 2 BİN LİRAYI GÖREBİLİR
Emlak fiyatlarını durdurmanın imkânı yok. İsparta'da emlak sektörü öğrenci ve memur odaklı. Ne kadar çok öğrenci gelirse fiyatlar ona bağlı olarak artar. Ev fiyatlarının artışı şuanda önlene-meyebilir ama kira fiyatları bir yerde duracak. İstanbul'dan işadamları gelecek 5000 kişilik yurt yapacak, KYK'ın yapacağı söyleniyor. Bunlar fiyatları da etkileyecektir. İl dışından gelen bazı öğrencilerin aileleri de buradan apart alıyorlar.

Çocuğum bu apartta kalsın diyor. Bu sayı azım-sanmayacak kadar var. Onlar da fiyatları etkileyen nedenlerden birisi. Bu şekilde daire ve apart üretimi devam ederse ve evler boş kalırsa fiyatlar düşecektir. Ama birkaç yıl sonra kira fiyatlarının 2000 TL'yi, satış fiyatlarının da 500 bin lirayı görmesi bekleniyor diyebilirim. Ayrıca İsparta'da kimse bir şeyleri denetlemiyor. Bazı kişiler 3+1 daireyi alıyor. İzin almadan buraları aparta çeviriyor.

Sonradan buralar mahkeme kararıyla daire şekline çevriliyor. Şuanda İsparta'da bir yer böyle patlak verdi. Buradaki görev İsparta Belediyesi'nin. Şuanda herhangi bir dairede su tesisatının yerini plansız, projesiz ve izinsiz değiştirmek mümkün değil."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum