Fox ve Star TV'ye Şok Dava

Fox ve Star TV'de yayınlanan yarışma programlarında para ödülü kazanan yarışmacılara paraları ödenmemiş.

Yayınlanma:
Güncelleme: 25 Şubat 2011 13:57
Fox ve Star TV'ye Şok Dava

Bazı televizyon kanallarında yayınlanan para ödüllü bilgi yarışmaları yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu bilgi yarışmalarında para ödülünü almaya hak kazanan yarışmacılar, ödüllerini alamamaktan şikayetçi.

Fox TV'de 2007 yılında yayınlanan “Ahmet Çakar'la Şansa Bak” yarışmasından 75 bin TL kazanan Cengiz Yıldız ile yine aynı yıl içerisinde Star TV'de yayınlanan Şoray Uzun'un sunuculuğunu yaptığı “Benim Param Senin Paran” yarışmasından 51 bin TL kazanan İlke Açıkgöz isimli yarışmacılar, paralarını alamadıkları için dava yoluna gitti. Mahkeme heyetine “yarışmalardan para ödülü almaya hak kazandıkları halde paralarının ödenmediğini ve ödememek için televizyon kanallarının çeşitli bahaneler ürettiğini” anlatan yarışmacılar, dava sonucunda paralarını faiziyle almaya hak kazandı.

Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde görülen davaların sonucu, parasını alamayan diğer yarışmacılara da ilham oldu.

Canlı olarak yayınlanmayan bu yarışma programlarının yapımcıları, önce yarışmanın kaydını alıyor ve kendi seçtikleri bölümleri yarışmanın televizyondaki saatlerinde yayına vererek ekranlara taşıyordu. Canlı yayınlanmayan yarışmalarda yarışan ve para ödülü kazanan bazı yarışmacıların yarıştıkları bölümler yayına verilmiyor ve yarışma öncesinde imzalatılan bir sözleşme ile yarışmacılara paraları ödenmiyordu. Sözleşme maddeleri arasında yer alan “televizyonda yayınlanmayan yarışmalarda para ödülü kazanan yarışmacılara ödülleri verilmeyecektir” maddesi, yarışmacıların elini kolunu bağlıyordu.

Ancak mahkeme bu aldatmacaya son verdi. Sözleşmedeki bu maddeyi hukuka aykırı ve geçersiz bulan mahkeme heyeti, yarışmacılara paraların ödenmesi gerektiğine hükmetti. Mahkemenin bu kararı, vatandaşların dikkatlerini canlı yayınlanmayan bu yarışma programlarına çekti.

Canlı olarak yayınlanan bazı yarışma programlarda bile kazanılan paraların ödenmediği kulaktan kulağa yayınlan başka bir söylenti.

Televizyon kanallarının yeterli kontrolün sağlanmadığı yarışma programlarında vatandaşları mağdur etmesinin önüne geçilmesi, yetkili mercilerin harekete geçmesi ile mümkün oluyor. Bu mahkeme kararlarından sonra şimdi gözler RTÜK'te. Bakalım RTÜK, vatandaşların alenen mağdur edildiği bu yarışma programlarına bir dur diyecek mi?

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.