Evrakta Sahtecilik Değil Mi?

AK Parti ve CHP arasında yaşanan üye krizi hakkında TBMM’ye İçişleri Bakanı Şahin tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Öner, “Bu işlem evrakta sahtecilik değil mi?” diye sordu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Kasım 2012 14:21
Evrakta Sahtecilik Değil Mi?

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, TBMM’ye İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Öner, “Kamuoyunda kısaca MERNİS olarak bilinen Merkezi Nüfus İdare Sistemi, İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ve nüfus kayıtlarının elektronik ortamda tutulmasına yönelik Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli bilişim projelerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Ancak hatırlanacağı üzere 27 Temmuz 2010 tarihinde emniyet güçlerince yapılan bir operasyon sonucunda MERNİS veri tabanına sızarak, 70 milyon vatandaşımıza ait gizli bilgileri elde ettiği öne sürülen bir çetenin çökertildiği basın yayın organlarında yer almıştır. Son derece düşündürücü olan bu olay sonrasında kamuoyuna açıklamalarda bulunan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri ise TC Kimlik numaralarının “algoritmik” olmadığını ve güvenilir bir sistem üzerine kurulu olduğunu ileri sürmüşlerse de, MERNİS veri ağının güvenliğine ilişkin tereddütler bugüne kadar giderilememiştir. Son olarak Kocaeli, Konya, Rize, Tokat, Yozgat gibi Türkiye’nin çeşitli illerinde binlerce vatandaşımızın; rızaları olmadan, TC kimlik numaraları kullanılmak suretiyle AKP teşkilatlarına üye yapıldıkları iddiası MERNİS veri tabanının güvenliğini yeniden gündeme getirmektedir. Olayın vahamet arz eden bir diğer yönüyse, “üye skandalı yayılıyor” tarzı haberlere konu olan yurttaşlarımızın hemen hepsinin CHP üyesi olmasıdır” dedi.

İŞTE CEVAP BEKLEYEN SORULAR
CHP Milletvekili Ali Haydar Öner’in İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından cevaplanması isteniyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde işte bu soruların cevapları aranıyor…

1- MERNİS veri tabanının güvenliği kimler tarafından, nasıl sağlanmaktadır? Kişisel bilgileri yasal yetkisi olmayanlara aktaranlar hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?

2- MERNİS veri tabanına kaydedilen özel bilgiler AKP teşkilatlarıyla paylaşılmakta mıdır? Paylaşılıyorsa, kimler tarafından hangi yollarla paylaşılmaktadır?

3- Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye olan vatandaşlarımızın TC kimlik numaraları, AKP teşkilatlarının eline nasıl geçmiştir?

4- MERNİS veri tabanından yararlanılarak yürütülen bir diğer proje de Kimlik Paylaşım Sistemidir. Sistemin amacının nüfus ve adres bilgilerini, elektronik ortamda, kamu kurumları ile bunların dışında kalan diğer tüzel kişiliklerin hizmetine sunmak olduğu düşünüldüğünde, CHP üyelerinin kimlik bilgilerine rahatlıkla ulaşabildiği anlaşılan AKP teşkilatları birer kamu kurum ve kuruluşu mudur?
5- Kişilerin siyasi bir partiye üye olabilmesi için üyelik formunu şahsen doldurması ve imzalaması gerekirken, formu imzalamayan yurttaşlarımız parti üyeliğine nasıl kabul edilmişlerdir?

6- AKP’ye bu yolla kaç kişi üye olarak kaydedilmiştir?

7- Kişilerin rızası alınmadan, dahası bilgisi olmadan yapılan bu işlem aynı zamanda “evrakta sahtecilik” değil midir?

8- Bu kişisel bilgileri başkalarına sızdıranlar ve “sahtecilik” işlemini yapanlar hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır? Her hangi bir işlem yapılmadıysa niçin yapılmamıştır? Konu hakkında ayrıntılı soruşturma yapmak üzere müfettişler görevlendirilmiş midir?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.