Gül Çayı Tesisi Kurmak İstiyorlar

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın, Batı Akdeniz ile Hintli işadamlarının ikici kez buluştuğu INCOM 2013 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı’nda Antalya, Burdur ve Isparta’dan gelen işadamları ile ikili görüşme yapan Hintli işadamla

Yayınlanma:
Gül Çayı Tesisi Kurmak İstiyorlar

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın, Batı Akdeniz ile Hintli işadamlarının ikici kez buluştuğu INCOM 2013 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı’nda Antalya, Burdur ve Isparta’dan gelen işadamları ile ikili görüşme yapan Hintli işadamları, firmalara yerinde ziyaretler gerçekleştirdi.

Sürdürülebilir işbirliğinin bağlantılarının yapıldığı, karşılıklı bilgi alışverişinin gerçekleştiği BAKA uzmanlarının eşliğindeki firma ziyaretlerinde, taraflar fizibilite araştırması sonrasında ortaklık ve ticaret başlatabilecekleri aşamaya geldi.

BAKA, 2012’de ilk kez düzenlediği ve yaklaşık 8.5 milyon dolarlık iş anlaşmalarının yapıldığı Batı Akdeniz Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Zirvesi’nin (INCOM 2012) ikincisi INCOM 2013 programını sürdürüyor. INCOM 2013 kapsamında gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, mermer, mobilya ve tarım sektörlerinden 53 Hintli işadamı ile Antalya, Isparta ve Burdur ilinden programa katılan bölge iş adamları BAKA uzmanlarının tercümanlık ve teknik desteğiyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

Tarım (tarım makineleri dahil), gıda, yenilenebilir enerji, turizm, gül ve kozmetik ürünler, doğaltaş ve mobilya sektörlerinde Hindistan’da faaliyet gösteren Hintli firma temsilcileri, BAKA’nın yatırım destek ofislerindeki uzmanlarının desteğinde Batı Akdeniz’deki firmaları yerinde ziyaret ederek bilgi alışverişini sürdürdü ve işbirliği için önemli adımlar attı.

‘SÜT’ VE ‘GÜL’DE ORTAKLIK GÜNDEMDE
Ülkesinde soya sütü ve soya süt tozu imalatı ve pazarlaması yatırımları bulunan Sumit K. Agarwal, yatırım ortaklığı gerçekleştirme amacıyla Burdur’un Bucak İlçesi OSB’de 4 bini kapalı toplam 8 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Zerenler Süt Ürünleri’ni ziyaret etti. BAKA’dan mali destek programı kapsamında hibe alarak bölge firmalarına örnek olacak modern tesiste faaliyetlerini sürdüren firmanın sahibi Ali Zeren ile Hintli işadamı, yatırım ortaklığı fırsatı, bu kapsamda süt tozu üretimi ve ithalatı üzerine karşılıklı bilgi alışverişinde bulundu.

Prensipte fikir birliğine varan taraflar, detaylı görüşmeler ve kurulması planlanan süt tozu üretim tesisi fizibilitesi için önümüzdeki günlerde karşılıklı olarak tekrar görüşmeye karar verdi. Hintli işadamı K. Agarwal, ilk görüşmede tanışıp karşılıklı güven aşıladıkları ve kafalarındaki soruların çoğuna cevap bulduklarını söyledi.

GÜL BAHÇELERİ İLE GÜLYAĞI FABRİKASI
Hintli iki işadamı da, Isparta’ya gitti. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, gül ve kozmetik sektöründe yatırım ve ortaklık planlayan Hintli iki işadamına gül bahçelerini gezdirdi. Roseland Nem Gülyağı Fabrikası sahibi Mehmet Ali Doğan’ın Süleyman Demirel OSB’deki gül, kekik ve lavanta yağı ürettiği fabrikasını da gezip üretim konusunda bilgi alan Hintli işadamları, Güneykent’de gül çayı tesisi kurabilmek için fizibilite çalışması yapacaklarını söyledi.

Isparta’da Beşler Kuruyemiş’i de ziyaret eden Hintli işadamları, Cengiz Korkmaz ve Zühtü Altınbaş ile üretim tesislerini gezdi. Ürünlerin tadına bakıp numuneler alan işadamları, ilerleyen günlerde sipariş verebileceklerini ifade etti. Hintli işadamlarından bir grup Isparta’da Metamar Mermeri, bir diğer grup da tekstil sektöründe faaliyetlerini sürdüren Yünteks, Çıraklı Tekstil, Yünak Tekstil, Kimoteks ve İteks’i gezdi.
GÜNEŞ ENERJİSİ VE TOPRAKSIZ TARIM
Hintli işadamı grubu da Antalya’da modern sera teknolojisinin örneklerinden Güneş Ev ile topraksız tarım serasını gezdi. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile yapılan tarım örneğini detaylı olarak inceleyen konuk işadamları, Akdeniz Üniversitesi Teknokent’te araştırmalarını sürdüren Grow Fide’nin tohumculuk araştırma serasında da incelemede bulundu. Hintli işadamları grubu, Türk çiftçisini ‘aşılı fide’ kavramıyla tanıştıran Grow Fide’nin ekim, aşılama, çimlendirme, hibrit tohum araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürdüğü 10 dönümlük serayı gezdi.

Hintli işadamları, her iki serayı anahtar teslimi yapan Nalbantoğlu (Nassan) firmasının yetkililerinden bilgi aldı ve Antalya’da 75 yıldır demir-çelik sektöründe faaliyetini sürdüren, son 6 yıldır da sera yapımında kullanılan çelik profilleri ile imalat sanayinde kullanılan çelik trapezleri üreten Nalbantoğlu Fabrikası’nı gezdi.

Avrupa’dan ithal edilen modern sera malzemelerini tesislerinde üretmeye başladıklarını söyleyen firma yetkilileri, anahtar teslim sera üretimi projeleri konusunda bilgi verdi.

Ulu İnşaat yetkilileriyle de biraraya gelen Hintli işadamları, Osman, Cemal, İlhan, Rıza ve Hasan Ulu kardeşlerin firmasının bugüne kadar gerçekleştirdiği 5 yıldızlı otel inşaatları, Rusya’da 23 katlı lüks ofis ile 35 bin m2’lik deponun inşaatı, Libya Tripoli’de Libya Sular İdaresi’nin Bakım Onarım Atölyesi ve Eğitim Merkezi ile Başbakan VIP villa inşaatları gibi gerçekleştirilen büyük projeleri hakkında bilgilendirildi.

BAKA GÖREVE HAZIR
Karşılıklı sorulara cevaplar aranan toplantının ardından, Hintli işadamları Ulu Tarım’ın topraksız üretim yapılan 40 dönümlük serasına geçti. Hintli işadamları, gelecekte olabilecek işbirliği ve yatırım fırsatları için olumlu görüşmeler gerçekleştirdi.

Antalya, Burdur ve Isparta’da gerçekleşen ziyaretlerde BAKA uzmanları da, Ajans olarak yerli ve yabancı iş adamlarına her zaman destek vereceklerini yineleyerek, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek yazışmalar, görüşmeler ve yatırım aşamasındaki bürokratik işlemler dâhil olmak üzere her türlü konuda yardıma hazır olduklarını yineledi.
Hindistan iş fırsatları zirvesinin son günü konuk işadamları, Antalya’nın antik kentler, Kaleiçi, Olimpos ve Tahtalı Zirvesi’ni gezecek ve ülkelerine dönmek üzere yarın Antalya’dan ayrılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.