Farkındalık Oluşturmak İçin Yürüdüler

Farkındalık Oluşturmak İçin Yürüdüler

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mayıs 2015 17:44
Farkındalık Oluşturmak İçin Yürüdüler

Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün organize ettiği Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında "Engelliler Adına Farkındalık Oluşturma” yürüyüşü düzenlendi.

Endüstri Meslek Lisesi önünden Mehter Takımı esliğinde başlayan yürüyüş Hükümet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüşe Vali Yardımcısı İsmail Akman, Daire Müdürleri, Özel Rehabilitasyon Merkezleri ve Engelli derneklerinin temsilcileri katıldı.

Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen programda konuşan Türkiye Beyazay Derneğinden Ecir Tülcan, Türkiye’de 10 kişiden birinin engelli olduğuna dikkat çekerek “Bilindiği üzere 10-16 Mayıs tarihleri; arası ülkemizde Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizler de bu haftanın anlam ve önemini anlamak ve anlatmak üzere bir araya geldik. Engel; vücutta bir organın eksikliği değil, insanın önüne çekilmiş olan bir settir. 75 milyon nüfusu olan ülkemizde yaklaşık 7,5 milyon engelli vatandaşımız yaşamaktadır. Bu da göstermektedir ki her 10 kişiden biri engellidir. Engellilik doğuştan olduğu gibi daha sonra çeşitli kazalardan dolayı da oluşabilmektedir. Unutmayalım ki, Her sağlıklı birey bir engelli adayıdır” dedi.

Engelli bireyler için 2005 yılının bir milat olduğuna dikkat çeken Tülcan “çünkü bu tarihte engelliler kanunu çıktı. Bu kanun kamuda ve özel sektörde birçok yenilik yarattı ve pozitif ayrımcılığı ortadan kaldırdı, ilk defa engelli Vatandaşlarımız için memurluk sınavı yapıldı. Engelli ailelerine sosyal güvencesi olsun veya olmasın engelli bakım maaşı verilmeye başlandı. Kamu ve özel sektör binalarında engelli asansörü zorunlu hale getirildi. Kaldırımlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında sarı çizgi uygulaması zorunlu kılındı. Yüzde kırk ve üzeri ağır engeli olanlara yanındaki refakatçisi ile birlikte toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı sağlandı. Engelli araç atımlarında ÖTV muafiyeti erildi. Engelli çocuğu olan annelere nöbet tutma zorunluluğu kaldırıldı, özel eğitime ihtiyacı olan engelli: çocuklara özel sınıflar açıldı. Rehabilitasyon merkezlerinden rapor karşılığı ücretsiz yararlanma hakkı sağlandı” şeklinde konuştu.

Engellilerin sağlıklı bireyler tarafından hakir görülmesine rağmen yılmadan mücadele ettiklerini belirten Ecir Tülcan Siz hiç karanlığın ne demek olduğunu Bilir misiniz? Bilemezsiniz. Çünkü hiç karanlıkta kalmadınız. Siz hiç kuşların cıvıl cıvıl ötmesini, kuzuların melemesini, bebeğin ağlama sesini bana anlatabilir misiniz? Siz hiç dış görünüşünüz yüzünden hakir görüldünüz mü? Bunu bana anlatabilir misiniz? Anlatamazsınız. Çünkü siz engelli olmadınız, bilakis engel oldunuz. Amal yılmadık. Görmezsiniz dediniz, gönlümüzce gördük. Kaldırıma taş koydunuz atladık geçtik. Denize düştük, yüzemezsiniz dediniz yüzdük. Toplumda var olamazsınız dediniz, hakir gördünüz, ama biz yılmadık sokağa çıktık. Yapamazsınız dediğiniz her şeyi yaptık, aramızdaki engelleri kaldırdık” ifadelerini kullandı. Türkiye Beyazay Derneğinden Ecir Tülcan, engelli olsada büyük başarılara imza atmış kişilerin olduğuna dikkat çekerek “Bugün ülkemizde engelli olup da isimlerini sayamayacağım birçok başarıya imza atmış arkadaşımız var; görme engelli Halk Ozan imiz Âşık Veysel, milli Ressam Eşref Apak, Milletvekili Lokman Ayva gibi daha niceleri var. Engellilerin başaramayacağı hiçbir iş, spor ve sanat dalı kalmadı. Biz toplumda engelleri kendimiz yaratıyoruz. Bu engeli ortadan kaldırmak için temel eğitimden başlamak üzere engelli bireylerimizi daha iyi anlayabileceğimiz bir dersin müfredata eklenmesi ve bu dersin Türkçe, matematik dersleri gibi okullarda öğrencilere anlatılması gerekmektedir. Biz bu çalışmayı yaparsak toplumda engelli olarak ya da engelli bir birey ile yaşamayı çok rahat başarırız” dedi. Programda ayrıca Karınca Zihinsel Engelliler Eğitim ve İstihdam Derneği öğrencileri şiirler okudu, Isparta Özel Eğitim Uygulama Okulları Öğrencileri Halk Oyunları Gösterileri yaptı. Engelliler Haftası etkinliklerine Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Isparta Türk Riders Chopper Club grubu üyeleri engelli bireyleri motorları ile dolaştırdı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.