“Fedakarlığımızın Karşılığı Bu Olmamalıydı”

“Fedakarlığımızın Karşılığı Bu Olmamalıydı”

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2017 11:06
“Fedakarlığımızın Karşılığı Bu Olmamalıydı”

Maliye tarafından, 21 bin 800 liralık stopaj cezası verilen Ispartasporlu eski yöneticiler bir araya gelerek soruna çözüm yollarını tartıştı. Yöneticiler; “Biz, görev yaptığımız dönemde hem vaktimizi hem paramızı harcadık. Karşılığı, böyle bir ceza olmamalıydı” dediler. 

Ispartaspor'da geçmişte yöneticilik yapan yaklaşık 400 kişiye Maliye tarafından stopaj cezası yazıldı.  2005 ve 2010 tarihleri arasında Ispartaspor'da yöneticilik yapmış kişileri dernekler masasından aldıkları liste üzerinden toplamda anaparası 8 Bin TL olan 2005 yılında ödenmesi gereken stopaj vergisi için o dönem yöneticilik yapan tüm isimlere gecikme faiziyle 20'şer Bin TL ceza tebligatı gönderildi. 

HER BİRİNE 21 BİN TL’LİK 

ÖDEME EMRİ GÖNDERİLDİ

Trajikomik olan ise maliyenin alacağı para 21 Bin TL olduğu ileri sürüldü. Ardından bu parayı tahsil edemezse birçok kişinin hesaplarına bloke konacağı bildirildi. Toplamda 21 Bin TL olan borcu birçok kişiye ayrı ayrı ödemesi için yine 21 Bin TL olarak gönderdiği iddia edildi. Toplamdaki ana para 21 Bin TL iken, her bir yönetici için yine 21 Bin’er TL istenmesi dikkat çekti. 

TAMAMINA YAKINI VALİ’NİN 

RİCASI ÜZERİNE YÖNETİCİ OLMUŞTU 

Bilindiği gibi; O dönemde, Isparta kamuoyu ve taraftarların yoğun baskılarıyla dönemin önde gelen Şehir yöneticileri, o dönemde görev yapan Valilerin çağrısı ve ricası üzerine; Belediye başkanları oda, borsa ve diğer kuruluşların başkanları, temsilcileri, İş adamları olmak üzere isteyerek veya mecburen elini taşın altına koyarak şehrin sporda ki tek temsilcisi Isparta Spor Kulübünün yönetim kurullarında yer almış olan kişilere Davraz Vergi Dairesince "Isparta Spor Kulübünün stopaj vergi borcu" adı altında dönemsel olarak ayrıştırılmış ödeme emirleri gönderildi. 

ISPARTASPOR ESKİ 

YÖNETİCİLERİ TOPLANDI 

Maliye’den kendilerine gönderilen ödeme emri konusunda izlenecek yolun görüşülmesi için geçtiğimiz Cumartesi akşamı Ispartasporlu eski yöneticiler Iyaşpark Otel’de bulunan Kahve Durağı Cafe’de bir araya geldiler. Başta, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı olan Ahmet Aydemir olmak üzere Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Eski, o dönemde Muhtarlar Derneği Başkanı olan Osman Kınay, Belediye eski Başkan Yardımcısı, Mezbahane Müdürü Hamdi Balcı, Belediye eski ISTEM yöneticisi Ayhan Gürçiçek’in de bulunduğu Ispartaspor’un 2004 – 2005 yılları yöneticileri kendilerine gönderilen ödeme emri konusundaki görüşlerini açıkladılar. 

AYDEMİR; “FEDAKARLIĞIMIZIN 

KARŞILIĞI BU MU OLACAKTI?”

Eski Ispartaspor yöneticisi ve o dönemde Belediye Başkan Yardımcısı olan Ahmet Aydemir, toplantıda yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi, bir şehir için sosyal ve kültürel aktiviteler çok önemli unsurlardır. Spor da yanı şekilde öneme sahiptir. O yıllarda Ispartaspor’da yönetici olan bizlerin çoğunluğu ya Belediye’de görevliydi ya da herhangi bir sivil toplum kuruluşunun başkanıydı. Biz bu işi, Isparta halkına hizmet, Isparta’mıza hizmet için kabul ettik. Çünkü, Ispartaspor da bu ilin bir kulübü ve takımıydı. Şehrimizde spora gönül vermiş binlerce kişi için bu görevi kabul ettik. Takımımız şampiyon olsun, bir üst lige çıkıp şehrimiz sporda da tanınsın istedik. Onca fedakârlık yaptık. Paramızı ve zamanı ayırdık. Ödülü bu mu olacaktı?

“CEZAYA İTİRAZ EDECEĞİZ, GEREKLİ 

HUKUKİ ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ” 

Ancak, bugüne gelindiğinde görüyoruz ki, şehrimizi sevmenin, gönüllü memleket sevdalısı olmanın cezasını ödüyoruz. Bu böyle olmamalıydı. Maliye’den her birimize gönderilen 21 bin’er liralık bu ödeme emirlerine itiraz edeceğiz. Bu konuda gerekli hukuki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARINA 

GÖRE BU CEZA ÖDENEMEZ

Aslında, bu konuda Anayasa Mahkemesinin kararı açık. Yani, bu ceza bize verilemez. Çünkü, Anayasa Mahkemesinin 144 esas sayılı 2015/29 karar numaralı ve 19 Mart 2015 karar tarihli kararında 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un mükerrer 35. maddesine, 4.6.2008 tarihli ve 5766 sayılı Kanun'un 4. maddesiyle eklenen beşinci ve altıncı fıkraların Anayasa'nın 2. maddesine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine karar verilmesi istemi doğrultusunda; Kanuni temsilcisi olduğu dönemden kalma şirket vergi borçlarının tahsili

amacıyla aracına haciz uygulaması yapılan davacının, söz konusu haczin iptali

istemiyle açtığı davada, itiraz konusu kuralın Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bulan

Mahkeme, iptalleri için yapılan başvuruları kabul etmiş ve bu konu toptan iptal edilmiştir. 

YÖNETİCİLER, GEÇMİŞE 

DÖNÜK SORUMLU TUTULAMAZ

Çünkü, Anayasa mahkemesi kararının gerekçesinde; davacıların ilgili dönemde

kanuni temsilcisi olduğu ileri sürülen . Ticaret Limited Şirketi'nin vergi borçlarının

tahsili amacıyla davacının aracına uygulanan haczin iptaline karar veren ilgili mahkemenin kararının bozulması istemiyle yapılan temyiz başvurusuna ait dosyayı inceleyerek; 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna 4108 sayılı Kanunla eklenen mükerrer 35 inci maddede, tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edileceği, bu madde hükmünün, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye'deki mümessilleri hakkında da uygulanacağı, tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmayacağı, temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessillerin geçmişe dönük bu görevlerinden dolayı sorumlu tutulamazlar” kararı verilmiştir” dedi. 

BUGÜN DEFTERDAR 

İLE GÖRÜŞECEKLER 

Ispartaspor’un eski yöneticileri bugün, kendilerine ceza tebligatı gönderen Isparta Defterdarlığı’na giderek Defterdar ile görüşerek konunun çözümünü masaya yatıracaklar. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum