Gazilerin Gurur Günü

Vatan Size Minnettar...

Yayınlanma:
Gazilerin Gurur Günü

19 Eylül Gaziler Günü kutlandı. Kutlama töreninde konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız; “Bugün, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür” dedi.

19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı dün gerçekleştirildi. Saat 09.00’da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında başlayan tören, Şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Cumhuriyet Meydanındaki törene Vali Şehmus Günaydın, Garnizon Komutanı Albay Cüneyt Arıkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İl Jandarma Komutanı Mustafa Özdurhan, Daire Müdürleri, askeri ve sivil erkan, Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şubesi Başkanı Musa İrez ve üyeleri, siyasi parti il başkanları ile öğrenciler katıldı.

AYYILDIZ; “19 EYLÜL, ATATÜRK’ÜN ŞAHSINDA
TÜRK KAHRAMANLIĞININ TAÇLANDIĞI BİR GÜNDÜR”
Törende ilk olarak; Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanlığı ve Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanlığı çelenkleri Atatürk Anıtına sunuldu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından istiklal marşı söylendi. Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şube Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ayyıldız konuşmasında şunları söyledi; “Savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden Gazilerin şeref gönüdür. Bu gün, gazi olmanın gurur ve kıvancını büyük bir coşkuyla yaşıyoruz. 19 Eylül, Büyük Önder M. Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında, emperyalist devletler dört bir yanından işgal edilerek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirmek istemişlerdir.

“YÜCE TÜRK ORDUSU ANAVATANI
DÜŞMANLARA VERMEMİŞTİR”
Bu vatanın evlatları Irak'ta, Çanakkale 'de Kafkaslarda, Filistin ve Gazze'de tüm cephelerde kahramanca çarpışarak, düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermemişlerdir. Türk'ün çelik idaresi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan itilaf devletleri bu sefer, Anadolu'yu istila etme görevini Yunanistan'a vermişlerdir. Yunan ordusunun Anadolu’daki ilerleyişi Polatlı önlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur. Türk ordusu 13 Eylül 1921 'de 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muharebesinde mağrur Yunan ordusunu tarihin en büyük bozgununa uğramıştır. Yunan ordusu kurtuluşu muharebe meydanından kaçmakta bulmuştur. Sonuç olarak, düşman bir sene sonra Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde birliklerin birçoğu imha edilmiş olarak tekrar bozguna uğratılmış ve topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm - kalım mücadelesi olmuş ve Kurtuluş Savaşımızın kaderini tayin etmiştir. Bu mücadele kaybedilseydi. Sömürgecilerin Anadolu'yu paylaşım plan, olan Sevr gerçekleşecek, dolasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı.



“GURURLA TAŞIDIĞIMIZ GAZİ UNVANI ATA'MIZDAN
BİZ GAZİLERE İNTİKAL EDEN EN BÜYÜK MİRASTIR”
Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri sayesinde Anadolu halkı böyle karanlık bir tabloyla karşılaşmadı. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti'nin yolunu açmıştır. TBMM’si 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türk milleti adına, ‘Gazilik' unvanı ile 'Mareşallik' rütbesini tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, milleti tarafından gazilik unvanı verilen ilk askerdir 19 Eylül, tüm Gazilerin, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür. Gururla taşıdığımız Gazi unvanı Ata'mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. 19 Eylül; Kurtuluş Savaşı'nda cephede cepheye koşan bu güzel yurdu düşmandan temizleyip bize armağan eden istiklal savaşı gazilerinin; Dünya barışı ve insanlık uğrunda Kore'de savaşan. Türk'ün gücünü dünyaya bir kez daha ilan eden Kore gazilerinin; Kıbrıslı soydaşlarımızı katliamdan kurtaran ve Ada'da enosis hayallerini Akdeniz'in karanlık sularına gömen Kıbrıs gazilerinin; Türkiye Cumhuriyetinin rejimi üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, Polis tüm malul gazilerin şeref ve kahramanlık günüdür Gaziler Günü' olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda Türkiye Muharip Gaziler Derneği'nin de kuruluş günüdür.

“ŞEHİT VE GAZİLER TOPRAĞI
VATANINSAM ULUS YAPAN DEĞERLERDİR”
Kahraman Gaziler… Gaziler gününüz kutlu olsun. Sizler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıkla Türk milletinin azmin gücünü ve kudretini ortaya koydunuz, Şehit ve gaziler toprağı vatanınsam ulus yapan değerlerdir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bugüne kadar sürekli iç ve dış tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditlerin bugünde artarak devam ettiğini müşahade ediyoruz. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine birlik ve bütünlüğümüzün, üniter yapımızın bozulmasına, ne biz ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak sonsuza dek korunacaktır.

“TÜRK GENCİ. ATA'SININ EMANETİNE SAHİP ÇIKACAK
KARAKTER, AZİM VE KUDRETE HER ZAMAN SAHİPTİR”
Atatürk, bu kutsal vatanı sizlere emanet etmiştir. Türk gençliğine yaraşır bir şekilde çalışarak, ilim ve irfanla bu yüce devleti layık olduğu seviyeye getireceğinize ve Cumhuriyetimizi canınız pahasına koruyacağınıza gönülden inanıyoruz. Türk genci. Ata'sının emanetine sahip çıkacak karakter, azim ve kudrete her zaman sahiptir. 15 Temmuz 'da Türk Silahlı kuvvetleri ve devletimizin tüm kademlerinde yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanları darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsüne, başta ordumuzun gerçek vatansever askerleri emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları geçit vermemiştir. Dost bildiğimiz müttefikimiz olan bazı devletlerin, yurt içinde ve sınırlarımızın hemen Yakınında terör örgütlerine verdikleri destekleri ibretle izliyoruz. Türk milletinin azim ve İradesi karşısında hainler her zaman hüsrana uğrayacaklardır. Asil Türk milletinin bağrından çıkan ve tarihi şan ve şeref dolu Türk ordusu, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesidir.



“GAZİLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMAMASI VE
HAKLARIN EŞİT VERİLMESİ EN BÜYÜK DİLEĞİMİZDİR”
Ordumuza her zaman sahip çıkmalıyız. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözleri ile ortaya koymaktadır: ‘Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek. onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir’ Atatürk’ün bu sözleri ışığında, gazilere daha fazla sahip çıkılmasını diliyor ve yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz. Üzülerek şunu ifade edebiliriz ki, yaşları 65 ve 90 olan Kore ve Kıbrıs gazilerine gösterilen ilgi yetersizdir. Gaziler arasında ayrımcılık yapılmaması ve hakların eşit verilmesi en büyük dileğimizdir; 19 Eylül Gaziler günü münasebetiyle En büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi olarak rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz” dedi.

ŞEHİTLİĞİ ZİYARET
15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanındaki törenin ardından Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Ahmet Yaşar Ayyıldız ve üyeleri ile Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Musa İrez ve üyeleri Belediye tarafından tahsis edilen otobüslerle Şehitliğe giderek şehit mezarlarını ziyaret edip dua okudular.
GAZİ VE ŞEHİT AİLELERİNİ ZİYARET
Öte yandan dün ayrıca; Vali Şehmus Günaydın başkanlığında oluşturulan heyet tarafından saat 10.30 - 11.00 arasında Türkiye Muharip Gaziler Derneği Isparta Şubesi Başkanlığı, saat 11.00 – 11.30 arasında ise Türkiye Harp Malulü ve Gazi, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Isparta Şube Başkanlığı ziyaret edilerek gazi ve şehit aileleriyle görüşmeler yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.