Gelir, Mehmetçik Vakfı’na Bağışlanacak

Gelir, Mehmetçik Vakfı’na Bağışlanacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ekim 2019 16:54
Gelir, Mehmetçik Vakfı’na Bağışlanacak

15.Bölge Eczacı Odası, geliri Mehmetçik Vakfı’n Bağlantıa bağışlanmak üzere tek kişilik tiyatro oyunu ‘Fikriye ve Latife Mustafa Kemal’i Sevdim’i, 8 Kasım akşamı tiyatro severlerle buluşturacak. Dilruba Saatçi’nin 15 yıldır sahnelediği bu oyuna katılımın yoğun olması bekleniyor.

15.Bölge Eczacı Odası Başkanı Saygın Garğın, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Isparta’da farklı bir etkinlik gerçekleştirmek istediklerini söyleyerek, “Amacımız, içinde bulunduğumuz bu hassas günlerde birlik ve beraberliğimizi perçinlemek, bir arada olmak. 15 yıldır sergilenen bu oyunu Isparta halkı ile buluşturacağımız için mutluyuz. Ayrıca bilet satışlarından elde edilen gelirin de tamamını Mehmetçik Vakfı’na bağışlama kararı aldık. SDÜ Lütfi Çakmakçı Kültür Merkezi’nde 8 Kasım Cuma akşamı saat 20.30’da başlayacak oyunu aynı anda 480 kişi izleyebilecek. Bildiğiniz üzere 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü. Bu önemli günün de anısına sahnelenecek oyuna tüm halkımızı davet ediyoruz” dedi. Biletler, 50-60 TL’den satışa sunulacak. Biletler, Eczacı Odası, Esra ve Deniz Eczanesi’nden temin edilebilecek.

OYUNA DAİR
Aşkından vazgeçmektense hayatından vazgeçmeyi seçen Fikriye ve 24 yaşında yeni kurulan genç bir Cumhuriyetin ilk “First Lady”si ünvanını taşımaya çalışan Latife Hanımların dramatik öykülerini anlatan tiyatro eserinde Fikriye ve Latife Hanımlara sahnede hayat veren oyuncuda yine kendisi. “Mustafa Kemal’in hayatını okudukça, Türkiye Cumhuriyeti için yaptıklarını öğrendikçe, ben ne yapabilirim diye düşündüm.”

-DİLRUBA SAATÇİ
Ne pahasına olursa olsun, özünü sahiplenerek Berlin’den yola çıkıp, Mustafa Kemal Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyete armağanını vermek isteyen genç bir sanatçı Dilruba Saatçi… Almanya ve Avusturya’da eğitimini tamamlayarak sahne çalışmalarına başlayan tiyatro sanatçısı, “Fikriye ve Latife – Mustafa Kemal’i Sevdim” isimli tiyatro eserinde, milli mücadelenin en kritik dönemlerinde Mustafa Kemal’e aşık iki kadının hikayesini anlatmaktadır. Sanatçı tarafından kaleme alınan eser, izleyicisini Mustafa Kemal’in özel hayatındaki en çarpıcı dönemlere de tanıklık etmeye davet ediyor. 2004 yılında kaleme aldığı “Fikrîye ve Latife, Mustafa Kemal’i Sevdim” isimli oyununun dünya prömiyeri aynı yıl Berlin’de gerçekleşti. 2006 yılında İstanbullu izleyicilerle buluşan oyun, Türkiye’nin birçok kentinde 100’ü aşkın salonda sahnelendi. VIII. Lions Tiyatro Ödülleri’nde Tek Kişilik Prodüksiyon Ödülü’ne layık görülen, 2009 yılında ise TBBM Başkanı Köksal Toptan’dan tiyatro dalında başarı plaketi alan Dilruba; Türkiye’nin yakın tarihi için çok önemli iki kadının aşk mücadelesini tiyatro sahnesine taşıyor. Omuzlarında İstiklal mücadelesinin liderliğini ve sorumluluğunu sırtlanmış bir başkumandan… Kadınların haklarının henüz tanınmadığı bir ülkede İzmir lisesini bitirip, Yunan işgali sırasında Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde hukuk öğrenimine başlayıp sonrasında bir yıl Londra’da İngiliz dili eğitimini tamamlayan, İzmir’in tanınmış tüccar ailelerinden Muammer Uşakizade’nin genç kızı Latife Uşakizade… Mustafa Kemal’in çocukluk ve sonrasında silah arkadaşı olan Ali Enver Bey’in kardeşi ve Vasfiye Hanımın eğitimini özel derslerle destekleyerek yetiştirdiği kızı Fikriye Zeynep… Saatçi, tarihin gizli kalan, çok ta dokunulmayan bu iki kadının “Paşalarına” duyduğu aşkı; günümüze uygun, modern bir sunumla kurgulayıp epik ve dramatik anlatım tarzlarını bir arada görebileceğimiz bir profesyonellikle izleyicisi ile paylaşıyor. Oyunun şarkıları, dansları ve müzikleri ile de oluşturduğu bütünlük görülmeye değer.

İZLEYİCİ YORUMLARI:
ÜLKÜ ADATEPE: Bir devre ışık tutan anlamlı oyununuzu takdirle izledim. Kutlar, en içten sevgilerimi sunarım.
YILDIZ KENTER: Genç bir oyuncudan, pek çok yönü ile, bana gerçek tiyatro tadı veren bir oyun izlemek, geleceğin tiyatrosu için umutlarımı artırıyor. Bana bu heyecanı yaşattığı için Dilruba'ya teşekkür ediyorum. Başarısının katlanarak sürmesini istiyorum.

MEHMET SADIK ÖKE (LATİFE UŞAKİZADE'NİN YEĞENİ):"Bazı sahnelerde büyük teyzem Latife Uşaki'yi görür gibi oldum." Müthiş bir başarı ile Atatürk'ün hayatındaki üç farklı kadının Zübeyde Fikrîye ve Latife hanımların karakterine birbiri ardına bürünen Dilruba Hanım duygusal fırtınaları inanılmaz bir gerçeklik ile seyirciye aktardığı sahnede devleşti. Üç farklı kadının bakışından Atatürk’ün karakteri üzerine müthiş bir psikanaliz de yaşamış olduk. Tekrar tekrar seyredilmeye değer dersler çıkarılacak bir oyun.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum