Gelişmenin Tek Reçetesi Üretim

Gelişmenin Tek Reçetesi Üretim

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Kasım 2015 10:54
Gelişmenin Tek Reçetesi Üretim

Sarıidris Kasabasında 2007 yılında bir kıvılcımla başlayan mantar yetiştiriciliği bugün kasaba genelinde 90 mantarhaneye yayılmış. Günlük 4,5 ton mantar üreten kasabaya sadece mantardan günlük 14 bin TL’nin üzerinde girdi sağlanıyor. Bunun yanında 3 bin dekarı sulu toplam 9 bin dekar arazide tarımsal üretim yapılan kasaba Türkiye’nin 3. büyük mantar üretim merkezi. Kasabadaki 15 aile elinde 10 bin küçükbaş hayvanın yanı sıra toplamda 3 bin 500 büyükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala gelişmenin tek geçerli reçetesinin üretimden geçtiğini söyleyerek “köyümüzde yeni alanlar açılmasını sağlamak için farklı bölgelerdeki örnek üretim sahalarına inceleme gezileri düzenliyoruz. Daha geçtiğimiz hafta sonu 2 midibüs ile kabamızdan aileleri Aksu’ya çilek yetiştiriciliğini incelemeye götürdük. Vatandaşlarında ilgi göstermesi halinde ek bir alan olarak kasabamızda çilek üretimini yaygınlaştırmayı düşüyoruz” dedi.

ÜRETİM GÖÇÜ ENGELLEDİ
Sarıidris nüfusu 2000’li yıllarda 4 binin üzerine çıkan fakat köyden kente göç furyası ile sürekli göç vererek nüfusu 2 bin 400’lere kadar gerileyen bir yer. Ta ki 2007 yılında belediye tarafından köylüler Antalya Korkuteli’ne mantarhanelere inceleme gezisine götürülene kadar. Mantar üretimini yerinde görerek üretime yönelen kasaba 2007’den itibaren makus talihini yenerek göç vermeyi bırakıyor. Bugün kasaba genelinde 90 mantarhanede günlük ortalama 4,5 ton mantar üretimi yapılıyor. Köye günlük mantar üretiminden 14 bin TL’nin üzerinde girdi sağlanıyor. Sarıidris bugün için mantar üretiminde Korkuteli ve Dirmil’in ardından Türkiye’nin 3.’sü. Pazar sorunu olamayan mantar üretiminin TKDK’nın IPRAD II destekleri ile daha da artacağı düşülüyor.

VATANDAŞA MAKARNA BULGUR DAĞITMADIK
Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala belediye olarak vatandaşa makarna bulgur dağıtmak yerine üretimden kazanmayı gösterdiklerini söyleyerek “bizim çok güzel atasözlerimiz var. Örneğin elden gelen öğün olmaz, olsa da vaktinde gelmez denir. Yine bir Çin atasözü olarak birine balık vermek yerine balık tutmayı öğretin denir. Biz vatandaşımıza balık vermek yerine balık tutmayı öğretmeyi daha doğru buluyoruz. Vatandaşa makarna, bulgur dağıtmak onların derdini çözmez. Asıl olan vatandaşı üretime yönlendirmektir” dedi.

EKMEĞİNİ TAŞTAN ÇIKARAN KASABA
Sarıidris’in arazi yoksulu bir yer olmasına halkın çalışkan olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Pala “bizim halkımız kelimenin tam anlamıyla ekmeğini taştan çıkarıyor. Bizde vatandaşlarımızın önünü açmak için başka yerlerdeki örnek çalışmaları incelemeye götürüyoruz. Daha geçtiğimiz hafta sonu iki midibüs ile ailelerimizi alıp Aksu’daki çilek yetiştiriciliğini incelemeye götürdük. Ailelerimiz çilek yetiştiriciliğini yerinde görerek bilgi aldı. Sarıidris’te ailelerin bir bölümünü çilek yetiştiriciliğine yönlendirebilirsek mantar üretimine ek bir alan oluşturmayı hedefliyoruz. Taşradaki insan üretmezse aç kalır, aç kalan kişinin karnını doyuramazsanız o insan bulunduğu yeri bırakıp kaçar. Ayrıca üretmeden tüketen toplumlar yok olmaya mahkumdur. Bu nedenle mutlaka bulunduğumuz bölgede bir şeyler üretmek zorundayız” diye konuştu.

HİZMET KAYGISI İLE ÇALIŞIYORUZ
Sarıidris Belediyesinin hizmet etme kaygısı ile çalıştığını söyleyen Pala “biz iktidar muhalefet kaygısı ile olaya bakmıyoruz. Belediye olarak tek kaygımız hizmet. Sarıidris’e hizmet gelmesi için devletin her kurumuı ile ortak çalışmalar yürütürüz. Bu nedenle tarım, TKDK gibi kurumlarla ortak projeler ve çalışmalar geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün biz sadece mantarcılıkla geçim sağlıyor değiliz. 15 aile küçükbaş hayvancılık yapıyor. Toplamda kasabamızda 10 bin küçükbaş hayvan varlığı var. Bunun yanında köylülerin elinde parça parça 3 bin 500 büyükbaş hayvan varlığı var. Bunlar daha çok Anadolu ırkı dediğimiz eski usul sabah araziye sürülen akşam ahıra giren hayvanlar. Gıcık dediğimiz bu büyükbaş hayvanlarında ari ırklardan oluşan et ve süt verimi yüksek kaliteli hayvancılığa yönlendirilmesi yönünde de çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

GÜBRE MAZOT GİRDİLERİ KURU TARIMI BİTİRİYOR
Sarıidris Kasabasında 3 bin dekarı sulu 6 bin dekarı ise kuru tarım olmak üzere 9 bin dekar arazide tarımsal üretim yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Ramazan Pala “sulu tarım yapılan arazilerimizde elmacılık yapılıyor. 6 bin Dakarlık kuru tarım yapılan arazinin ise son yıllarda %30’luk kısmı ekilmiyor. Bu Türkiye’nin genel bir sorunu. Mazot ve gübre gibi girdilerin yüksek olması vatandaşı kuru tarımdan uzaklaştırıyor. Bu sorunun tek çözümü mazot ve gübre girdilerinin düşürülmesi. Seçim öncesi tüm partilerin bu yönde vaatleri vardı. Umarız çiftçinin mazot ve gübre girdileri düşürülerek bu alanların üretime kazandırılması sağlanabilir” dedi.

VATANDAŞTA HATA OLMAZ SİYASETTE OLUR
Toplumsal olarak üretimin artırılmasından yana olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Pala “elbette hepimizin bir siyasi görüşü ve duru var. Fakat biz şuna yakın buna uzak değiliz. Biz insanımıza, ülkemize yakınız. Biz sadece millet üretsin, üretene, çalışana destek verilsin istiyoruz. Seçimler bitti. Sonuçların ne getireceğini hepimiz bekleyip göreceğiz. Demokrasiye inanıyorsak, vatandaşta hata olmaz. Siyaset yapanda olur. Siyasiler zaman zaman aynaya bakarak eksiklerini görecekler. Sarıidris’teki mantar üretimi büyüyünce birçok yerden farklı görüşteki belediye başkanlarına örnek oldu. İncelemek için Sarıidris’e geldiler. Bizden sonra Yenişarbademli’de mantar üretimine başlandı” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.