Gazeteci Değil ‘Aşırmacı’ / Bu Da Köşe Yazısı Hırsızlığı

"Yazmak için bilgin olacak, o bilgiyi harmanlayacak tecrüben olacak, o bilgiyi kıyaslayacak derinliğin olacak, o bilgiyi köşe yazısına dökecek analizlerin olacak"

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Ocak 2015 14:05
Gazeteci Değil ‘Aşırmacı’ / Bu Da Köşe Yazısı Hırsızlığı

Türk Dil Kurumu'na Göre ‘Aşırmacı’ diye de ifade edilen ‘İntihal’in tanımıyla başlayalım yazımıza…

İntihal (TDK: Aşırma), bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

Başlıca türleri: Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek. Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek.

Yazmak okumanın aynasıdır. İnsan bilinci ile yazar. Yazmak için sadece ham bilgi yetmez. Bilgi olmazsa olmazıdır yazmanın, ama bilginin çeşitli analizlerle, tecrübelerle, kıyaslamalarla insan beyninde bilince dönüşmüş olması gerekir.

Yani yazmak için bilgin olacak, o bilgiyi harmanlayacak tecrüben olacak, o bilgiyi kıyaslayacak derinliğin olacak, o bilgiyi köşe yazısına dökecek analizlerin olacak.

Bunlar yoksa köşe yazısı yazamazsın.

Ama görüyoruz ki, bunlar olmadan da ‘köşe yazısı’ yazan arkadaşlar çıkıveriyor bir yerlerden.

İsmini zikretmeye gerek duymadığımız bir zât; “9 Ocak 2015” tarihinde bir yazı yazmış. Açıkçası yazıyı okuyunca şaşırmadık değil.

Yazıyı okuyunca Murat124’ten Mercedes performansı görmüş gibi olduk adeta.

Mesele yazının içeriğinde değil. Yazıda kullanılan ve yazarının anlamını bilmediğinden emin olduğumuz, günlük hayatta kullanamayacağı ifadeler vardı. (Pragmatist ne demektir soralım kendisine bakalım, google yardımı olmadan anlatabilecek mi?)

Önce zor da olsa ‘yazarının’ seviyesini yükseltecek bir makale gibi algılamaya çalıştık.

Ama işin aslı kısa sürede anlaşıldı.

Zât, o yazıyı kelimenin tam anlamıyla ‘aşırmış’ yani yazı İntihal çıktı.
Ama onu bile becerememiş.

Kopyala yapıştır yaparken teknik hatalar yapmış.

Örneklerle aktaralım.
Öncelikle “Parfüm Kokan Gazetecilik” başlıklı yazı Gazeteci Yazar Miktat Algül’e ait. Algül, Kayseri Sarız doğumlu. Anadolu Basın Birliği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyeliği,Akdeniz Gazeteciler radyocular ve televizyoncular derneğinde genel başkan yardımcılığı ve uluslar arası medya sorumluluğu görevlerinde bulundu.Basın Konseyi üyesidir.Uğur Mumcu araştırmacı gazetecilik vakfı gönüllü üyesidir.

Bizim aşırmacı gazetecilik örneği sergileyen arkadaşımız, Algül’ün “Gazetecilik mi Yalakalık mı?” başlıklı yazısını aşırmış.

Gelelim yazıyı aşırırken yaptığı hatalara;

Algül’ün yazısı “Gazete ve okur arasında yakın bir ilişki vardır. Gazeteci bu ilişkinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmek zorundadır” diye başlıyor.

Bizim aşırmacı yazının ilk cümlesini kopyalamayı unutmuş. Yazısına “Gazeteci bu ilişkinin bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmek zorundadır.
Gazetecilik mesleğinin getirmiş olduğu ahlaka uymak, o etik sorumluluğu dâhilinde hareket mecburiyeti vardır” diye başlıyor. Yazının başlangıç cümlesi bir önceki cümleye atıf yapıyor. Ama yazıda bir önceki cümle yok. Yani anlamsız bir durum ortaya çıkmış…

Yazıyı aşırmış, aralara sadece “parfümcü” ifadesini eklemiş.

Birkaç cümle de kendince bir şeyler yazmaya çalışmış. Zaten kendince yazmaya çalıştığı bölümlerde bir çok imla hataları, yazım yanlışları ve anlam bozuklukları var.

Şimdi; aşırmacı gazetecimize birkaç lafımız olacak. Lafın tamamını hukuk karşısında söyleyeceğiz. O ayrı…

SON SÖZÜ DE AŞIRMACI GAZETECİLİĞİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİNE KENDİSİNE KAPTIRAN ZÂT'A SÖYLEYELİM…

İntihal yani aşırma yani hırsızlık yoluyla nereye kadar bu işleri yapabilirsin bir düşün…

İŞTE ORJİNAL YAZI

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum