Gölcük Yanardağı Patlar Mı?

Prof.Dr. Nevzat Özgür tarafından CHP İl binasında '' Gölcük Yanar Dağı Patlar Mı?'' konulu bir konferans verildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ocak 2013 12:53
Gölcük Yanardağı Patlar Mı?

Konferansta Gölcük hakkında bilgiler veren Özgür, gölcük yanardağının patlamaya 6 milyon yıl önce başladığını ve en son patlamanın 24 bin yıl önce gerçekleştiğini yaptığı araştırmalarla tespit ettiğini söyledi.

Özgür, volkanik yapının patlaması çok can ve mal kaybına neden olacağından gölcük bölgesine erken uyarı sistemlerinin yerleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Şehir içindeki derelerin özellikle çay yolu deresinin betonlanmaması gerektiğini söyleyen Özgür, Gölcüğün tekrar patlayacağını ama zaman olarak net bir şeyin söylemenin zor olduğunu dile getirdi.



Daha önceki patlamalardan dolayı Isparta bölgesinin toprak yapısında volkanik malzeme buluğundan dolayı pomza taşı bol miktarda bulunmaktadır diyen Özgür, “Isparta toprağının tüf özelliği taşımasından dolayı volkanik cam tüfün içerisinde çözünüyor ve sularda yüksek flor oluşuyor.Yüksek flor özellikle 20 yaşına kadar insanlarda diş çürüklüğüne ve kemik rahatsızlığına neden olmaktadır.

Florun düşük olması ,0.5 değerinde aşağı olması da yine kemik rahatsızlıklarına neden olmaktadır.ÖrneğinEğirdir gölünden elde edilen içme suyunun flor oranının 0.5 değerinden düşük olduğu tespit edilmiştir, ayrıca ayazmana suyunun sağlıklı olduğunu belirtmiştir.



Gelincik köyü yakınlarındaki koku yine volkanik yapıda bulunan kükürtden kaynaklanmaktadır. Araştırmalarda bilimin önemine vurgu yaparak Yakaören köyünde aranan sıcak suyun 'çatal değnek' ile değilde önceden yapılan bilimsel araştırmalara itibar edilseydi, oradan sıcak su çıkmayacağı ve yalnızca zehirli gaz çıkacağının farkına varılmış olunurdu. Açılan ve uzun uğraşlar sonucu kapatılan kuyunun basıncının düştüğü ve kısa vadede bir tehlike içermediğini söyledi.

Ama yine de çıkan karbondioksit gazı zararlı olmayı sürdürmektedir.Bilime itibar edilmeyişinin ekonomik ve sağlık açısından büyük kayıplara neden olduğu görülmüştür.



Isparta'nın Fethiye-Burdur fay hattı üzerinde olması nedeniyle yapılanmaların depreme dayanıklı olmasına dikkat çekildi.Ve mevcut yapıların da iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmıştır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum