Göğün Yarısını Kadınlar Omuzlar!

Bir Çin atasözü der ki; “Göğün yarısını kadınlar omuzlar”… Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü; Demokrat Gazetesi olarak bugünün manşetini kadınlara ayırdık… İşte Isparta’nın siyaset ve iş dünyasına renk katan “emekçi” kadın hikayeleri…

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mart 2018 12:12
Göğün Yarısını Kadınlar Omuzlar!

“Elinin hamuruyla erkek işine karışma”… “Saçı uzun aklı kısa”… “eksik etek”… liste uzar gider belki. Kadını sosyal yaşamdan, ekonomiden, siyasetten, sanattan kısacası hayattan koparmanın, kadını hiçleştirmenin biraz daha tırnak içinde “toplumsal” hali olmuş deyimler… 

Ama değil mi ki; kadın elinin hamuruyla erkek işine bulaşınca o iş güzelleşir, saçı da uzun aklı da uzun kadınlarımızın üstesinden gelmeyeceği iş neredeyse yok gibi… Sanatta, siyasette, iş hayatında ve daha birçok alanda kadının izini görmemek mümkün değil. 

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü… Demokrat Gazetesi olarak biz de bugünün manşetini kadınlara ayırdık. İşte siyasetten iş hayatına kadar Isparta’da kadının yeri ve kadının izleri… 

saziye.jpg

KADIN VARLIĞINI CUMHURİYET’E BORÇLU 
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Şaziye Oğuz ve Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Yıldız’ın konuğu oluyoruz. Şaziye Oğuz 1961 yılında Gelendost’un Avşar köyünde dünyaya gelmiş. Koyu CHP’li bir ailenin kızı. Siyasetle tanışıklığı çocukluk yıllarına dayanıyor. 2002 yılından bu yana CHP’de aktif siyaset yapıyor. 3 çocuk annesi. 

Şaziye Oğuz, kadının siyasette her zaman önemli roller üstlenmesi gerektiğini savunuyor. İkamet ettiği mahallenin muhtarlığına bile aday olmuş.

Şaziye Oğuz rakamlarla başlıyor sohbetimize; Kadının siyasetteki temsil oranı Asya ülkeleri arasında yüzde 18,4, çalışan kadın oranı yüzde 26 bu oranın da önemi bir bölümü sigortasız tarım işçileri, üst düzey devlet yönetiminde kadının temsil oranı yüzde 7, yüksek yargıda ise yüzde 3. Kadına yönelik şiddet son 15 yılda yüzde bin 400 arttı. “İşte böyle bir ortamda kadın üzerine konuşuyoruz” diyor Şaziye Oğuz. 

ÖNCE KADININ İNANMASI LAZIM
Siyasi partilerin kadın kotalarını artırılmasını isteyen Oğuz, “TBMM’de AK Parti’nin 34 kadın milletvekili var. Orana baktığımızda yüze 10. CHP’nin kadın milletvekili 21, oranı yüzde 15, HDP’nin 23 kadın vekili var ve oranı yüzde 38, MHP’nin ise 3 kadın milletvekili ile oranı yüzde 7,5. 550 milletvekili arasında 81 kadın milletvekili var sadece. Kadınlar siyasette, yönetimde özendirilmeli. Ama bunun için önce kadının inanması lazım” dedi. 

AİLESİNİ HİÇ BİR ZAMAN İHMAL ETMEDİ 
3 Erkek çocuğu annesi olan Şaziye Oğuz, ailesinin kendisini her zaman desteklediğini belirtiyor. Zaman zaman çocuklar kendileriyle daha fazla ilgilenilmesi adına sitem etse de aileden tam destek almış Şaziye Oğuz. Ama ailesini, çocuklarını hiçbir zaman ihmal etmemiş. 

Yerel yönetimlerin kadına daha fazla değer vermesi gerektiğine işaret eden Şaziye Oğuz, “Isparta Belediyesi kadına yönelik istihdam projeleri geliştirmeli. Kadın ekonomik özgürlüğünü sağlarsa her şey çok daha güzel olur” diye de ekliyor. 

emine.jpg
 
8 MART BİR MÜCADELE GÜNÜ 
CHP’nin Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Yıldız’da 3 çocuk annesi. 15 yıldır CHP’de aktif siyaset yapıyor. O da aileden CHP’li. Kadın özellikle mecliste olmalı diyor. Kadının çok sık kısıtlandığını kaydeden Yıldız, “Son yıllarda göreceli olarak kadının siyasetteki yeri artıyor. 8 Mart bence bir kutlama günü değil. Bir mücadele günü. Eğitimsiz bırakılmış kadının aydınlanma mücadelesi günü, işsiz bırakılmış kadının emek günü, şiddete uğramış kadının onur günü. Bir ayda 300 kadın öldürülmüş. Şimdi kadınlar günü kutlayacağız. Bu da bir ironi olarak karşımızda duruyor” dedi. 

sevim.jpg

ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE HAYATA TUTUNDU 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kadın Kolları Başkanı Sevim Köse…  AK Parti iktidarıyla birlikte kadının hızla hak ettiği noktaya doğru gittiğini söyleyerek başlıyor söze. 3 Çocuk annesi Sevim hanım. Eşini kaybettikten sonra çocuklarıyla birlikte hayat mücadelesine başlamış. “Çok şükür” diyor. “Kendimi AK Parti’de buldum. Fikrime uygun bir siyasi oluşum olarak sadece AK Parti’yi gördüm. 2001 yılından bu yana AK Parti’de siyaset yapıyorum. Çocuklarım da benimle aynı duyguyu paylaşıyor. Ailemden hep destek gördüm” diye ekliyor. 

O BASKILARDAN SONRA KENDİSİNİ SİYASETE ADADI 
Siyaset sahnesinde onu en çok etkileyen şey başörtüsü baskıları olmuş. “Başörtüsü baskılarının ardından kendimi siyasete adadım. Mücadelenin bir parçası olmaya karar verdim. Isparta’da 22 bin 413 kadın üyesi olan AK Parti, 2019 seçimlerinde büyük başarılara, büyük zaferlere kadınlarla birlikte imza atacak” diyor. 

Türkiye genelinde 4 buçuk milyon kadın üyesi olan AK Parti’nin Isparta Kadın Kolları Başkanı olmak onun için büyük bir gurur kaynağı. Sevim Köse; “AK Parti iktidarıyla kadının yeri değer kazandı. Pozitif ayrımcılığı açıkça görüyoruz. AK Parti’de önce kadınlar ve gençler vardır. Kadına şiddet konusunda çıkan yasalar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması da bu anlamda AK Parti’nin kadına verdiği önemi, aileye verdiği önemi gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı. 

İSTİKLAL MÜCADELESİNDE EN SAFTA KADINLAR VARDI 
Köse; “Türk kadını tarih boyunca istiklal mücadelesinde daima ön safta yer almıştır bunun en son örneği 15 Temmuz gecesi yaşanmıştır vatanımız için şehit olan bütün cesur kadınlarımıza Allahtan Rahmet Diliyorum” diyerek 15 Temmuz hain darbe girişiminin önlenmesinde de kadının özel bir yerinin olduğunu kaydediyor. 

BU COĞRAFYANIN UMUT IŞIĞI
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Sevim Köse; “Bu coğrafyanın umut ışığı olan Türkiye’nin yeniden insanlığa seslenmesinin yollarından en önemlisi kadına vereceği değerle doğru orantılıdır. Kadının olduğu yerde başarı vardır. Kadına değer veren devletler her zaman kalkınmıştır. Kadın şefkatiyle ailesini ayakta tutar kadın hem eştir hem annedir çalışarak aile bütçesine katkıda bulunur.                                        

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi unutmayınız kadının olmadığı yerde insanda yoktur. Bunun için kadın olmak, peşinen imtiyazlı olmak demektir. Kadın çocuk doğurduğu için cezalandırılmaz, tam aksine mükâfatlandırılır. O yüzden bizim değerlerimizde, bizim inancımızda,  cennet babaların ayakları altında değil, annelerin ayaklarının altındadır ve ayaklarının altı öpülür. Ben öptüm, sizde öpün.

İnsanoğlu, kendi geleceği için kendi bekası için kadına hak ettiği değeri vermek mecburiyetindedir. Unutmayalım ki kadına haksızlık eden tüm insanlığa haksızlık etmiş olur” ifadelerini kullandı. 

zubeyde.jpg

EV.. İŞ… SİYASET 
Zübeyde Turhan… MHP Kadın Kolları Başkanı… 2 çocuk annesi… Aynı zamanda başarılı bir iş kadını… Konya Mutfağı isimli işlemeyi eşiyle birlikte çalıştırıyor…. Ev, İş, Siyaset… onun işi bir hayli zor. 2014 yılından bu yana aktif siyasetin içerisinde. “Hayatınıza bunca şeyi sığdırmak zor olmuyor mu?” sorusuna gülümseyerek yanıt veriyor; “Evet zor oluyor. Ama bir işi severek yaparsanız mutlu olursunuz ve üstesinden gelirsiniz. Ben iyi bir anne, iyi bir işletmeci ve iyi bir siyasetçi olmak için çaba harcıyorum ve başarmaya çalışıyorum. Bu anlamda oldukça mutluyum” diyor. 

KADIN MUTLUYSA TOPLUM MUTLU OLUR 
Onun parolası; “Kadın mutlu olursa toplum mutlu olur” oldukça da anlamlı bir parola. Kadınının siyasette çıtayı ve seviyeyi yükselttiğini kaydeden Turhan, “Evet kadın siyasette çıtayı yükseltiyor ve kadının yeri giderek yoğunlaşıyor. Eskiden MHP için erkek partisi derlerdi. Şimdi yönetim kademelerinde kadınlar var. Ve oldukça başarılılar. Genel Başkanız Sayın Devlet Bahçeli, öncelik kadının diyor” şeklinde konuştu. 

MHP Kadın Kolları Başkanı Zübeyde Turhan, iş hayatında da kadının önemine işaret etti. Kendisi de bir iş kadını olan Zübeyde Turan, “Kadının olduğu yerde başarı vardır, mutluluk vardır, emek vardır” diye ekledi. 

ÇOCUKLARDAN SİTEM VAR 
Zübeyde Turhan’ı eşi ve çocukları hem iş hayatında hem de siyaset hayatında hiç yalnız bırakmamış. Ama, diğer kadın kolları başkanlarının yaşadığı o annelik kaderini o da yaşamış. Çocukları zaman zaman bizimle daha fazla ilgilen diye sitem etmiş… “Türk kadını fedakardır, vatanı milleti için gerekirse ailesinden bile fedakarlık eder” diye ekledi. 

8 Mart, aslında Zübeyde hanım için çok şey ifade etmiyor. “Kadının bir günü olmaz. Kadın mutluysa her gün kadınlar günü olur. Kadın mutluysa toplum mutludur” dedi. Konya Mutfağı’nın kadınlara bir de 8 Mart sürprizi var. 8 Kadın’la 8 Mart için röportajlar yapmış ve bugün sosyal medya hesaplarından yayınlayacaklar. İsterseniz biz o sürprizi hiç bozmayalım. Siz sosyal medyadan izleyin… 

ben.jpg

BİR KADIN HİKAYESİ DE BİZDEN 
Şimdi de bizden bir kadın hikayesi… Emel Perçin; Demokrat Yayın Grubunda Sayfa sekreteri olarak görev yapıyor. Onu habere konu eden şey ise kadının azmi… Grubunuza mutfak ve temizlik personeli olarak işe başlayan Emel hanım; şimdi Demokrat Grubunun sayfa sekreteri. Bu okuduğunuz gazetenin sayfa tasarımını yapıyor. 3 yıl önce Demokrat Gazetesi’nde mutfak ve temizlik işlerinde göreve başlayan Emel Perçin, uygun zamanlarında gazetemiz grafikerlerinden tasarım yapmayı öğrendi; “Çaycıdan grafiker mi olur” diyenler olmuştur belki ama o hiç birine kulak asmadı ve sayfa sekreterliğini öğrenmeye başladı. Önceleri bir hayli zorlandı… Ama, “azmeden kadın başarır” ifadesinin ne denli doğru olduğunu ispat etti. İş Kur üzerinden çalışma hayatına başlayan Emel Perçin, şimdi Demokrat Grubu asgari kadrosunda sayfa sekreteri olarak görev yapıyor. 

HEDEFLERİ OLMALI İNSANIN 
Kendisine kulak verelim; “Güzel şeyler zaman alıyor. Sabır istiyor. Hayat her zaman hayal ettiğimiz gibi yaşanmıyor. Her zaman tercihlerimizi yaşayamıyoruz. Kimi zaman hayatın bize sunduklarına müdahale etmek, o sunulanı şekillendirmek istiyoruz. Sabretmek demek sadece beklemek değil, emek harcamak demek. Hedefleri olmalı insanın, amaçları olmalı ve o amaçlar doğrultusunda kendisini şekillendirmeli. Hedeflerinizden vazgeçmeden ilerlemek ve sonunda başarabildiğinizi görmek sizi mutlu ediyor. Benim bu mutluluğumda payı olanlara, en çok ta beni her zaman destekleyen eşime, çocuklarıma teşekkür ediyorum” 

lastikci.jpg

O DA EŞİYLE BİRLİKTE LASTİK TAMİR EDİYOR 
Bir başarılı kadın hikayesi de Isparta Sanayi sitesinden… Şerife Gizem Kutlu… 35 yaşında… eşiyle birlikte 10 yıldır lastik tamiratı yapıyor. Şerife Gizem Kutlu, Yeni Sanayi Sitesi'ndeki eşine ait lastik tamirhanesinde yaklaşık 10 yıldır aralıksız çalışıyor. Hava basıncı ölçme, lastik tamiratı ve değişimi gibi işleri eşiyle birlikte yapan Şerife Gizem Kutlu, kadınlara da örnek oluyor.

İşini severek yaptığını ve bu sayede eşine destek olduğunu söyleyen Şerife Gizem Kutlu, 17 yıl önce evlendiğini ve bir süre çalışmadığını kaydetti. Daha sonra eşine destek olmaya karar verdiğini anlatan Kutlu, "Burada işe başladım. İlk başlarda biraz zorlandım. Gelen müşteriler ilk başta çok şaşırıyordu. Ama sonradan onlar da alıştı" dedi.

Lastik tamiri yapabildiğini, hava basıncı ölçebildiğini ve araçlara jant takabildiğini kaydeden Kutlu, "Emeğimizle burada beraber çalışıyoruz. Kazancımızı evimize harcıyoruz. Mutluyum. Yardım etmeye devam edeceğim" diye konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, kadınlara da mesaj veren Kutlu, "Evde oturmaktansa kadınların da eşlerine destek olmalarını istiyorum. Hiçbir başka işte çalışmayı düşünmedim. Elimizin kirli olması önemli değil" dedi.

Şerife Gizem Kutlu'nun eşi Gürhan Kutlu da eşiyle çalışmaktan mutlu olduğunu aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.