Genç Ispartalılar ‘Altın’ Buldu

Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği ilginç bir projeye hazırlanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Ocak 2013 10:08
Genç Ispartalılar ‘Altın’ Buldu

Manyetik kartlarda altın ve gümüş gibi maddi değeri olan bazı maddelerin olduğunu tespit eden genç Ar Ge’ciler, geri dönüşüm için kolları sıvadı. Projeden beklenen gelir elde edilirse Isparta’ya Ar Ge Lisesi yapılacak.

Genç Ispartalılar Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turan Hayta, öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında ilginç bir projeye hazırlandıklarını açıkladı.

Kredi kartları, ankesörlü telefon kartları, sim kartlar gibi içerisinde manyetik alan ve çip bulunan kartların geri dönüşüme tabi tutularak içerisindeki altın ve gümüş gibi maddi değeri yüksek maddelerin ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılmasını öngören proje hakkında basına bilgi veren Hayta, projeden elde edilecek gelirle Isparta’ya Ar Ge Lisesi kurulacağını söyledi.

Hayta açıklamasında, “Günümüzde çöpe giden milyonlarca kartta bulunan ciplerin (kredi kartları, ankesörlü telefon, sim kartları vb.) içinde manşetik alan ve çip bulunan kartları eskileri geri dönüşüme tabi tutularak içerisinde bulunan altın, gümüş madenlerinin ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılarak elde edilen gelirle Isparta AR-GE lisesi yapılması derneğimiz tarafından amaçlanmaktadır” dedi.

Hayta ,”Herkes tarafından sıklıkla kullanılan farklı işlemlerde ve görevlerde kullanılan çok sayıda kartların tamamı çöp gitmektedir.
Isparta’da AR-GE alanlarında gençleri yönetmek, bu çalışmalarda emeği geçenleri onurlandırmak ilmi, bilimsel, teknoloji çalışmaların desteklenerek usulararası düzeye çıkartılması sağlanmalı bilim ve teknoloji pazarlarında görülmesi sağlanmalıdır.
Isparta’da fikir olan herkesin proje ve fikirlerinin gerekli ekonomik, sosyal her türlü destek sağlanarak uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü tarih hayal edenleri değil yapanları kaydetmektedir” ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin AB içerisinde en iyi tasarımcılar listesinde ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Hayta, “Türkiye’de 2011 yılında 36 bin 578 tasarım başvurusu yapılmıştır. Türkiye AB içerisinde en iyi tasarımcılar listesinde ikinci sıradadır. Bu tasarım başvuralarına Isparta’dan da başvurular yapılmaktadır. Bu projeler Isparta sanayici ve işadamları tarafından ekonomiye kazandırılmalıdır, Isparta’da tüm sektörlere yönelik fuarların kurulması ve desteklenmesi gerekmektedir. Isparta’da AR-GE ve İnnovasyon çalışmaları 10 yıl önce yok denecek kadar azdı, şimdi yaygınlaşmaya başladı. Isparta’da tasarım ve proje pazarları kurularak tüm girişimci ve proje sahiplerinin ürünlerini sergileyerek tüm kamuya açılması ve tanıtımı sağlanmalıdır. AR-GE çalışmalarını geliştiren kişiler dünyanın gidişatını çok iyi okuyabilen geleceği analiz etme yetkinliğine sahip olan kişilerdir, çünkü en verimli zamanlarımızda verimsiz işler yapmamalı topluma ve insanlığa yararlı ve faydalı projeler üreterek zamanımızı iyi kullanmamız gerekmektedir. Isparta’da AR-GE ve işbirliği kültürü dana yenilikçi olarak yaygınlaştırılmalıdır. Isparta protokolü yılda en az üç kez ortak akıl ve proje toplantıları düzenlenmesi sağlanmalıdır, çünkü Türkiye’de yılda 127 bin bilimsel AR-GE yayınları yapılmaktadır. Kısacası bir işletme cirosunun % 5’ini AR-GE çalışmalarına ayırmalıdır. İnsanlar arasında AR-GE bilgi paylaşımı da değerli bir hediyedir. En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.