FETÖ/PDY Davasında Vali Günaydın Tanık Olarak Dinlendi

FETÖ/PDY Davasında Vali Günaydın Tanık Olarak Dinlendi

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Kasım 2017 17:42
FETÖ/PDY Davasında Vali Günaydın Tanık Olarak Dinlendi

Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında, Isparta'daki 700 harbiyelinin Ankara'ya götürülmesi girişimi davasının 4.celsesinin öğleden sonraki oturumu Isparta 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmada, Isparta Valisi Şehmus Günaydın tanık olarak dinlendi.

Davaya tanık sıfatıyla katılan Isparta Valisi Şehmus Günaydın, sanık eski Terörizmle Mücadele Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz'ın avukatlarının talebi doğrultusunda dinlendi. Tuğgeneral Kurutmaz, Vali Günaydın'ın kendisini arayıp sabah gözaltına alınacağı "adli makamların takdiridir" dediği görüşmeye istinaden, Vali Günaydın'ın "talimat Ankara'dan geldi" dediğini savunarak, "Ben öyle bir ifade duymadıysam, namusum, şerefim ve haysiyetim üzerine kafama sıkmaya hazırım" diye konuştu.

Tanık Vali Günaydın, savcılıktaki ifadelerini tekrar etti

Isparta 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nde Hacı Mustafa Yazıcı Başkanlığı'ndaki duruşmaya katılan tanık Isparta Valisi Şehmus Günaydın'ın, yoğun mesaisi nedeniyle duruşmalara katılamamasının kabul edildiği ve Cumhuriyet Savcısına daha önce yazılı olarak verdiği ifadelere eklemek istediklerinin olup olmadığı soruldu. Vali Şehmus Günaydın, Cumhuriyet Savcısı'na yazılı olarak verdiği tanık beyanlarının aynen geçerli olduğunu belirterek, sanık Kurutmaz ve avukatının sorularına mahkeme huzurunda cevap verdi.

Sanık avukatı, Vali Günaydın'a o ifadeleri sordu

Sanık avukatı, Vali Günaydın'a 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde Kurutmaz ile aralarında geçen telefon görüşmelerinin mahiyetini sorarak, o gece müvekkilinin "Devletimizin ve milletimizin yanındayım" şeklinde bir ifadesi olup olmadığını sordu.

Vali Günaydın ise bu soruya, HTS kayıtlarına göre 23.53'te yapıldığı belirtilen ilk görüşmede böyle bir ifadenin bulunmadığını, ancak devam eden süreçteki 2'nci veya 3'üncü görüşmelerde bu ifadelerin bulunduğunu belirterek, o saatten sonra böyle bir konuşmanın anlam ifade etmediği yorumunu yaptı.

Daha sonra sanık avukatı, Vali Günaydın'a bu kez, hain darbe girişimi gecesinde; müvekkilinin Tugay ve civarına polis talebinde bulunup, bulunmadığı şeklindeki bir soru yöneltti. Tanık Vali Günaydın ise, bu soruya "Ben zaten emniyete verdiğim talimatta, harbiyelilerin Ankara'ya sevki iddiasıyla görev alacak şoför ve otobüslerin alınmasını söyledim" cevabını verdi.

Vali Günaydın, tanık olarak verdiği ifadelerinin devamında ise; sanık Kurutmaz'ın polis talebinde bulunduğunu doğrulayarak, zaten kendisinin emniyete gerekli talimatları verdiğini, "Ben emniyeti gönderiyorum, şoförü ve otobüsleri teslim edin" dediğini belirtti.

"Nereye gideceğini bilemem"

Duruşmanın devamında ise sanık avukatı bu kez, darbe girişiminin ertesi sabahında Vali Günaydın'a, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe Eğitim Destek Komutanı eski Korgeneral Metin İyidil'in kendisini aradıktan sonra, sanık Kurutmaz'a bir talimat verip vermediğini, harbiyelilerin neden istenildiği yönündeki soruyu sordu.

Vali Günaydın bu soruya ise "Ben, asker göndermeyeceğimizi açıkça söyledim. Askeriyenin içerisinde harbiyeliler de var, normal askerler de var. İstenen o harbiyeli ve askerlerin nereye gideceğini bilemem ki" yanıtını verdi. Vali Günaydın ayrıca, bu konudaki tanık olarak yaptığı beyanlarını da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına daha önce de bildirdiğini ekledi

"Kafama sıkmaya hazırım"

Sanık avukatı ve tanık Vali Günaydın arasındaki soru-cevaptan sonra, Mahkeme Başkanı Yazıcı sanık Kurutmaz'a söz hakkı verdi. Bunun üzerine sanık Kurutmaz, tanık Vali Günaydın ile o gece yaptıkları telefon görüşmeleri sırasında "Devletimizin ve milletimizin yanındayım" dediğini yineledi. Vali Günaydın ise bu ifadeyi ilk görüşmede duymadığını tekrarladı.

Sanık Kurutmaz, sorularının devamında; darbe gecesinin ertesi sabahında, Vali Günaydın'ın kendisini arayarak polisin gözaltı için geleceğini ifade ettiğini ve bu konuda talimatın Ankara'dan geldiği yönünde bir ifade kullanıp, kullanmadığı sorusunu yöneltti. Vali Günaydın ise, gözaltı kararının adli makamların takdiri olduğunu kaydetti.

Bunun üzerine sanık Kurutmaz, "Ben böyle bir ifade duymadıysam namusum, şerefim ve haysiyetim üzerine kafama sıkmaya hazırım" ifadelerini kullandı.

Darbe girişimi gecesi tugaya davet sorusu

Darbe girişimi gecesinde Vali Günaydın ile koordineli bir çalışma yaptıklarını ileri süren Sanık Kurutmaz, 15 Temmuz gecesinde kendisini herhangi bir hazırlık olup olmadığı yönünde kontrol sağlamak adına tugaya davet edip etmediği sorusunu yöneltti. Vali Günaydın ise bu daveti hatırlamadığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.