Galericiler İsyanda!

Sav Yolu üzerinde oluşturulan Galericiler Sitesi’nde birçok kişinin rant peşinde olduğunu iddia eden Tayfun Borucu, kentteki mevcut sitenin yetersiz ve pahalı olduğunu öne sürerek, ikinci bir site kurulması ile açık oto pazarının tekrar açılmasının herkes

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Şubat 2013 20:22
Galericiler İsyanda!

Sav Yolu üzerinde oluşturulan Galericiler Sitesi’nde birçok kişinin rant peşinde olduğunu iddia eden Tayfun Borucu, kentteki mevcut sitenin yetersiz ve pahalı olduğunu öne sürerek, ikinci bir site kurulması ile açık oto pazarının tekrar açılmasının herkes için faydalı olacağını belirtti.

Isparta’da bir yılı aşkın süredir birçok tartışmaları da beraberinde getiren Galericiler Sitesi’nde sıkıntılar bir türlü dinmek bilmiyor.
Kentte faaliyet gösteren galerici esnafının bulunduğu durumun her geçen gün kötüye gittiğini aktaran Isparta’nın tanınmış esnaflarından Tayfun Borucu, galericiler sitesi konusunda kentteki sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması görüşünü savundu.

Yeni düzenlemeyle birlikte galericilerin geçiş yapması beklenen sitedeki dükkan fiyatlarının yüksek olduğunu ve bölgede yer sıkıntısının da bulunduğuna dikkat çeken Borucu, “Isparta’da faaliyet gösteren 150’nin üzerinde galerici esnaf var ama orada yalnızca 55 dükkan bulunuyor. - Geri kalan esnaf nereye gidecek? - Burası kimin için ve ne için yapıldı? Galericiler sitesinden yer almak ve dükkan kiralamak şu anki şartlarda çok zor. Bu şartlarda oraya taşınmak çok mantıksız. - Esnaf neden kazanç elde edemeyeceği bir yere taşınsın ki? İnsanlar bile bile neden zarara sürüklensin?” diye sordu.

“KÜÇÜK GALERİCİYİ BİTİRMEK İSTİYORLAR”
Kentteki galericiler sitesinde, galericilik yapan kişilerin yanı sıra farklı meslek gruplarından da alakasız kişiler yatırım amacıyla dükkan satın aldıklarına vurgu yapan Borucu, “Oranın adı galericiler sitesiyse, yalnızca galericilik yapan kişiler oradan bir yer satın alır ve ticaret yapar. -Oradaki dükkanlar neden bir marketçiye, pastaneciye veya beyaz eşyacıya satılıyor? Farklı meslek gruplarındaki insanlar oradan gelir elde etmek için yer satın almışlar. Bu durum galericiler için ciddi sıkıntılar oluşturuyor. Bir de bütün bunların yanı sıra orada ticaret yapacak olan bir galerici 5 tane, 10 tane dükkan satın almış. Hal böyle olunca, küçük çaplı galerici esnafı fahiş dükkan fiyatları nedeniyle bölgeye taşınamıyor” diye konuştu.

“GALERİCİLER SİTESİ, GALERİCİLER İÇİN KURULMAMIŞ SANKİ…”
Galericiler Sitesi’ndeki dükkan fiyatlarından bin TL civarındayken, kısa bir süre içinde 3 bin TL dolaylarına bilinçli olarak yükseltildiğini iddia eden Borucu, “Bu sitenin Isparta’daki yapılış amacı belli. Kentte birkaç büyük galerici var, bu insanlar sitede söz sahibi olarak burayı ele geçirmişler. Küçük galericiyi buraya sokmamak, işletmesini kapattırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu durum böyle giderse de amaçlarına ulaşmış olacaklar” ifadelerini kullandı.

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”
Oto Galericileri ve Otomotivciler Derneği Başkanı Uğur Madan’ın bu site kurulmadan önce dernek üyelerine birçok sözler vererek, vaatlerde bulunduğunu savunan Borucu, “Galericiler Sitesi Başkanlığı ile Oto Galericileri ve Otomotivciler Derneği Başkanlıkları tarafından, bu site kurulmadan önce galerici esnaflarına birçok taahhütlerde bulundu. Bunlar; dükkan fiyatlarının en düyük seviyede olacağı, herkesin rahat bir ticaret hayatı sürdüreceği gibi şeylerdi… - Ama nerde? Bu konuda verilen sözlerin hiçbiri yerine gelmedi. - Şimdi ne oldu? Bazı çevreler oraları sahiplendi, geriye kalanlar ise ortada kaldı” ifadelerine yer verdi.

GALERİCİLER SİTESİNE ÇEVRE İLLERDEN ÖRNEK VERDİ…
Isparta’daki Galericiler sitesinin ticaret hayatını sağlıklı görmediğini savunan Borucu, Antalya – Burdur ve Denizli gibi illerde de bu galericiler sitelerinin kısa süre sonra dağıldığına işaret etti.

Bu üç şehirde galericiler sitelerinin tek olmadığını, ikincisinin yapılabildiğini ve ayrıca açık oto pazarlarının da kullanılmaya devam ettiğini aktaran Borucu, “- Antalya’da ne oldu? Belediye başkanı galerici esnafların siteye taşınmaları için, şehir içindeki dükkanları mühürledi. Ama sonra… İşler yürümeyince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bizzat gelerek bu mühürleri kaldırdı. Orada, şimdi hem galericiler sitesi var hem açık oto pazarları, hem de şehir içersindeki galericiler ticari yaşamlarına devam ediyor” dedi.

“O ZAMAN BİZ YAŞAMAYALIM”
‘Ticari anlamda, galerici esnafının vergilerden yana zaten beli bükük’ diyen Borucu, “Kışın zaten işlerimiz yolunda gitmiyor. Doğru düzgün satış yapamıyoruz. Bir de galericiler sitesindeki bin TL’lik mekana, 3 bin – 5 bin TL dükkan kirası verirsek, bizim yaşamamızın bir anlamı yok!” şeklinde konuştu.

“GALERİCİLERİ BİRBİRİNE DÜŞMAN EDECEKLER”
Normal şartlarda, yan yana dükkanları bulunan iki marketçinin bile yan yana geçinemdiğini öne süren Borucu, “Herkesi oraya tayıdığınız zaman galericiler sitesinde onca galerici ne yapacak? Birçok kavga olayı meydana gelecek. Müşteri kapma durumları ortaya çıkacak, kan gövdeyi götürecek. Galerici galericiye düşman olacak” dedi.

Mevcut galericiler sitesine ulaşım konusunda sıkıntılar yaşandığını ve orada otopark sorunun bulunduğunu dile getiren Borucu, “Oraya, dışarıdan gelen adam, kendi aracı yoksa nasıl gidecek? Aracı varsa bile park yeri bulabilecek mi? Bunlar ciddi sıkıntılar…” diye konuştu.

“ISPARTALI, AÇIK OTO PAZARI KÜLTÜRÜNE ALIŞIK…”
Galericiler sitesinin yanı sıra kentte bir açık oto pazarının şart olduğuna vurgu yapan Borucu, “Isparta’nın yıllardır açık oto pazarı kültürüne alışkın bir şehir. Sen buradaki uzun zamandır devam eden bir alışkanlığı değiştirilirse, kentteki sıcak para döngüsü kısıtlanmış olur. - Dışarıdan gelip, aracını satmak isteyen vatandaşlar ne yapacak? - Onlar nerede alışveriş yapacak?” sorularını yöneltti.

“RANTA KARŞI İKİNCİ SİTE ŞART”
Borucu, “Galericiler sitesindeki birilerinin rant olaylarını engellemek ve oradaki sıkıntıların giderilmesi adına ikinci bir site daha kurulmalıdır. O site Isparta’ya yetmez. İkinci bir site kurulursa alternatif olur, oradaki kira ve emlak fiyatlarını da düşürür.”

“BİZ DE GALERİCİLER SİTESİNE GİTMEK İSTİYORUZ AMA…”
Şehirde büyük firmalarının bayiliklerini yürüten işletmelerin de takas ve benzeri konularda ikinci el araç alım – satımı yaptığını anlatan Borucu, “Madem galerici esnafı o site toplanacak, o zaman büyük firmalar da şehir içinden taşınsınlar. Onlarla bizim yaptığımız işin çok farklı bir yanı yanı yok. Sonuçta hepimiz araç alım – satımı yapıyoruz. Onlar da bu siteye taşınsınlar” şeklinde konuştu.

Borucu, “- Bir kooperatif kurulurken, kuruluş amacı nedir? Üyelerine daha ucuz ve daha iyi şartlar sağlaması. Bizim sitemiz de hem galericilerin toplu bir şekilde ticaretine devam etmesi hem de daha iyi imkanlarla ticaret yapmasını amaçlıyor. Ama bu duruma dair en küçük bir iyileştirme hareketi yok, aksine tam tersine gidiyor. Biz 2012 yılının Eylül ayında, siteye taşınacağımızı taahhüt etmek amacıyla, belediye ve diğer kurumlara imza verdik. Ama şartlar taşınmamıza engel oluyor. Fiyatlar yüksek. - Ne yapabiliriz şimdi?

Şu an yapacak bir şey yok, mevcut şartlarda devam ediyoruz. Yeni düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum