Grev Sebebidir

Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya kıdem tazminatı fonu oluşturulması talebine hiçbir zaman sıcak bakmayacaklarını söyledi. Kaya; "Bu konuda yapılacak bir düzenleme genel grev sebebidir” dedi.

Yayınlanma:
Grev Sebebidir

Türk-İş İl Temsilcisi ve Teksif Şube Başkanı Sadık Kaya yeniden gündeme getirilen kıdem tazminatı fonu oluşturulması talebine hiçbir zaman sıcak bakmayacaklarını söyleyerek “Türk-İş başkanlar kurulu toplanarak bu konuyu daha önce değerlendirdi ve kırmızı çizgimiz olarak açıkladı. Bu konuda yapılacak bir düzenleme genel grev sebebidir” dedi.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu oluşturulmasının yeniden gündeme aldığını açıkladı. Faruk Çelik’in açıklamasına sendikalardan cevap gecikmedi. Bireysel hesaba dayalı fon sisteminin ilk adımının 2015 seçimlerinden sonra atılması bekleniyor. Sendikalarla yeniden görüşmeye başlayacaklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu konuyu hiçbir hak kaybı olmadan çözmemiz hayati önem taşıyor" demesine rağmen sendikalar kıdemi kırmızıçizgi ilan ettiklerini belirtiyor.

BİR YILLIK HAK 15 GÜNE DÜŞÜRÜLECEK
Kıdem tazminatında fon sitemi ile var olan sistemde bir yıllık çalışmanın ardından bir aylık maaş tutarında kazanılan kıdem hakkının 15 güne düşürülmeye çalışıldığını söyleyen Türk İş Şube Başkanı Sadık Kaya, "Bu iş hiç olmayacak bir uygulama. Çünkü burada bizim kazanılmış haklarımız söz konusu. Hükümet Avrupa'yı örnek alıyormuş, bu yüzden 15 güne çekmeye çalışıyorlar. Fakat Avrupa'da verilen maaşla burada verilen maaş bir değil. Avrupa'dakiler bir günlük maaşlarıyla Türkiye'yi geziyor ama biz Sav'ı bile geçemiyoruz" şeklinde konuştu.

Türk İş'in Genel Kurulu'nda Türk İş delegelerinin kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıktıklarını daha öncede açıkladıklarını belirten Kaya, "Bu bizim kırmızı çizgimiz olarak belirlendi. Kıdem tazminatı bizim için önemlidir. Şimdi deniyor ki bir gün çalışan işçi bile kıdem tazminatı alacak. Bu zaten bir kandırmaca, kıdem tazminatını kazanabilmek için bir yıl çalışmış olmak lazım. 365 gün çalışarak kazanılan bir maaşlık tutarı böldüğümüzde aylık kıdem tazminatı 5 lira tutar. Kimse de buna gelemez. Bu konu Türk-iş için genel grev sebebidir" dedi.

ZAMMA GELİNCE KAÇARLAR
Kaya, "Bunların bir gün bile çalışsa kıdem tazminatı alacaklar demesi insanları kandırmaktır. Taşörenler bir yıldan aşağı sözleşme yaparsa, sen yasayla çalışanların hakkını öldürmüş oluyorsun. Kimi kandırıyorsun? İşverenin kıdem tazminatı gibi bir yükümlülüğü olmasa, işçiye yarın gelme diyebilir. Bu da ayrı bir sorun ama kaliteli eleman bulup, sistemi oturtursa işçi çıkarmayı göze alamayacaktır. Türkiye genelinde asgari ücretin bu kadar aşağıda olması ve dışarıdaki yevmiyelerin çok yüksek olması insanlarda fabrikada çalışmayı geri plana itiyor. Bunu kendileri de biliyor. Bu işlere önce buralardan başlamak gerekiyor. Asgari ücrette bugün Bakanın açıklamasına göre yüzde 3 artış var. Buna bir simit bile alamıyorsun kardeşim. Bu sözler şimdi yetkili organların en başındaki insanlara ait. Bu işler söylemekle olmuyor. Söylemlerle icraatlar çok farklı oluyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum