Fasulye üreticisi perişan…

Fasulye üreticisi perişan…

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Temmuz 2018 12:12
Fasulye üreticisi perişan…

Fasulye hasadının başladığı bugünlerde fasulye üreticileri dertli. Fasulye Üreticisi Nevzat Doğan, fasulyenin dikiminden ilacına, bakımından işçisine kadar bir çok gideri olduğunu belirterek; “Fasulyeyi 1,60 TL’ye mal edip, 1,30 TL’ye zararına satıyoruz. Perişanız” dedi. 

Fasulyeyi 6 ayda verdikleri emek ve çalışmanın karşılığı olarak üretip satışa hazır duruma getirebildiklerini ifade eden Fasulye Üreticisi Nevzat Doğan, verdikleri tüm bu emeklere rağmen çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını ve çiftçinin mağduriyetine çözüm bulunmasını istediklerini söyledi.

DOĞAN; “FASULYEYİ BİNBİR ZAHMETLE 

ÜRETİYORUZ AMA İSTEDİĞİMİZ FİYATA SATAMIYORUZ” 

Fasulye üreticisi Nevzat Doğan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bizler, aylar öncesinde hazırlıklarımızı yapıyoruz, ardından fasulyeyi tarlaya dikiyoruz. Çapasını yaptırıyoruz, ilaçlamasını yapıyoruz. Son olarak ise bugünlerde olduğu gibi işçi tutarak hasadını yaptırıyoruz. Bir Kilogram fasulyenin üretim maliyeti 1 lira 60 kuruş civarında gerçekleşmektedir. Binbir zahmetle ürettiğimiz fasulye pazara geldiği zaman 1,30 kuruş gibi bir fiyattan alıcı bulmaktadır.  Çok büyük zahmetlerle üretilen fasulye gerçek değerini bulmadığı için üreticiler olarak mağdur durumdayız. Girdi maliyeti çok yüksek. Kaliteli fasulye üretelim diye çok pahalı olan ithal tohum kullanıyoruz ve profesyonel olarak üretim yapıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi. 

“MAĞDURİYETİMİZE ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ” 

Bu yıl ürünün para etmediğinden yakınan Fasulye Üreticisi Nevzat Doğan, ürettikleri fasulyeyi maliyetinin çok altında tüccara sattıklarını ve mağdur olduklarını vurgulayarak; “Emeğimizin karşılığını almasını istiyoruz ama alamıyoruz. Çünkü, büyük zorluklarla ürettiğimiz ürünler bu yıl para etmiyor. Bu mağduriyetimize yetkililerden çözüm bulunmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“BU YIL FİTAT BEKLENTİMİZİN ALTINDA KALDI” 

Ürettikleri fasulyelerin perakende satılarak sofralık tüketimden çok toptan olarak satışının yapılıp konserve yapımında kullanıldığını dile getiren Nevzat Doğan; “Geçmiş yıllarda Konverve Fabrikalarından alıcılar gelip ürünlerimizi alırlardı. Ancak, bu yıl bu da yok. Bu bölgeye gelip maliyetinden bile alsalar pazarda gerçek fiyat oluşacak. Geçen yıl fasulyenin kilogramı 1,70 TL idi. Bundan dolayı fazla miktarda fasulye ekildi. Ama bu yıl üreticiler olarak beklediğimizi bulamadık.  

“FASULYEYİ ZARARINA SATIYORUZ” 

Dolayısıyla önceki yıllara göre bu yıl mağdur olduk. Maliyetler yüksek. Gübre almış başını gidiyor, elektrik masrafı, su masrafı, işçilik masrafı. Bu yıl zor durumdayız. Bu yıl fasulye fiyatları  çok düşük. Maliyetinin altında satış yapıyoruz. Maliyet yüksek satışlarımız düşük, bu yıl zarardayız, perişan haldeyiz. Böyle giderse elektrik, ilaç, gübre ve damlama sulama boru paralarını ödemekte zorlanacağız” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum