“Gökyüzünün Yarısı” Projesi Tanıtıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloje Bölümü tarafından Çünür Mahallesi kadınlarına yönelik olarak yürütülen “Gökyüzünün Yarısı” adlı proje Vali Memduh Oğuz’a tanıtıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2012 12:44
“Gökyüzünün Yarısı” Projesi Tanıtıldı

SDÜ Sosyoloji Bölümü öğrencileri Gözde Büyüksamancı, Dilek Köse, Tuğba Aslan, Süleyman Aydemir, Nazlı Tuğçe Baytaroğlu ve Onat Tekeli tarafından yürütülen proje Vali Oğuz’a tanıtıldı.

Hocaları Prof. Dr. Songül Sallangül, Arş. Gör. Ayşe Alican, Çünür Mahallesi Muhtarı Kadriye Bilgiç ve Çünürlü bayanlarla birlikte Vali Memduh Oğuz’u makamında ziyaret eden ‘Bir Avuç Gençlik Grubu’ adlı öğrenciler projelerini anlatma imkanı buldular.

06.08.2012 tarihinde başlayan projelerinin sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan öğrenciler; “Sayın Valim biz bu projeyi kadınlarımızdaki farkındalık düzeylerini arttırmak amacıyla gerçekleştirdik. Ağustos ayında başlayan proje kapsamında Çünür Mahallesinde ikamet eden kadınlarımıza yönelik olarak ilgili hocalarımız tarafından sosyal, hukuksal, siyasal alanlar başta olmak üzere her alanda eğitimler verildi.
Proje ekibi olarak amacımız; kadına yönelik şiddetle mücadele yollarını ve kadınların yasalarla belirlenmiş haklarını doğru şekilde öğretmekti. Biz bunları yaparken onlarla birlikte sinemaya, tiyatroya ve piknik alanlarına giderek onların gündelik hayatlarındaki rutin işlerden sıyrılıp keyifli vakit geçirmelerini de sağladık” dediler.

Öğrencilere teşekkür eden Çünür Mahallesi Muhtarı Kadriye Bilgiç; “Ben muhtar seçilince üniversitedeki öğrencileri kast ederek 32 bin tane evladım var demiştim. Öğrencilerin bu tür projeleri mahallemin sosyal ve kültürel anlamda kalkınmasına vesile olmakta, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Onlara her zaman kapımız açık” dedi.

Proje kapsamında kadınları ev ortamında kamusal alana çıkarttıklarını belirten Arş. Gör. Ayşe Alican; “Özellikle çalışmayan, sadece ev işleriyle uğraşan kadınlarımızı, kamusal alanda kendini çok fazla gösteremeyen kadınlarımızı kamu bürokrasisiyle tanıştırmak istedik. Bazı kadınlarımız başlarına herhangi bir iş geldiğinde nereye gideceklerini, hangi devlet dairesine gideceklerini bilmiyorlardı, bu bilinci oluşturmaya çalıştık” dedi.
Proje sayesinde çok şeyler öğrendiklerini belirten Çünürlü kadınlar; şiddet başta olmak üzere her türlü maruz kaldıkları konularda, çocuklarıyla veya kendileriyle ilgili konularda hangi devlet dairesine başvuracaklarını proje sayesinde öğrendiklerini belirttiler.

Vali Oğuz; “Çağdaş Türkiye sizlerle birlikte daha güçlü görünmekte”
Özellikle Cumhuriyet dönemiyle birlikte Türk Kadınının hak ettiği yeri aldığını belirten Vali Memduh Oğuz; “Burada öncelikle Büyük Atatürk’ü rahmetle, minnetle anmamız lazım. Özellikle kadın konusu gündeme geldiğinde onun söylemiş olduğu; ‘Ey Türk Kadını yüksel, sen başlar üzerinde yüceltilmeye layıksın’ sözleri hepimize rehber olmalı.
Çağdaş Türkiye’nin güçlü görünmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi de Türk kadınının daha güçlü olmasındandır. Bu Anadolu yaşamında zaten vardı, yani bizim köy yaşamımızda kadın erkek ayrımı pek yoktu. Çok yüksek bir saygı içerisinde ekonomik hayatta ve karar süreçlerinde kadın erkek birlikte olurlardı. Ama bir hukuki statü kazanmak bakımından, seçme ve seçilme hakkı, bütün sosyal imkanlardan yararlanma hakkı gibi hakları Cumhuriyet getirdi. Bugün bizim ilim müessesemiz, Süleyman Demirel Üniversitesinin saygı değer hocaları ve yine güzel bir örnek bir mahallemizin bayan muhtarı ve öğrencilerimizle birlikte güzel bir proje görüyoruz, bundan çok memnun oluyoruz.

Vali Oğuz; “Şiddet; acizliktir, zayıflıktır”
Burada öğrencilerimiz proje dahilinde kadına yönelik şiddet konusunda aydınlatıcı çalışmalar yaptıklarını belirttiler. Günümüz dünyasında şiddet en ileri ülkelerin de sorunu. Şiddet; acizliktir, zayıflıktır. Bir kere şunu belirtmek istiyorum, biz Isparta’da kadına yönelik şiddete sıfır tolerans tanıyoruz. Bu konuda hiç tavizimiz yok. Eğer bir kadınımız şiddete maruz kalabileceğini anladığı anda bize haber verdiyse hemen anında ona koruma sağlıyoruz.

Vali Oğuz; “Siz toplumsal hayatımızın süsü ve gücüsünüz”
Şu öğrencilerimizle birlikte şu hanımların oluşturduğu ortam bir demet çiçek gibi, bu toplumsal hayatımızın süsü ve gücüdür. Sizleri tebrik ediyorum ve bu tür projelerin devamını diliyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.