GSF’de Resital Salonu Açıldı

GSF’de Resital Salonu Açıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2019 09:15
GSF’de Resital Salonu Açıldı

Ülkemizin ilk kadın opera sanatçıları arasında yer alan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın opera yönetmeni, şan pedagogu ve ilk şan kitabının yazarı Saadet İkesus Altan’ın adını taşıyan resital salonu, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde açıldı.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt, Saadet İkesus Altan’ın oğlu Can Altan ile çok sayıda akademik, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen törende ilk olarak 1916 Yılında İstanbul’da dünyaya gelen “Hocaların Hocası” olarak adlandırılan Saadet İkesus Altan’ın hayatını konu alan kısa film izlendi.

Törenin açış konuşmasını yapan SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt, oldukça mutlu ve heyecanlı olduklarını belirterek “Bugün açılışını yaptığımız salonun hem müzik bölümü öğrencilerimizin yetişmesi sırasında kullanılmasını hem de ilimizin kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapmasını diliyorum. Bu süreç içerisinde çabalarından dolayı Müzik Bölüm Başkanı Doç. Ömer Türkmenoğlu’na, öğretim üyelerine, her zaman bize destek olan Rektörümüze ve Valimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Saadet İkesus Altan’ın oğlu Can Altan ise SDÜ Yönetimi ve Güzel Sanatlar Fakültesi üyelerine teşekkür ederek Saadet İkesus Altan’ın hayatı hakkında bilgi verdi. Saadet İkesus Altan’ın bir Osmanlı vatandaşı olarak dünyaya geldiğini 9 yaşında iken Ankara’ya gelerek eğitim hayatına burada devam ettiğini söyledi. Altan’ın 1936 yılında açılan sınavı kazanarak şan eğitimi almak üzere Almanya’ya gittiğini belirten Can Altan, “Annem, 1941 yılında Türkiye’ye döndü. Ankara Devlet Konservatuvarında şan öğretmeni olarak çalıştı. Operalarda başrol oynadı, sayısız öğrenci yetiştirdi. Yetiştirdiği öğrenciler, Türk operasının sanatçıları oldu. 50’nin üzerinde operayı Türkçe’ ye çevirdi. Ses eğitimi konusunda ilk kitabı yazdı. Öğrencileri ile ilişkisine ve onların iyi sanatçılar olmasına çok önem verirdi.” dedi.

Konuşmaların ardından Ali Alizade şefliğinde Akademik Oda Orkestrasınca sunulan müzik dinletisi beğeni topladı. Daha sonra günün anlam ve önemine binaen Can Altan, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güler Demirova Görf ve Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Sanatta Yeterlilik Öğrencisi Ayşe Yılmaz’a plaket takdim edildi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.