Gelendost Ovasında Sulama Krizi

Türkiye'nin en kaliteli elmasının yetiştiği Gelendost Ovasında sulama krizi yaşanıyor. AKEDAŞ, elektrik vermek için 400 bin teminat istiyor. Birlik bu teminatı veremezse elma üretimi tehlikeye düşecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Temmuz 2014 13:34
Gelendost Ovasında Sulama Krizi

TEDAŞ'ın özelleştirilmesi en çok sulama birliklerini vurdu. AKEDAŞ, borcu olsun ya da olmasın sulama birliklerinden teminat istiyor. Aksi taktirde yüzlerce dekar araziyi sulayan sisteme elektrik verilmiyor. Bu durum Gelendost Sulama Birliği'ni de mağdur etti.

Geçen sezon tükettiği 1.7 milyon TL'lik elektrik faturasını ödeyen, sadece 32 bin TL borcu bulunan Gelendost Sulama Birliği, yeni sezon için elektriksiz kaldı. AKEDAŞ, borcu olmayan birlikten de 400 bin TL'lik teminat istedi. Teminat verilmeden sulama birliği sistemine elektrik verilmiyor. Bu da eylülda başlayacak elma hasadı için büyük bir tehlike.

Gelendost Sulama Birliği Başkanı Avşar Muhtarı Ahmet Parlak, birliğin ve çiftçinin çok zor durumda olduğunu söyledi. AKEDAŞ'a borcu olmayan bir birlik olduklarının altını çizen Parlak, "geçen yıl 1 milyon 100 bin TL'lik elektrik tükettik. Avukat, mahkeme gibi masraflarla bu borç 1.7 milyon TL'ye çıktı. Parayı ödedik, şu an 32 bin TL borcumuz var. Onu da yarın-bugün kapacağız. Ancak AKEDAŞ, yeni sezon için 400 bin TL'lik teminat istiyor. Şu an bu teminatı bulmamız mümkün değil. Çünkü elma sezonu değil. Bu durumda nasıl para toplayacağız bilmiyoruz" diye yakındı.
Gelendost Kaymakamı başkanlığında belediye başkanları ve muhtarlarla toplantı yapıldığını anlatan Birlik Başkanı Parlak, 33 dekarda sulama yapan 4500 çiftçiden para toplanma kararı alındığını açıkladı. Parlak, "bu parayı çiftçilerden toplayarak AKEDAŞ'a yatırmak zorundayız. Yoksa Türkiye'nin en kaliteli elmasını üreten bu bölge mağdur olacak. Elma üretimi tehlikeye girecek" diye sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum