Gençlere Altın Öğütler

ITSO Başkanı Başdeğirmen, İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Büyükçulcu ve İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Çağlar, SDÜ MYO öğrencileriyle ‘Global Girişimcilik Haftası etkinlikleri’ kapsamında hayat tecrübelerini paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Kasım 2013 11:48
Gençlere Altın Öğütler

Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokulu (MYO) “Girişimcilik Haftası” etkinlikleri kapsamında “Global Girişimcilik” konulu bir seminer düzenledi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu, Isparta Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar konuşmacı olarak katıldı. Girişimciliğin ülkemize sağladığı yararların ve katma değerlerin ele alındığı seminerde, girişimcilik hakkında bilgiler verildi. ITSO Başkanı Başdeğirmen, Genç Girişimciler Kurulu Başkan Büyükçulcu ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Çağlar, MYO öğrencilerine kendi hayat kesitleriyle ilgili bilgiler vererek, deneyimlerini aktardılar.

Açış konuşmalarıyla başlayan seminerde MYO Öğrenci Temsilcisi Volkan Şan, öğrencilerin hedefleri ve yapması gerekenlerden bahsetti. AB’ye girişi sürecinde dünyayla rekabet edebilmenin gelişmiş bir ekonomi ile mümkün olduğunu anlatan Şan, bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

MYO Müdürü Doç. Dr Yüksel Metin ise meslek yüksek okulunun vizyonu ve misyonundan bahsetti. Doç. Dr. Yüksek, “ Yüksek okulumuzun misyonu; güncel ve nitelikli bilgilere sahip, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilen fırsatları iyi değerlendiren meslek elemanları yetiştirmektedir. Vizyonumuz ise, ulusal ve uluslararası platformda günümüzün ve geleceğin girişimlerinde aranan bilgi gücü ve üstün kişilik özelliklerine sahip bireyler yetiştirmek ve öncü bir mesleki eğitim kurumu olmaktır. Bunları yapabilmek için de iş dünyası ile yakın ilişki kurmamız ve mesleğimizle ilgili gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. “dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Kayacan da, gençlere girişimcilik konusunda cesur ve yürekli olmalarını tavsiye etti. Girişimci gençlerin harekete geçmesi halinde birçok destekten yararlanabileceğini belirten Kayacan, “Bir sürü kaynaklar ve destekler var. Eğer sizler ‘Benim fikrim var’ dediğinizde inanın bir çuval para var. Bu fırsatları takip edip iyi değerlendirmek gerekiyor.”diye konuştu.

GİRİŞİMCİLİKTEN KORKMAYIN
İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Büyükçulcu yaptığı konuşmada, gençlere kurulun faaliyetlerinden bahsetti. Konuşmasına ‘Bildiklerini anlat ama asla akıl verme’ Kızıldereli Atasözü ile başlayan Büyükçulcu, “Size akıl vermek, ders vermek amacıyla değil belirli, tecrübe ve başımızdan geçen olayları paylaşıp sizlerinde ileriki iş hayatınızda yol gösterici olması sağlamak adına buradayız. “dedi.

Girişimciliğin geçmişinden bahseden Büyükçulcu şöyle devam etti: “Girişimcilik kavramı uzun yıllardır var olan bir kavram Türkiye’de yeni yeni gündeme gelmeye başladı. Gelişmiş bir ülke ve gelişmiş bir ekonomiye sahip olmanın yolu girişimcilerimizin artmasından geçiyor. Dünya ekonomisinde önemli bir aktör olma hedefinde olan bir ülkede yaşıyorsak bizlere çok önemli görevler düşüyor. Artık tamamen teknoloji çağının en üst seviyesindeyiz. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Dolayısıyla iyi bir araştırma ile ülkemizden çok önemli girişimcilerin çıkacağına inanıyorum. “
Türkiye’deki girişimci isimlerden örnek vererek gençlerin girişimcilik yolunda hiçbir engelin olmayacağına dikkat çeken Büyükçulcu, “Girişimcilik eğitimi almak isteyen arkadaşlara destek olmaya hazırız. Yeterki siz isteyin ulaşamayacağınız hiçbirşey yok. Özellikle girişimcilik konusunda önemli destekler var. Bu destekleri araştırıp kendinize ve geleceğinize önemli bir yol çizebilirsiniz. “diye konuştu.

KADINLAR İŞ YAŞAMINDA DAHA BAŞARILI
Isparta İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Çağlar konuşmasında, kadın girişimcilerin ve girişimciliğin önemine değindi. Kadın Girimciler Kurulu’nun faaliyetlerinden bahseden Çağlar, “Isparta’da kadın girişimciliğini güçlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Kadın girişimciliği kavramı her ne kadar yeni gibi görünse de artık aktif bir şekilde boy gösteriyor. Kadın girişimcilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da bizleri çok mutlu ediyor. Çünkü kadın girişimci sayısının artması ülkenin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesini sağlar. Kadınların iş hayatında ne kadar ciddi ve başarılı olduğu araştırmalarla da ortaya çıkmıştır. Kadınların aktif ve başarıya ulaşmada daha hızlı olduklarını göz önünde bulundurursak iş hayatına atılmaları hem kendileri için hem de ülkemiz için çok faydalı olacaktır.”dedi. Kadın girişimciliğin ülkemizdeki önemini vurgulayan Çağlar, kadınlara verilen desteklerden bahsederek, bunlardan faydalanılması gerektiğine dikkat çekti.

HERŞEYİN BAŞI İSTEMEK VE AKILLI DAVRANMAK
Son olarak konuşan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, iş, eğitim ve aile yaşamındaki tecrübelerini gençlerle paylaştı. Öncelikle eğitimin önemine değinen ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Sizler Meslek Yüksek Okulunda okuyorsunuz. Okuduğunuz okullar mesleki eğitimin geliştirilmesi adına çok önemli. Artık ülkemizde okullarınızdan çıkan mesleki eğitim ve mesleki beceri kazanmış insanlara ihtiyaç var. Dolayısıyla meslek yüksek okullarında okuyan öğrencilerimiz fakülte mezunu öğrencilerimizden daha şanslı.”dedi.

ÖRNEK MÜCADELE
Eğitimin öneminden bahseden ITSO Başkanı Başdeğirmen, 51 yaşından sonra üniversite bitirdiğini anlattı. 1980’li yıllarda üniversiteye kazandığında ailesinin isteği üzerine okula gidemediğini anlatan Başdeğirmen, “Ben 1980 yılında İşletme fakültesini kazandım ama o zamanlar ülkemiz biraz karışıktı. Babam kendi işimizin olduğunu ve okula gitmeme gerek olmadığını söyledi. Bende kabul ettim. Bu kararın yanlışlığını yıllar sonra anladım. Şimdi 53 yaşında bir işadamı olarak Açıköğretim Fakültesi işletme bölümü son sınıf öğrencisiyim. Çok geç kaldığımın farkındayım ama sonunda başardım. Bunları size anlatıyorum çünkü sizler daha gençsiniz ve yolun başındasınız bizim gibi hatalara düşmeyin ve en verimli çağınızda başarıya doğru yürüyün. “dedi.
Öğrencilere iş yaşamındaki tecrübelerinden bahseden ITSO Başkanı Başdeğirmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Girişimcilik bir risk, ancak cesaret gerektiriyor. İyi bir analiz iyi bir fizibilite ve karar ile girişimcilik olabilir. Başarılı olmak için önemli olan kararlı ve azimli olmaktır. Ticarette itibar çok önemli. İtibarı kazanmakta bazen yıllarınızı alabilir. Ama kaybetmek çok kolaydır bu yönüyle adımlarımızı dikkatli atmalı, akıllı hareket etmeliyiz. Herşeyin başı istemekten geçiyor. Bazı fırsatlar da insanların hayatına birkez geliyor. Fırsatları iyi değerlendirmek durumundayız.

BİR BAŞARI HİKAYESİ
Sevgili arkadaşlar sizlerle beni çok etkileyen bir başarı hikayesini paylaşmak istiyorum;

İçinizde NICK D’ALOİSİO ismini duyan var mı? Gazete ve televizyonlarda haberlere konu oldu. Nick daha 17 yaşında olan bir İngiliz lise öğrencisi. Bizim lise öğrencilerinden “KÜÇÜK” bir farkı bulunuyor. Nick’in en az 30 Milyon Doları var. En az diyorum çünkü resmi rakamlar henüz bilinmiyor. Peki, ne yapmış bu 17 yaşındaki Nick? Yaptığı şu: Uzun bir haberi özetleyerek, akıllı telefonda kolayca okunabilir hale getiren “SUMMLY” isimli bir uygulama geliştirmek. Bu programı 30 Milyon Dolara Yahoo firmasına sattı. Fakat işin başka ilginç tarafı da şu: Nick bu programı geliştirmeye daha 15 yaşındayken başlamış. Buradan da görüldüğü üzere girişimciliğin de, para kazanmanın da günümüz koşullarında belli bir yaş aralığı bulunmamakta.

STANDARDI AŞIN
İnsanların yaşama standardı vardır. İnsanlar doğar büyür, kendinden bir nesil bırakır, yaşlanır ve ölür. Biz bu standarda farklı bir nüans koymak zorundayız, bu da saydıklarımıza ek olarak yaşamımız boyunca ve kendimizden sonraki nesillere bir eser bırakmaktır. Eğer biz bunu yapamazsak bu hayatın ne tadını alırız ne de insanlara faydalı oluruz. Her türlü fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Kaybettiklerimizi kazanmak için değil, devamlı kazanmak için yaşamak zorundayız. Bugünler çok önemli. Sizin şuanda belki de bir çoğunuzun istemeyerek geldiği okulu okumak için çok insan mücadele ediyor ama sizin kadar şanslı olmayanlar var. Ailenizin, öğretmenlerinizin ve özellikle gençliğiniz değerlerini bilerek, ülkemize yararlı işler yapmaya gayret gösterin.

GİRİŞİMCİ OLMANIZ İÇİN FIRSAT ÇOK
Örnek verecek olursak, Ticaret ve Sanayi Odamızın düzenliği girişimcilik eğitimlerine binlerce kişi başvuruyor. 2 yıldan bu yana düzenlediğimiz girişimcilik eğitimlerine 1740 kişi müracaat etti. 1740 kişiden 290 kişiyi eğitime alabildik. 290 kişinin içinde de 35’i iş yeri açtı. 35 iş yerinin 19’u bayanlardan oluştu. KOSGEB’in eğitimden belge alanlara 30 bin lira hibe kredi veriyor. Bunlar sizler için fırsat. Devletimizin bir sürü desteği var. Bizlerde sizlere her türlü desteği veririz. Sizleri bekliyoruz. Hepinize teşekkür ediyorum.”

Ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan ITSO Başkanı Başdeğirmen, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Büyükçulcu ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Çağlar’a seminer sonunda SDÜ MYO Müdürü Doç. Metin, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kayacan plaket vererek teşekkür ettiler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum