Gençlik ve Siyaset Masaya Yatırıldı

Gençlik ve Siyaset Masaya Yatırıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Şubat 2015 23:45
Gençlik ve Siyaset Masaya Yatırıldı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ve Batı Akdeniz Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (BASA) işbirliği ile Isparta’da düzenlenen “Gençlik ve Siyaset” paneli yoğun ilgi gördü.

Barida Otelde gerçekleştirilen tek oturumlu panelde 4 panelist konuşma yaptı. Söz konusu panele Gönen Kaymakamı Coşkun Öztürk, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, SDÜ eski rektörü Lütfü Çakmakçı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Oturum başkanlığını SDÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Vahdettin Aydın’ın yaptığı panelde ilk sözü Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Haluk Songur aldı. Songur konuşmasında Türkiye’de gençlik üzerine yapılmış araştırmaların yetersizliğine dikkat çekti. Songur, daha sonra gençlik, eğitim ve siyaset kavramlarını ele aldığı konuşmasında Pozitivzm’in ortaya çıkışını ve evrimini masaya yatırdı. Dindar bir insanın ”Görmediğim halde Allah’a inanıyorum.” cümlesi üzerinden pozitivizmin zihin kodlarını nasıl değiştirdiğinin anlaşılabileceğini vurguladı.

Panelde ikinci olarak SETA Araştırmacısı İpek Coşkun dilin üzerine vurgu yaparak başladığı konuşmasında; kuşak çatışması için günümüzde kullanılan sözlerin Antik Çağda Sokrates tarafından da dile getirildiğini vurguladı. Daha sonra Alev Alatlı’nın “Kültürel Afazi” kavramını ele aldı. İngilizlerin 1500’lerde yazılmış metinlerini bile keyifle okurken bizim toplumumuzda var olan ortak dil problemin varlığına işaret etti. Üniversiteye gelen öğrencilerin masum cahil kategorisindeyken mezun olduklarında tahsilli cahil haline geldiklerini belirtti. Coşkun ayrıca Türkiye’de istikrarlı bir eğitim politikasının olmamasının sakıncalarını ifade etti.

SDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, motivasyon kaynaklarını ele alarak başladığı konuşmasın da ideal bir siyasi iktidardan beklentilerini, Türkiye siyasetine son yıllarda yön veren üniversitelerin öğrencileriyle yapılmış çalışmalarından elde ettiği ilk bulgulara dayanarak ele aldı.

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Uzmanı Hakan Çopur 70’lerin sol sağ ya da İslamcı gençliğinin ideali için hayatları pahasına mücadele ettiklerini; 80 dönemi ile aslında arka planda “Apolitik bir gençlik” oluşturma düşüncesinin yattığını, gençliğin son yıllarda pek çok faktörün de etkisinde kalarak apolitik ve bireyci bir yapı kazandığını ifade etti.

Panel sonrasında yapılan plaket töreninden sonra program son buldu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum