Genç Girişimcilere Sertifikaları Verildi

BAKA ile KOSGEB işbirliğinde Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ sürüyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Aralık 2012 12:30
Genç Girişimcilere Sertifikaları Verildi

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ sürüyor. Isparta’daki üçüncü eğitimi başarıyla tamamlayan girişimcilere, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ve KOSGEB Isparta Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Yurdun Yıldırım sertifikalarını verdi. Girişimcilik kültürünün önemi vurgulanan toplantıda, genç girişimcilere başarı için küçük engeller ve zorluklar karşısında yılmamaları, azimli ve sabırlı olunması tavsiye edildi.

Görevleri arasında “Yönetim, üretim, tanıtım, pazarlama, teknoloji, finansman, örgütlenme ve işgücü eğitimi gibi konularda, ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlayarak küçük ve orta ölçekli işletmelerle yeni girişimcileri desteklemek” bulunan BAKA’nın KOSGEB işbirliğiyle gerçekleştirdiği Isparta’daki üçüncü girişimcilik eğitimi tamamlandı. Eğitimi başarıyla tamamlayan 29 kursiyer sertifikalarını alarak iş hayatına adım attı.
2011’de başlayan uygulamalı girişimcilik eğitimlerinin ilçelerde de gerçekleştirildiğini, Antalya’da 10, Isparta’da 3 ve Burdur’da da 5 kursun tamamlandığını ve bugüne kadar 474 adayın kursu başarıyla bitirdiğini belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA olarak üç ilin merkezi ile ilçelerinde ihtiyaç olan her yerde girişimcilik eğitimleri verdiklerini belirtti.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE BAŞARI İÇİN TAVSİYELER
Genç girişimcilere tavsiyelerde bulunan Tuncay Engin, “İhtiyaç olan yerlerde vermeye hazırız. 29 girişimci arkadaşımız eğitimi başarıyla bitirdi. Çok başarılı olacağınıza kişisel olarak inanıyorum. Yeter ki küçük engeller ve zorluklar karşısında pes etmeyin, yılmayın. Başarıya ulaşmak için karamsarlığa kapılmayın, zorluklar mutlaka olacaktır, umutsuzluğa düşmeyin. Pes etmeyin sabredin ve başarıya ulaşırsınız. Yeter ki azminizi yitirmeyin” dedi.

BAKA’nın girişimcilik eğitimlerini tamamlayanlardan 21’inin KOSGEB’den destek aldığını belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, “Eğitimlerin sonucu yavaş yavaş belli olacak. Şu ana kadar BAKA’nın kursunu bitirip KOSGEB’den 21 arkadaşımız destek aldı. Arkadaşlar mermer işleme, bayan kuaförü, sac kıvırma ve metal işleme, şarküteri, bilgisayar malzemeleri, elektrikli teçhizat ve tekstil imalatı, gıda, içecek, tütün perakende ticaret, inşaatlardaki tamamlayıcı işler, öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı, kağıt geri dönüşüm, hediyelik eşya perakende, lokanta, oto yıkama alanlarında işyerlerini açtı. Kurslarımız çoğu yeni bittiği için destek alan arkadaşlarımızın sayısı 200’leri bulacak” diye konuştu.

‘GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ GELİŞTİRİLİYOR’
KOSGEB Isparta Merkez Hizmet Merkezi Müdürü Yurdun Yıldırım da, işbirliği için BAKA’ya teşekkür etti. Girişimciliğin önemini KOSGEB 2009’da kanun değişikliğiyle ortaya konulduğunu, girişimciliği artırmak amacıyla destekler verme konusunda yetkilendirildiğini hatırlatan YILDIRIM, girişimciliğin ekonomi ve sosyal gelişime çok önemli olduğunu belirtti. KOSGEB Müdürü Yıldırım, “Girişimcilikte bir çok yeni işler kuruluyor, istihdam sağlıyor ve rekabet edebilirliğimizi artıyor. Girişimci potansiyeline sahip insanlar çok önemli. Sadece Isparta’da binden fazla kişiye sertifika verdik. Yaklaşık 73 kişiye yeni girişimci desteği vermiş bulunuyoruz” dedi.
Özellikle imalat, yeni teknik teknolojiler kullananlar, mesleki istihdama önem veren girişimcilere, istihdam odaklı projelere önem verdiklerini belirten Yurdun YILDIRIM, sözlerini şöyle tamamladı: “Girişimcilere destek vermenin dışında bilgilendirmede yapıyoruz. Müdürlüğümüze geldiğinizde uzman arkadaşlarımız gerekli yönlendirmeler yapıyorlar. İş planı ve diğer konularda uzman arkadaşlarımız yardımcı oluyorlar. Isparta’da girişimcilik kültürü zayıf. Eğitimlerle farkındalık oluşturduğumuzu düşünüyoruz. Başta BAKA olmak üzere odalar, üniversite ve İş-Kur gibi kurumlarımız işbirliği yapıyor bu kültür geliştiriyoruz. Isparta’da da girişimci insanlarıyla öne çıkacaktır.”

Girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, ekonomik kalkınmayı ve işsizliğin azaltılmasını sağlamak, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Başarılı bulunan girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.