Geleceğin Yöneticileri Sosyal Bilimciler Olacak

Sosyal Bilimler Lisesi 12. Sınıf öğrencileriyle bir söyleşi gerçekleştiren Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Kavas ‘ Geleceğin yöneticileri, sosyal bilimciler olacaktır’ dedi.

Yayınlanma:
Geleceğin Yöneticileri Sosyal Bilimciler Olacak

Kavas, orta öğretim okulu tercihlerinde, akademik yönü iyi olan öğrenciler sayısal eğitim veren okulları ve bölümleri tercih etmekte, mühendislik, tıp gibi alanlarda eğitim görmek istemektedirler. Oysa akademik yönü kuvvetli, aynı zamanda sosyal becerileri gelişmiş, iletişimi kuvvetli öğrencilerimizin sosyal bilimlere de yönelmesi gerekmektedir. Büyükelçi, vali, kaymakam, hâkim, savcı gibi milyonları yöneten veya milyonları yakından ilgilendiren kararları alanlar ile milyonları yönlendirenler (basın yayın, halkla ilişkiler) TM veya Sözel bölümlerden mezun olmaktadırlar. Bu ülkenin Recep Yazıcıoğlu gibi vali ve idarecilerin yetişmesine ihtiyacı vardır. Okulunuzun kıymetini bilin. Unutmayınız ki geleceğin yöneticileri, sosyal bilimciler olacaktır dedi.

YGS-LYS de başarılı olmanın yollarına da değinen Kavas, deneme sınavları öğrencilerin hem konu hem de sınav taktiği gibi birçok konuda eksikliklerini zamanında tespit etmemize yarar. Bazı öğrenciler moralim bozuluyor diyerek deneme sınavlarına girmemeyi tercih ediyorlar. Oysa bu sınavlar size eksik yönlerinizi göstermekte ve zamanında önlem almanız için size rehberlik yapmaktadır. Deneme sınavları beklediği gibi iyi gitmeyen öğrencilerin bazılarında ise ümitsizliğe düşme, şimdiden seneye bırakma ve motivasyon kaybı yaşandığını söyleyebiliriz. Oysa başarısızlık diye bir şey yoktur, vazgeçmek vardır. Vazgeçtiğiniz zaman başarısız olursunuz. Yarışı son ana kadar ümitle koşanlar kazanır. Eğer sınav soruları normalin üzerinde zor geldi ise bu durum sınava giren herkes için geçerlidir. Sınavda zor soruyu yapan değil, çok soruyu yapan başarı olur. Sonuçta bir sıralama sınavı olan YGS ve LYS’lerde kişinin kaç net yaptığı değil, rakiplerine göre kaç net yaptığı önemlidir. Üniversite kontenjanları doluncaya kadar 180 barajını geçen öğrenciler fakültelere yerleştirilmektedir. Her yılın taban puanını o yıl sınava giren öğrencilerin puanları ve üniversitelerdeki bölümlerin tercih edilme oranları belirler. Geçen yıl herhangi bir puan türünde 400 puan alan ve başarı sırası 50 bin olan bir öğrenci ile bu yıl 350 puan alan ve başarı sırası 50 bin olan öğrenci arasında herhangi bir fark yoktur. Yani 400 puan 350 puana eşittir diyebiliriz.

Öğrencilere YGS-LYS başarı yolunda çok özel taktikler de veren Kavas, Öğrencilerimiz denemelerde kaç net çıkardığı veya kaç puan aldığından çok, eksikliklerini tespit edip giderme yoluna gitmeli, bir fazla net çıkarmaya odaklanmalıdır. Bu çalışmalar son 1-2 güne kadar devam ettirilmelidir. Tarih bu şekilde hazırlanan ve son ana kadar yarışı bırakmayan öğrencilerin başarı örnekleriyle doludur. Yarışta sonucu son hamlelerin belirlediğini unutmayalım.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum